Hacıbektaş'ta "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" toplantısı

Hacıbektaş'ta "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" toplantısı

Hacıbektaş’ta "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" toplantısı“Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz” başlığıyla kamuoyuna duyurulan...

A+A-

Hacıbektaş'ta "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" toplantısıHacıbektaş’ta "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" toplantısı

“Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz” başlığıyla kamuoyuna duyurulan tartışma taslağı çerçevesinde ilk toplantı 15 Ağustos akşamı Hacıbektaş İlçesi’nde Halı Saha Tesislerinde yapıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu’nun 15-16 Ağustos’ta yaptığı etkinlikler kapsamında yapılan toplantı bir forum biçiminde düzenlendi.

Gazeteci Necdet Saraç’ın yönettiği “Aleviler ve Siyaset” başlıklı forumun katılımcıları, nasıl bir Türkiye istediklerini ve çözüm yollarını anlattılar.

Sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, yore federasyonlarının ve oluşum içindeki siyasi hareketlerin temsilcilerinin katıldığı toplantıyı, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana başta olmak üzere, Çorum, Amasya, Tokat, Samsun, Ordu, Mersin, Hatay, Antalya, Adıyaman, Maraş, Malatya, Muğla, Balıkesir gibi şehirlerden gelen temsilciler dışında, Kıbrıs Lefkoşe’den ve Irak'tan temsilciler katıldı. Forum, yüzlerce kişi tarafından ilgiyle izledi.

Konuşmacılar

Toplantıya konuşmacı olarak, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, 10 Aralık Hareketi adına Nazik Işık, Özgürlükçü Sol Hareket adına İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, Demokratik Birlik Hareketi (Çatı Partisi) adına Dr. Mumammer Değer, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Özarslan, Kars Demokrat Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Koç, Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ve Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği (Hacıbektaş) adına Mustafa Özcivan katıldı.

Son derece olgun ve yapıcı bir havada geçen toplantıda, toplantıyı yöneten gazeteci Necdet Saraç, “laik ve demokratik bir Türkiye’nin yaratılması için alternatif bir hareket yaratmak gerekiyor, bunun için de nasıl olmazı değil, nasıl oluru konuşmak gerekiyor” vurgusunu yaparak, çeşitli sorularla sözü katılımcılara verdi.

"İktidarı hedefleyen yeni bir hareket yaratmalıyız!"

Konuşmacılar kısa birer sunuş yaparak kendi görüşlerini dile getirdiler.

İlk konuşmacı Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, 29 Mart sonrası ABF olarak toplumsal bir muhalefet hareketi oluşturmak için bir dizi toplantıdan sonra “Nasıl bir Türkiye istiyoruz” taslağını yayınladıklarını ve bu taslağı Türkiye’nin toplam 25 şehirinde de tartışmaya açtıklarını, geçtiğimiz yıl Ankara Sıhhiye Meydanı'nda yaptıkları büyük Alevi Miting'nden sonra, bu yıl da 8 Kasım 2009'da bu kez İstanbul'da çok büyük bir miting planladıklarını belirtti.

10 Aralık Hareketi adına konuşan Nazik Işık ise, alternatif bir hareket yaratmak için bütün toplumsal güçleri kucaklayacak bir oluşumun önemini belirtti.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ortada siyasi bir boşluk olduğunu belirterek, ‘’ortak aklı öne çıkartarak, sözleri artık eyleme dönüştürelim” dedi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ortak davranmanın önemini belirterek, zorunlu din dersleri uygulmasını eleştirdi ve eğitimin yeniden yapılandırılmalıdır dedi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, sendikal hareketin büyütülmesi gerektiğini, mücadelenin bütün toplumsal alanlara birlikte yayılmaıs gerektiğini belirtti.

Özgürlükçü Sol Hareket adına konuşan İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, bu girişimi önemsediğini belirterek “yanyana gelmeliyiz ve hodri meydan demeliyiz” diyerek, toplantının adından yola çıkarak, “bana nasıl bir Türkiye istediğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” vurgusu yaptı.

Demokratik Birlik Hareketi (Çatı Partisi) adına konuşan Dr. Mumammer Değer, emek güçleriyle, Alevileri ve Kürtlerin yanyana gelmesi gerektiğini, bunun koşullarının da var olduğunu belirtti.

Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, “direnmeye, adım adım hak mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz. Mahallelerde, işyerlerinde, okullarda isteklerimizi anlatmaya devam edeceğiz ve mücadeleyi sistemle sorunlu olan herkesle birlikte yükselteceğiz” dedi.

Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Özarslan, kendilerine üye 21 yöre ve köy derneği olduğunu belirterek, alternatif bir hareket yaratmanın bütün toplumsal güçleri kucaklamaktan geçtiğini belirtti.

Kars Demokrat Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Koç, laik ve demokratik bir Türkiye için ortaya çıkacak talepleri desteklediklerini, bu talepleri büyütmek için ise ortak bir hareket oluşturmak gerektiğini belirtti.

Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Aleviler başta olarak, geniş bir toplumsal hareketlenme yaratarak sol bir iktidarı hedeflemek gerektiğini belirtti. İktidarı hedeflemeyen bir hareketin başarılı olmayacağını söyleyen Kenanoğlu, Alevi kimliğinin telaffuz edilmesinden kimsenin rahatsız olmaması gerekir” dedi.

Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, bu girişimin yeni olduğunu vurgularken, “bu yeniliğin Şeyh Bedrettin’le Hacı Bektaş’la, Pir Sultan’la, Deniz Gezmiş’le, Mahir Çayan’la doğrudan bağlantısı var, biz onlardan aldığımız güçle laik ve demokratik bir Türkiye yaratabiliriz” dedi.

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği (Hacıbektaş) adına konuşan Mustafa Özcivan, “ev sahibi olarak sizleri daha iyi ağırlamak isterdik, ama bilinen nedenlerle bunu yapamadık” diyerek, bu tür biraraya gelişlerinin öneminin altını çizdi.

Hacıbektaş'ta "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" toplantısı

8 Kasım Mitingine destek

Konuşmacıların tamamı, Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından bu yıl 8 Kasım’da İstanbul’da yapılacak büyük mitinge destek vereceklerini açıkladılar. Toplantı son derece olumlu ve umut dolu bir havada sona erdi.

“Nasıl bir Türkiye istiyoruz” toplantılarının önümüzdeki haftaki etkinlikleri Didim ve Burhaniye Ören ilçelerinde yapılacak.

22 Ağustos Cumartesi günü Didim Cemevi’nde saat 18.00’de, 23 Ağustos Pazar günü de saat 16.00’da Burhaniye Ören’deki DİSK Tesisleri’nde “Nasıl bir Türkiye istiyoruz” toplantıları yapılacak. Bu toplantılar da herkese açık ve forum biçiminde olacak.

Turnusol Haber - Fotoğraf: Nermin Bıçak - 17 Ağustos 2009 Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.