Hâkim-savcı eylemdeydi

Hâkim-savcı eylemdeydi

Hâkim-savcı eylemdeydi  Yargı mensupları hükümeti protesto etti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özok, Gül'ün...

A+A-

Hâkim-savcı eylemdeydi Hâkim-savcı eylemdeydi
 
Yargı mensupları hükümeti protesto etti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özok, Gül'ün AKP rozetiyle cumhurbaşkanlığı yaptığını söyledi

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği ve 200'ün üzerinde sivil toplum kuruluşu, hâkim ve savcıların atanmasında mülakat sınavını getiren yasayı mitingle protesto ederek, hükümete "Yargıya dokunma" uyarısında bulundu.

Yargı mensuplarının 'Adaletime Dokunma' mitingi dün Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda yapıldı. Mitinge 81 ilin baro başkanı, yargıçlar ve savcılar birliği üyeleri, hukuk fakültelerinden öğretim üyeleri ve çok sayıda avukat katıldı. Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunan katılımcıların önemli bölümü cüppeliydi. Katılımcılar sık sık "Bağımsız yargı, tarafsız adalet", "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları attılar.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, yaptığı konuşmada, şu ana kadar kapalı toplantılarda tartıştıkları yargı sorunlarını vatandaşla paylaşmak zorunda kaldıklarını söyledi. Özok şöyle konuştu: "Yargıç ve savcılarla ilgili yapılan yeni düzenleme ile hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi büyük darbe almıştır. Hukuk devleti ilkesi demokratik yöntemlerle yönetimi elde eden yöneticilerin de yönetilenler gibi hukukla bağlı olmalarını öngörür. Hukuk devletinde yürütme erkini elinde tutan hükümet üyeleri ve başbakan hiçbir şekilde yargı temsilcilerini etkileyecek beyan ve davranışta bulunamaz.

Güçlü, etkili ve adalete ulaşmayı sağlayabilecek nitelikte bağımsız bir yargıya herkesin ihtiyacı var. Cumhurbaşkanı Gül'ün gece yarısı imzalayarak yürürlüğe koyduğu 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'ndaki değişiklik Anayasa'nın 'güçler ayrılığı ilkesine ve yargı bağımsızlığına' aykırı bir düzenlemedir. Sayın Cumhurbaşkanı, AKP'nin rozetini takarak cumhurbaşkanlığı yapmaktadır."

Sessiz çoğunluğun da artık tepki göstermesi gerektiğini kaydeden Özok, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na, anayasa hukukçusu olan YÖK Başkanı'na, sen işine bak diyeceksin, Anayasa, Süheyl Batum'un Erdoğan Teziç'in işidir. Anayasa, tüccarın ve imamların işi değildir. Herkes kendi bildiği işi beş vakit yapsın" diye konuştu.

Anayasa taslağı da hedefteydi

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum ise yeni anayasa taslağını eleştirdi. Batum, taslağa göre, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 17 üyesinden 9'unu seçme hakkının hükümete bırakıldığına işaret ederek, "Aynı taslakta YÖK'ün 11 üyesinden 6'sını, Danıştay üyelerinin de dörtte birinin seçimi Bakanlar Kurulu'na bırakılmış. Sonra da bizim bunun demokratik bir anayasa olduğuna inanmamızı bekliyorlar" dedi.

FOTOĞRAF: TOLGA ADANALI / AA
RADİKAL - 10.12.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.