Hacıbektaş Şenlikleri Öncesi Ayrılık

Hacıbektaş Şenlikleri Öncesi Ayrılık

Hacıbektaş Şenlikleri Öncesi Ayrılık  Hacıbektaş Şenlikleri Öncesi Yaşanan Ayrılığın Tarafları Konuşuyor 16-17-18 Ağustos tarihlerinde...

A+A-

Hacıbektaş Şenlikleri Öncesi AyrılıkHacıbektaş Şenlikleri Öncesi Ayrılık 

Hacıbektaş Şenlikleri Öncesi Yaşanan Ayrılığın Tarafları Konuşuyor

16-17-18 Ağustos tarihlerinde Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde gerçekleşecek olan 45. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma törenleri öncesi Hacıbektaş Belediye Başkanı Emekli Asker Ali Rıza Selmanpakoğlu ile Alevi örgütleri arasındaki söz düellosu devam ediyor.

Göreve geldiği 5 yıldan bu yana hiçbir etkinlikte Alevi örgütlerinin temsilcilerine söz vermeyen Selmanpakoğlu, bu sene de Alevi kuruluşlarının ortak belirledikleri bir konuşmacıyı kabul etmeyerek etkinlik öncesi gerilimi ateşledi. Belediye Başkanının söz konusu yasakçı tavrını eleştiren Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, alternatif bir anma programı düzenleyeceklerini açıkladılar.

Mevzu bahis açıklamadan sonra Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu tansiyonu daha da yüksek demeçlerde bulundu. Zaman Gazetesi'ne konuşan Selmanpakoğlu, "Bunlar bir avuç insan. Siyaset yapmaya çalışıyorlar. Aleviliği siyasete alet ediyorlar. AB fonlarından yararlanmak için Alevileri azınlık olarak gösteren kişi ve kurumlar bunlar" diyerek Hacıbektaş Şenlikleri öncesi gerilimi artırdı.

'Selmanpakoğlu, ulusalcı geçinip dincilerle işbirliği yapıyor'

Bunun üzerine kendisine ulaştığımız Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu MYK Üyesi olan Fevzi Gümüş, "Selmanpakoğlu, ulusalcı geçinip dincilerle işbirliği yapan bir isim. Şenliklere en başta AKP'lileri davet etmesi de bunun bir göstergesidir. Diğer taraftan dinci Zaman Gazetesi'nde Alevileri, Alevilerin önder kurumlarını aşağılayıcı, küçültücü ifadelerde bulunması kendisini daha iyi tanımamıza vesile oluyor" diyerek açıklamalarına devam etti.

'Hacıbektaş'ı kışla zihniyetine sokmak istiyor'

"Selmanpakoğlu, diğer taraftan Hacıbektaş'ı nizamileştirip kışla zihniyetine sokmak istiyor. Anma törenlerinin Alevi örgütlerinin de katılımıyla hep birlikte düzenlenmesini engelliyor ve konuşmacılarımızı hazmedemiyor" diyen Gümüş, Selmanpakoğlu'nun "Aleviliği siyasetin içine çekiyorlar" sözüne karşılık olarak da, "Alevilikle ilgili konuşmak, tarihsel ve güncel olarak siyasetin içinden de konuşmayı gerektirir. Bu gerçekten bihaber olması ve bu bağlamda kurduğu cümleler resmi zihniyetin bir tezahürüdür aynı zamanda. Yıllardır bu zihniyetin unsurları tarafından insanlarımız uyutuldu zaten" şeklinde cevap verdi.

Diğer taraftan Aleviliği tanımlamanın Başkanın da, Diyanet'in de haddini aşacağını söyleyen Gümüş, 16-17-18 Ağustos günlerinde tüm üyeleriyle Hacıbektaş'ta olacaklarını ve Hacı Bektaş-ı Veli'yi anacaklarını ifade etti.

Ali Ersin Kelleci / Korsanhaber - 12.08.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.