‘Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nü, Hızır Avusturya’ya vermeyin’çağrısı

‘Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nü, Hızır Avusturya’ya vermeyin’çağrısı

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Özgür Turak, İslam Alevi Teşkilatı'nın yardım kuruluşu olan Hızır Avusturya'ya '27. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü"nü

A+A-

Hacıbektaş Belediyesi’nin, “27. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü”nü bu yıl İslam Alevi Teşkilatı’nın yardım kuruluşu olan Hızır Avusturya’ya verecek olması tepkilere neden oldu.

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Özgür Turak, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’u 25 Ekim 2019’da bu konuda bir mektup göndererek uyardığını açıkladı.

Hızır Avusturya’ya ödül verme kararının yanlış olduğunu ve bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesi çağrısı yapan Özgür Turak, Hacıbektaş Belediye Başkanı Altıok’un dediği gibi iki kurum arasında yaşanan çelişkiler olarak nitelendirililemeyeceğini vurguladı.

“İSLAM ALEVİ TEŞKİLATI KURUMLARIMIZI ‘TERÖR ÖRGÜTÜ’ OLARAK ŞİKAYET EDİYOR”

Özgür Turak, İslam Alevi Teşkilatı’nın Avusturya’daki Alevi kurumları aleyhinde yaptığı faaliyetleri maddeler halinde şöyle kaydetti:

“*İslam Alevi Teşkilatı, Avusturya devletinin vermiş olduğu yetkileri kullanarak, kendileri gibi düşünmeyenleri yok etme anlayışı ile kurumlarımızı savcılıklara “terör örgütü” olarak şikayet etmeleri ve tüm yöneticileri hakkında tutukluluk talepleri;

*AABF ve bağılı derneklerinin kapatılmasını ilgili bakanlıklardan talep dilekçeleri. Alevi ritüellerini kendilerinden başka hiçbir kuruluşun Avusturya’da yapamayacağını ve İslam Kanunu Gereği kapatılmalarını istemeleri;

*Alevi ismini patentleyerek ticari bir yapı çerçevesine alıp, kendilerinden başka bir kurumun Alevi ismi kullanmaması yönünde şantaj içerikli şikayet dilekçeleri; sayın başkanın (Arif Yoldaş Altıok) söylediği gibi iki kurum arasındaki çelişkiler diye nitelendirilemez!

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Özgür Turak, “Alevi Bektaşi inancının yok edilmesi için geçmişte nasıl Hızır Paşalar içimizde türediyse, bizlere bu zulmü reva kılan anlayış da günümüzün Hızır Paşalarıdır. Hızır Paşalar Alevi değerleri ile onore edilemez! Bu yanlışlıktan bir an önce dönülmesini arz ediyorum” dedi.

HACIBEKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI ALTIOK’A MEKTUP

Turak, 25 Ekim 2019’da Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’a Viyana’dan gönderdiği uyarı mektubunda şunları belirtiyor:

Sevgili Arif Yoldaş Başkan,

Hacı Bektaş Belediyesi için yaptığınız çalışmaları büyük bir coşku ile takip edip, sizleri yaptığınız çalışmalardan dolayı kutlamaktayım. Oldukça yoğun ve azimli çalışıyorsunuz.

Nitekim bu yoğunlukta sanırım her çalıştığınız kurumları yeterince inceleme imkanı bulamıyorsunuz.

2008 yılında Avusturya Alevi Gençlik Topluluğu başkanlığı yaptığım dönemde, size konuk olmuştuk, bizleri aile sıcaklığı ile ağırlamıştınız.Hem kutsalımız olan Hacı Bektaş Belediyesi Başkanlığını yürüdüğünüz için, hem de bizi bir ev mensubu olarak ağırladığınız için Hızır Avusturya kurumu ile yaptığınız çalışmalar konusunda sizi uyarmayı kendime bir borç bilirim.

Avusturyada Alevilik malesef ikiye bölünme durumuna geldi, birisi Islam Alevi İnanç Topluluğu adı altında Avusturya islam yasası çerçevesinde tanına İslam Alevi Teşkilatı kısa ismi olarak kendilerini ALEVİ olarak tanımlayan kuruluş bir diğeri ise Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu üyesi ve bünyesinde 15 derneği barındıran Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF). Aramızdaki ayrılış süreci oldukça uzun bir konu, bunu sizinle müsait olduğunuz bir zamanda yüz yüze konuşmayı yeğlerim.

İslam Alevi Kurumu’nun bir alt kurumu olan Hızır Avusturya’ yardım kurumu. İslam Alevileri tanınma süreçleri gerçekleştirmek için Alevilerin birliğini bozacak birçok çirkin yola başvurmuşlardır. Bunlardan en kötüsü ve çirkini AABK Onursal Başkanı Turgut Öker ve o dönemin Avusturya ABF Genel Başkanı M.Ali Çankaya ve İnanç Kurulu Başkanı Kazım Akbaba’nın adlarını vererek kurumlarımızı Avusturya ve Almanya Cumhuriyet Başsavcılığına ve Terörle Mücadele Kurumuna, kurumlarımızı ve başkanlarımızı, “bunlar teröristtir” diye şikayet etmeleridir. Ekte size yapılan bu şikâyetin Türkçe yeminli tercüman çevrimini gönderiyorum.Bu konuda başarılı olmayan kurum daha sonrada Avusturya’da bizden başka kimse derneklerde Alevilik yapamaz diye derneklerimizin kapatılması için, ilgili bakanlığa kurumlarımız için kapatma dilekçeleri verip kurumlarımıza maddi ve manevi zararlar vermişlerdir.Sizleri Türk İslam sentezi öncülüğünü taşıyan bu tip kurumlar ile çalışıyor görmek içimi burkmuş ve bundan rahatsızlık duyduğumu ifade etmek isterim.

Sevgili Dertli Divanı Baba ve Veliyettin Ulusoy Efendi bizleri ve kurumumuzu iyi tanımaktadırlar. Gönül isterdi ki bu tip etkinlikleri yaparken kimler ile işbirliği yaptığınızı biraz daha detaylı incelemek ve saygınlığınıza zarar verecek bu tip ortak çalışmalarda daha titiz çalışarak kurumları ona göre seçmenizde fayda olacağını söylemek isterim.”

PİRHA/ İSTANBUL

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.