Hacıbektaş Kültür ve Sanat Etkinliklerine Hazır

Hacıbektaş Kültür ve Sanat Etkinliklerine Hazır

Hacıbektaş Kültür ve Sanat Etkinliklerine HazırHacıbektaş Veli Külliyesi'nin 16 Ağustos 1963 yılında yeniden açılması nedeniyle...

A+A-

Hacıbektaş Kültür ve Sanat Etkinliklerine HazırHacıbektaş Kültür ve Sanat Etkinliklerine Hazır

Hacıbektaş Veli Külliyesi'nin 16 Ağustos 1963 yılında yeniden açılması nedeniyle ünlü halk düşünürü Hacıbektaş Veli anısına düzenlenen kültür ve sanat etkinlikleri için çalışmalar tamamlandı. Çeşitli Avrupa ülkelerinden bilim adamı, düşünür ve Alevi-Bektaşi inancını taşıyanların katılımı ile düzenlenecek Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri hazırlıkları sona erdi.

Binlerce Alevi-Bektaşi'nin de ortak buluşma merkezliğini üstlenen Hacıbektaş ilçesindeki etkinlikler, 15 Ağustos Pazartesi günü saat 14. 00'te Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtına çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başlayacak.

Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde araştırmacı yazar İsmail Saçlı'nın divan başkanlığını yapacağı ve Alevi Bektaşi dernek, vakıf ve federasyon temsilcilerinin katılımı ile Alevi Çalıştaylarının sonuç raporunun değerlendirilmesi ile başlayacak etkinlikler daha sonra Nevşehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümünün vereceği konser ile devam edecek.

Etkinlikte ayrıca Karacaahmet Sultan Derneği Semah ekibi gösteri yapacak ve Doğan Yılmaz, Grup Eylül, Hasan Karayol, Nebih Nafile ve Mustafa Çağdaş Yıldız, Alevi nefeslerini seslendirecek. 16 Ağustos Salı günü resmi açılış töreni ile başlayacak Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı semah ekibi topluluğu bir de gösteri sunacak. Bu yıl Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü'nün Mehmet Çamur'a verilmesi ardından, etkinlikler kapsamında düzenlenen Şiir ve öykü yarışmasında dereceye girenlere ödülleri törene katılan ilgililerce verilecek. Cumhuriyet Meydanı'ndaki anma törenlerinin resmi açılışı törene katılanların Hacıbektaş Veli Dergahını ziyaret etmesi ile sona erecek.

KILIÇDAROĞLU BEKLENİYOR

Bu yıl ki kutlamalara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker'in yanı sıra çok sayıda CHP Milletvekilinin de katılması bekleniyor. Etkinliklere katılım için davetiye gönderilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın törenlere katılmalarının ise henüz netlik kazanmadığı, hükümeti Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın temsil edeceği belirtildi.

KÜLTÜR VE SANAT İLE DOPDOLU KUTLAMA

Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi sergi salonunda Işık Çuhacıoğlu'nun eşgüdümünü yaptığı ve 20 ye yakın öğretim üyesi katılacağı Uluslar arası Resim, Heykel ve Seramik Karma sergisi açılacak. Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde fabl içerikli minyatür heykellerin sergileneceği Recep Dündar'a ait Toprağın Dili isimli sergi ile Büyük Kolej Fotoğrafçılık Kulübünün Cumhuriyet Anıtları sergisi açılacak. Aynı gün Avukat Şakir Keçeli'nin yöneticiliğini yapacağı ve Almanya Münih Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Özgür Savaşçı, Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Gıyasettin Aytaç, araştırmacı yazar Hıdır Temel ve Avusturya'dan araştırmacı yazar Kazım Balaban'ın katılacağı Hacı Bektaş Veli'nin 'Arifler Hem Arıdır Hem Arıtıcıdır' özdeyişi Işığında 'Aydın olmanın sorumlulukları' konulu panel düzenlenecek. Hacıbektaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde Sivas katliamının belgesel oyununu sahnelenecek.

İlk gün kutlamaları Cumhuriyet Meydanı'nda Kayseri Hacı Bektaş Veli Kültürünü Yaşatma Vakfı ve Derneği Semah Ekibi ve Ankara Pir Sultan Abdal Derneği Semah Ekibi'nin gösterileri ile devam edecek. Gecede Ali Turabioğlu, Adem Aslandoğan, Ali Mahzuni, Cangül Öztürk. Yusuf Gül, Barış Kocaoğlu, Musa Eroğlu ve Kazım Kalaycı'nın deyişleri ile sona erecek.

Hacıbektaş ilçesindeki etkinliklerin ikinci gününde 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeniyle saat 10. 00'da AKUT'un sunumunu yapacağı "Türkiye'de Deprem Gerçeği" konulu konferans düzenlenecek. Etkinliklerin öğleden sonraki bölümünde de Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi salonunda Cumhuriyet Gazetesi Ek yayınlardan sorumlu Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur'un yöneteceği ve sanatçı Hasan Yükselir, Bektaşi babası Faysal İlhan ve araştırmacı yazar Dursun Gümüşoğlu'nun konuşmacı olarak katılacağı "Alevi Bektaşi şiir ve müziğinde Enel Hak Anlayışı" konulu panel düzenlenecek.

Panel ardından Dursun Özden'in yazdığı ve Gürsel Fırat'ın oynayacağı 'Seni Anlatabilmek Seni' (Atatürk Aydınlanmacılığı) isimli oyun sahnelenecek. Garipdede Kültür ve Konuk Evi'nde geleneksel Birlik Cemi töreninin ardından Hacıbektaş Cumhuriyet Meydanı'nda Erzurum Şenkaya Nişantaşı Yoğurtçular Köyü Semah Ekibi gösteri yapacak. Gece de sanatçılar Hasan Papur, Berrin Sulari, Hasan Yükselir, Zeynep Karababa, Gülseren Kılıç, Binay Koçak, Gülperi Öztürk ve Emre Öztürk Alevi-Bektaşi deyişleri ve nefeslerini seslendirecekler.

DEDELER TORUNLARINA UÇURTMA UÇURACAK

Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinliklerinde ilk kez "Dedeler torunlarına uçurtma uçuruyor" adı altında bir uçurtma şöleni yapılacak. Çilehane'de gerçekleştirilecek etkinlikte 3 dededen oluşturulacak jüri, en iyi uçurtmaları belirleyecek.

Hacıbektaş Veli Müzesi'nde Klasik müzik dinletisinin ardından 48. ulusal 22. Uluslar arası Hacıbektaş Veli ANKA Kültür ve sanat etkinlikleri Hüseyin Karakoç, Meltem Baykal, Hasibe Karaman, Aşır Özek, Erdal Beyazgül, Fevzi Kurtuluş, Selahattin Akarsu, İsmail Kaya, Atilla Meriç, Haydar Bıçak, Binali İlgün ve Ünal Fırat'ın katılacağı konser ile sona erecek. - Nevşehir

Sondakika - DHA - 10.08.2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.