Hacı Bektaş Veli Heykeli Barış Dileğiyle Açıldı

Hacı Bektaş Veli Heykeli Barış Dileğiyle Açıldı

Hacı Bektaş Veli Heykeli Barış Dileğiyle Açıldı        Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hacı...

A+A-

Hacı Bektaş Veli Heykeli Barış Dileğiyle AçıldıHacı Bektaş Veli Heykeli Barış Dileğiyle Açıldı     
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hacı Bektaş Veli Heykeli'nin açılışını yapmak üzere dün Çorum'a geldi.

Vali Vekili İsmail Çorumluoğlu ve diğer protokol üyeleri tarafından Çorum Şeker Fabrikası önünde karşılanan Bakan Ertuğrul Günay, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi'ne geçerek, vakıf bahçesindeki heykelin açılışını gerçekleştirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Belediyesi işbirliğiyle yaptırılan heykelin açılış törenine Bakan Günay, Vali Vekili İsmail Çorumluoğlu, Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Eyüp Bölük, CHP Milletvekili Derviş Günday, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Postnişin Veliettin Ulusoy, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Çorum Şube Başkanı Durmuş Arslan, daire müdürleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. İstiklâl Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulması ile başlayan programda Hitit Kültür Derneği Semah Ekibi bir gösteri sundu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün 30. evlilik yıldönümü olduğunu belirterek, “Bugün benim en mutlu günlerimden birisi. Çünkü bugün benim 30. evlilik yıldönümüm. Böyle bir günde Hacı Bektaş Veli gibi büyük bir şahsiyetin heykelinin açılışını yapmak benim için ayrı bir gurur ve onur kaynağı. Her iki mutluluğu bir arada yaşıyorum” diye konuştu. Diğer konuşmaların ardından heykeltıraş Uğur Özşengül tarafından yapılan Hacı Bektaş Veli Heykeli'nin açılışı havaya salınan güvercinler eşliğinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve diğer protokol üyelerince gerçekleştirdi.

“TEK DERDİMİZ İNSANLARIMIZI KARDEŞÇE YAŞATMAK”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hacı Bektaş Veli Heykeli'nin açılışını yapmak üzere geldiği Çorum'da barış ve kardeşlik mesajları verdi. Açılış töreninde konuşan Bakan Ertuğrul Günay,ünlü bir düşünür ve gönül adamı olan Hacı Bektaşi Veli'nin, her yıl düzenlenen Uluslararası Hacı Bektaşi Veli'yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri ile anıldığını söyledi. Hacı Bektaş Veli kasabasındaki dergahın ve diğer mekanların Bakanlık tarafından restore edildiğini belirten Günay, “Birkaç gün sonra Anadolu'nun dört bir yanındaki insanlarımızla Hacı Bektaş Veli Dergâhı'nın etrafında toplanacağız. Bu mekânın ismine yakışır bir şekilde düzenlenmesi için bir çalışma yapıyoruz. İnşallah burasını, hep beraber toplanabileceğimiz, semah dönebileceğimiz bir mekâna dönüştüreceğiz.” diye konuştu. “Hacı Bektaş Veli'nin anısına, heykeline ve türbesine saygı göstermek yetmez.” diyen Bakan Günay, şunları söyledi: “Cumhuriyetin 100. yılına doğru giden bir toplumun fertleriysek eğer, demokrat bir toplum, temel ilkeleri sapasağlam bir halka dayanan bir cumhuriyet kurmak istiyorsak sadece halka değil, o yoldan yürüyen kardeşlerimize saygı göstermek, yapılan hataları ortadan kaldırmak zorundayız. Türkiye, 70-80 ve 90'lı yıllarda Çorum, Kahramanmaraş ve Sivas'ta hiç yaşanmasını istemeyeceğimiz olaylar yaşadı. Bu acıları asla unutmayacağız. Ama bir daha yaşanmaması için bu ülkeden hangi kardeşliği, hangi birliği kurmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Bunu başaracağız.”

“EDİRNE'DEN HAKKARİ'YE AYNI KADERİ PAYLAŞIYORUZ”

Hacı Bektaş Veli'nin bir aslanla yavru bir ceylanı aynı kucakta barındırabildiğini anlatan Ertuğrul Günay, “Ama bugün bize ne oluyor da hâlâ çatışıyoruz? Hain bir mayın tuzağında 9 kardeşimiz şehit düşüyor?” dedi. Türkiye'deki terör sorununun bir an önce bitmesini istediklerini ifade eden Günay, şöyle devam etti: “Hacı Bektaş Veli bize bu toprakları vatan olarak verdiyse bu kardeşlerimiz de bu vatanı korumak için şehit oluyorlar. Bu kardeş kavgası, bu ihanet ve bu çatışma ne oluyor? Bu kardeş kavgasına, bu terör belasına son verilmesi gerekiyor. Birlik olmamız lazım. Kim bilir şehit olan bu kardeşlerimizin hangisi Alevi, hangisi Sünni hangisi Türk, hangisi Kürt'tü? Ama hepsi aynı kaderi paylaştı. Bu topraklarda, Edirne'den Hakkari'ye aynı kaderi paylaşıyoruz. Hepimiz aynı aracın içerisindeyiz.” Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin düze “halkın ekmeğini ve özgürlüğünü çoğaltarak” çıkabileceğini belirterek, “Bunu tüm kalbimle söylüyorum ki ülkemizin tek derdi var; o da çocuklarımızın bizim çektiklerimizi çekmemeleri, gelecekte refah ve huzur seviyesi yüksek bir toplumda kardeş olarak yaşamaları. Hacı Bektaş Veli'nin de bize bunu öğrettiğine inanıyorum.” diye konuştu.

BAKAN HEYKELİ BEĞENDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, açılışını gerçekleştirdiği Hacı Bektaş Veli Heykeli'ni yakından inceledi. Bakan Günay, genel siluet olarak başarılı bulduğu Hacı Bektaş Veli Heykeli'nin gözlerinde biraz daha çalışılabileceğini söyledi. Projesi İsmet Nalçı tarafından çizilen ve heykeltıraş Uğur Özşengül ile metal ustası Murat Yanar tarafından yapılan Hacı Bektaş Veli Heykeli yaklaşık 30 bin liraya mal oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Belediyesi tarafından ortaklaşa yaptırılan heykelin dört bir yanında Hacı Bektaş Veli’ye ait sözler yer alıyor. 800 kilogram ağırlığındaki heykelde Hacı Bektaş Veli, kucağında ceylan ve yanında aslan figürü ile tasvir ediliyor.

KAYNAK : www.corumhaber.net - 13.08.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.