Hacıbektaş Dergâhı'nda 84 yıl sonra cem töreni yapılabildi

Hacıbektaş Dergâhı'nda 84 yıl sonra cem töreni yapılabildi

Hacıbektaş Dergâhı'nda 84 yıl sonra cem töreni yapılabildi Aleviler, Kültür Bakanlığı'ndan alınan özel izinle 84 yıl sonra Hacıbektaş Dergâhı'nda...

A+A-

Hacıbektaş Dergâhı'nda 84 yıl sonra cem töreni yapılabildi

Aleviler, Kültür Bakanlığı'ndan alınan özel izinle 84 yıl sonra Hacıbektaş Dergâhı'nda cem töreni düzenledi.

Aleviler geçen hafta başlayan Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu’nun ardından perşembe günü akşamı, alınan özel izinle dergâhın ‘Meydan Evi’nde (cem törenlerinin yapıldığı büyük oda) cem yaptı. Bir çiftin görgü (Alevilerin yılda bir kez tüm topluluğun ve dedenin huzurunda, o yıl içerisinde yaptıklarının ve yol kurallarına uyup uymadığının hesabını vermesi) ve sorgusunun da yapıldığı cem, kurban lokmasının birlikte yenilmesiyle son buldu.

Hacı Bektaş Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Bu tarihi bir andır. Bunun tüm Aleviler için önemi çok büyüktür” dedi. Geçmez, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a teşekkür ederek, “Fakat bunun bir kereyle sınırlı olmaması için daha ileri düzeyde yardımlar bekliyoruz” dedi.

Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile ibadete kapatıldıktan sonra 1964 yılında müze olarak açılan dergâhı ziyaret edebilmek için ücret ödeyen Aleviler, buranın kendilerine verilmesini istiyor.

BEHZAT MİSER / Radikal - 28.10.2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.