"Hacı Bektaş Veli Serçeşme'de Anılıyor" Etkinliği Açılış Konuşması

"Hacı Bektaş Veli Serçeşme'de Anılıyor" Etkinliği Açılış Konuşması

"Hacı Bektaş Veli Serçeşme'de Anılıyor" Etkinliği Açılış KonuşmasıNafiz Ünlüyurt / Hacı Bektaş Veli Kültür...

A+A-

"Hacı Bektaş Veli Serçeşme'de Anılıyor" Etkinliği Açılış Konuşması"Hacı Bektaş Veli Serçeşme'de Anılıyor" Etkinliği Açılış Konuşması

Nafiz Ünlüyurt / Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği’nce Hacı Bektaş Veli’nin 800. Doğum Yıldönümü Yılı Kutlamaları Çerçevesinde Düzenlenen “Hacı Bektaş Veli Serçeşme’de Anılıyor” Kültür ve Sanat Etkinliği Açılış Konuşması:

Kültür ve Turizm Bakanımız sayın Ertuğrul Günay, sayın valim, sayın Miletvekilleri, sayın kaymakam, sayın belediye başkanı, Alevi ve Bektaşi kuruluşlarının sayın genel başkanları, sayın konuklar, saygı değer Hacıbektaşlılar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı katkıları ile düzenlenen, “Alevi Bektaşi kuruluşları 800. doğum yılında Hacıbektaş Veli’yi SERÇEŞME’de konuşuyor”, kültür ve sanat etkinliğine hoş geldiniz.

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği adına hepinizi saygı ile selamlıyorum.

Sevgili canlar;

Alevi Bektaşi açılımını 1964' ün 16 Ağustosunda Serçeşme'de başlatan bir derneğin, bu günkü başkanı sıfatı ile sizlere seslenmek onur verici.

12 Eylül yönetiminin kapısına kilit vurduğu o kuruluşun, bunca yıl aradan sonra zor da olsa yeniden hayata dönüşünü görebilmek ise mutlu ediyor insanı.

Gurur veriyor.

Heyecan ve de mutluluk

Hoş bir duygu. O kadar güzel ki...

***

Saygıdeğer konuklar sevgili canlar;

Alevi Bektaşi kuruluş temsilcileri, 800. doğum yılında Hacı Bektaş Veli’yi bugün ve de yarın Serçeşme'de konuşacak, böyle bir buluşmanın ve de o yüce ve bilge kişiyi birlikte SERÇEŞME'DE anmanın bir ayrıcalığı olacağını düşündük

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği olarak, ayırım yapmadan Alevi Bektaşi kuruluşlarının tamamına ulaşmaya çalıştık.

Amacımız, Alevi açılımında gelinen noktayı aramızda konuşup tartışma, bundan sonraki süreçle ilgili olarak da görüş alışverişinde bulunma.

Başka bir amacımız ise, bu etkinliği geleneksel hale getirip tüm Alevi ve Bektaşi kuruluşlarını her yıl SERÇEŞME'DE buluşturma, kuruluşlar arası ilişkileri güçlü kılabilme.

Güçlü bir Alevi Bektaşi birlikteliğinin kapılarını aralama.

Kendimizi ve de amacımızı iyi anlatamadığımızdan olacak ki, etkinliğimize katılmayan kuruluşlar oldu, Keşke onlar da aramızda olsalardı, Keşke “pir diyarında” onlarla da bir ve beraber olabilseydik, hepsine buradan selam ve saygı sunuyorum.

***

Saygı değer konuklar, sevgili canlar

İlginç gelişmelere tanık olunuyor, önemli gelişmeler yaşanıyor ülkemizde. Karmaşalarla dolu bir sürecin içinde birlikte yürüyoruz.

Bilmeden de olsa, bir değişime tanıklık ediyoruz hepimizde. Değişen bir Türkiye, Kafalarda soru işareti, doğru ya da yanlış diyebilmek, destek vermek, karşı çıkmak o kadar zor ki. Güneydoğuda ki o görüntü, yaşanan karmaşa, Silivri’de olup bitenler, siyasallaşan yargı, yasa dışı dinlenen telefonlar ve de bu süreçte atılan çığlıklar, yapılan tahrikler, düşündürüyor insanı.

Kafalar gerçekten de karışık. Ve de böylesi bir süreçte ayakkabısını çıkartıp Cem evine giren, yer minderine bağdaş kurup oturan bir Cumhurbaşkanı…

Şaşırıyorsunuz…

Süreç zor ve de riskli, ama, başarılmaz da değil.

Tüm bu gelişmeler ışığında, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, siyasi iktidarın tartışmaya açtığı açılımları önemsiyor, başlatılan çalışmalar, demokratik bir anlayış içerisinde ve de toplumsal uzlaşı sağlanarak sürdürülsün istiyor…

Sevgili canlar,

Alevi ve Bektaşilik bir ülke gerçeği, Alevi Bektaşi kuruluşlarınca defalarca kamuoyuna deklere edilen Alevi toplumunun öncelikleri, eşit yurttaş olma talepleri ile ilgili çözüm süreci başlatılmalı.

Cem Evleri sorunu çözülmeli, zorunlu din dersi uygulamaları son bulmalı, Madımak müze olmalı.

Yalnızca Alevi ve Bektaşiler için değil, tüm inanç dünyası için de düşünülmeli o açılım. İbadetler istenilen biçimlerde ve de yerlerde özgürce yapılabilmeli, İnanç özgürlüğü önündeki engeller tümü ile kaldırılmalı Kutsal duyguları politika malzemesi yapma alışkanlığından vazgeçilmeli. İnanan insanlara gösterilen sevgi ve de saygı inancı olmayan kişilerden de esirgenmemeli.

***

Saygıdeğer konuklar, sevgili canlar,

Bir gerçeğin altını kalın çizgilerle çizerek sizlerle paylaşmak istiyorum.

Cumhuriyet tarihinin en büyük ve de anlamlı açılımını Mustafa Kemal gerçekleştirdi. O açılımın kazanımları ile özgür ve çağdaş bir ülke olan, Laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu.

Bu gerçek unutulmamalı.

Atatürk’e ve de onun en büyük eseri olan Cumhuriyete sahip çıkılmalı.

Duymayanlar duysun, bilmeyenler de bilsin, biz Atatürk’ü seviyoruz, seveceğiz de.

Alevi ve Bektaşilikte ayrımcılık yoktur, birlik vardır. Bölücülük yoktur, bütünlük vardır. Düşmanlık yoktur, dostluk vardır. Çağdaşlık, uygarlık vardır, Adalet ve eşitlik vardır Alevi ve Bektaşilikte.

Atatürkçü düşünce ile Hacı Bektaş düşüncesi ikiz kardeş gibiler...

Sevgi saygı ve hoşgörü, özgür ve de çağdaş yaşam, laik inanç, kadına duyulan saygı, yeniliklere açık olabilme “En hakiki mürşit bilim” diyebilmedir o düşünce...

Bu yoldan dönüş olabilir mi?

***

Sevgili canlar,

Hacıbektaş önemli bir ilçe. Bir kültürün merkezi, bir inancın da başkenti.

O olmadan Alevi ve Bektaşiliği bir yere koyamazsınız. Koysanız da olmaz. Boşta kalır bir ayağı, tutunamaz yıkılırsınız.

Her inancın kutsal saydığı yerler var. Alevi ve Bektaşi insanımız da bu toprakları kutsal bilir. Alevi ve Bektaşiler için Hacıbektaş, Mekkedir, Medinedir.

Bu abartı değil, gerçek.

Yılda bir milyondan fazla kişinin bu ilçeyi ziyaret etmesi kanıtlamıyor mu bu gerçeği size.

Değerli konuklar, Sevgili canlar,

Daha gelişmiş, daha da güzel bir Hacıbektaş, bir özlem hepimiz için.

Bir inancın merkezi bir başka güzel olmalı.

İşte fırsat. Bir “açılım” da Hacıbektaş için yapılmalı, çalıştaylar düzenlenmeli bu ilçe içinde.

Hacıbektaş Belediyesi ve de tüm Alevi Bektaşi kuruluşları bir arada, ilçe sorunlarını birlikte konuşuyor, projeler yapıyor, kaynak arıyor.

Alevi ve Bektaşi Kuruluşları ve Hacıbektaş.

Büyük bir güç.

Neler olmaz neler yapılmaz ki birlikte…

Ne güzel bir hayal değil mi?

Hayaller de büyük olmalı sevgili canlar. Öyle olunca bir anlamı olur o hayallerin

40 bin, 50 bin nüfuslu bir Hacıbektaş düşlüyorduk yıllar öncesinde. O hayal devam ediyor hala… Niye olmasın ki…

Bizim de bir “Sultan Ahmet”’imiz olmalı demiştik bir zamanlar, görkemli ve de çok amaçlı, herkesin hayranlıkla seyredeceği bir cem evi, etrafı gül bahçeleri ile çevrili gül kokan bir Hacı Bektaş Veli Külliyesi …

Hacı Bektaş Veli ve de Alevi ve Bektaşiliği Araştırma Enstitüsü Hacıbektaş’ta açılsın istemiştik ta..Turizm Derneği yıllarında

Üniversite kenti, kültür ve de turizmin merkezi bir Hacıbektaş kim istemez ki…

Alevi Bektaşi insanımızın, inanç önderlerimizin, gönül rahatlığı içerisinde ve de gururla işte bizim inanç merkezimiz bu diyeceği Bir Hacıbektaş…

Niye hayal olsun ki…

Saygı değer konuklar, Sevgili canlar.

Alevi Bektaşi toplumu zor bir sınavdan geçiyor bu günlerde...

Zor günler, Karar günleri, kimliğine daha sıkı sahip çıkma günleridir…

Böylesi dönemlerde bir ve beraber olabilme gerçekten de çok önemli.

Şu bir gerçek. Ayrı gayrı değiliz biz, Aynı düşüncenin, aynı inancın, aynı yolun yolcularıyız hepimizde.

Farklı görüşler içinde olabilir, Alevi ve Bektaşiliği değişik biçimde yorumlayabiliriz, hiç de önemli değil. Herkes istediği gibi inanır, istediği gibi de düşünür, kime ne, kim ne karışır.

Farklılığımız ve de güzel yanımız o değil mi bizim…

Hem, niye bir olamayalım ki, söylesenize…

Uzun ince o yolda, bir olup yürümedik mi?

Yağmur altında cem olup ıslanmadık mı?

Birlikte Yakılıp yıkılmadık mı?

Arkadaş, Gardaş, Kızılbaşız biz.

Sevgili canlar, SERÇEŞME hepinizin evi.

Herkese yer var burada. İnanın buna.

Nafiz Ünlüyurt olarak ben ne kadar Hacıbektaşlıysam, sizler sayın Ali Balkız, sayın İzzettin Doğan, Fevzi Gümüş, Ercan Geçmez, Turgut Öker, Tekin Özdil, Doğan Bermek, Murtaza Demir, Kazım Genç, Selahattin Özel, sizler, Arif Sağ'lar, Musa Eroğlu'lar, Neşet Ertaş’lar, Sabahat Akkiraz’lar ve de Alevi örgüt başkanları ve de üyeleri ve de milyonlarca alevi ve Bektaşi insanımız, sizler, sizler de o kadar Hacıbektaşlısınız. Hepinize yer var burada.

Saygı değer konuklar,

Düşünce ve de gönül insanı Hacı Bektaş Veli’nin 800' ncü doğum yılı nedeni ile derneğimizce düzenlenen bu etkinliğin yapılmasında önemli ve de anlamlı katkılarda bulunan, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Sayın Valimize, Nevşehir Milletvekillerine, ilçe kaymakamımıza, Belediye başkanı Selmanpakoğlu'na, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız'a, Çankaya Belediyesine, İl Kültür Müdürü ve çalışanlarına, Hacıbektaş Müze Müdürü ve çalışanlarına etkinlikte görev alan bilim ve kültür adamlarına, Başta Arif Sağ ve Musa Eroğlu olmak üzere etkinliğimize renk katan sanatçılara, Alevi Bektaşi kuruluşları temsilcilerine ve de yönetim kurulu arkadaşlarıma, gösterdikleri ilgi, güven ve de katkıları nedeniyle de Hacıbektaş halkına teşekkürlerimi sunuyorum.

Sevgili canlar,

Bizler yol insanlarıyız,

köprüler kurarız gönüllere,

Gül atarız taş yerine,

Sevgi dolu yüreğimiz.

Güzellikledir işimiz

Tüm bu değerlerimizi, etkinliğimize en iyi bir şekilde yansıtacağınıza inanıyor başarılı bir etkinlik dileği ile hepinizi saygı ile selamlıyorum

KAYNAK : Alevihaber.com - HACIBEKTAŞ - 15 Kasım 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.