'Hakem Olayı' tekrarlanmasın

'Hakem Olayı' tekrarlanmasın

'Hakem Olayı' tekrarlanmasınAlevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, hükümetin düzenlediği çalıştayların artık...

A+A-

'Hakem Olayı' tekrarlanmasın'Hakem Olayı' tekrarlanmasın

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, hükümetin düzenlediği çalıştayların artık “Alevilere hakaret toplantılarına” dönüştüğünü savundu

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, düzenlediği basın toplantısında, birincisi 3-4 haziran tarihlerinde Alevi Bektaşi temsilcileriyle, ikincisi 8 temmuzda akademisyenlerle iki çalıştay yapıldığını anımsattı.

Balkız, bu toplantılara kendilerinin gözlemci olarak bile katılamadıklarını ancak Alevilikle uzaktan yakından ilgisi olmayan kişilerin katıldıklarını ve katılanların bazılarının Alevilere hakaret edecek söylem ve değerlendirmeler yaptıklarını da söyledi.

Balkız, bir çalıştay katılımcısının, var oluşundan bu yana sivil bir sistemden yana olan Alevi Bektaşi toplumunu “demokratik olmayan güçlerin savunucuları ve darbecilerin yandaşı” olarak gösterme cesaretinde ve küstahlığında bulunduğunu kaydetti.

Bu sözleri şiddetle kınıyoruz” diyen Balkız, yine bu çalıştayda başka bir katılımcının, ‘Alevileri iç ve dış çeşitli güçler tarafından kullanılan bilinçsiz’ bir topluluk olarak tanımladığını, oysa Alevilerin yüzyıllardır gericiliğe ve yobazlığa karşı durduklarını vurguladı.

Balkız, siyasi otoriteyi çalışma usulü ve yöntemi konusunda uyarmalarına rağmen çalıştayların ucu açık toplantılar serisi haline dönüşmesini kaygıyla izlediklerini belirterek, “Tarihimiz bize yeni bir ‘Hakem Olayı’ denemesini anımsatıyor. Bilinsin ki; Alevi Bektaşiler böyle bir olayı bir kez daha yaşamazlar. Yaşanmasına izin vermezler” dedi.

Balkız’ın sözünü ettiği Hakem Olayı, Hz. Ali ile Muaviye arasındaki Sıffin Savaşı’nda yaşandı. Muaviye yenileceğini anlayınca Hakem’e gitmeyi önerdi. Hz. Ali kabul etti. Hakem, Hz. Ali’yi azletti ve Muaviye’nin üstünlüğünü ilan etti. Aleviler bunu Hakem Olayı olarak değerlendiriyor.

Taraf/ANKARA - Istanbul - 13 Temmuz 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.