Halaçoğlu'nun konuşmasında suç unsuruna raslanamadı

Halaçoğlu'nun konuşmasında suç unsuruna raslanamadı

Halaçoğlu'nun konuşmasında suç unsuruna raslanamadı     TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nun, 18 Ağustos ta,...

A+A-

Halaçoğlu'nun konuşmasında suç unsuruna raslanamadı Halaçoğlu'nun konuşmasında suç unsuruna raslanamadı   
 
TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nun, 18 Ağustos ta, Kayseri'deki bir sempozyumda yaptığı konuşmasına tepki gösteren, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Dernekleri Genel Merkezi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi ve Alevi Bektaşi Federasyonu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ve örgüt, suç duyurusunda bulunmuş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise "yetkisizlik" karan vererek, dilekçeyi Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı tamamladı ve Halaçoğlu'nun konuşmasında suç unsuruna rastlanmadığı kararını verdi. 

03/11/2007 - BİRGÜN

Halaçoğlu'nun 'Kürt' sözlerinde suç yok

AA - KAYSERİ - Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Kürtler ve Alevilerle ilgili sözlerinden aklandı. Kayseri Başsavcılığı, Halaçoğlu'nun konuşmasında dava açılmasını gerektirecek suç unsuru olmadığına karar verdi.

TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu, '18 Ağustos'ta Kayseri'de düzenlenen 'Türk Tarihinde ve Kültüründe Avşarlar' konulu uluslararası sempozyumda, 'Son Araştırmalara Göre Osmanlı Belgelerinde Avşarlar' konulu bir konuşma yapmış ve şu ifadeleri kullanmıştı:

'Kürt bilinenler Türkmen asıllıdır'

"Türkiye'de bir Kürt sorunu vardır deniyor. Kürtlerle ilgili birtakım şeylerden sözler sarf ediliyor. Araştırmalarımızda şunu gördüm ki pek çok bugün Kürt dediğimiz insanlar aslında Türkmen asıllı. Yapısal olarak söylüyorum. Ama bununla beraber bir şeyi daha ifade ediyorum. Bu, bunlar fantezi değil söyleyeceğim şey. Bugün Kürt olarak bilinen hatta hatta şöyle söyleyeyim, Kürt-Alevi olarak bilinen birçok insan da maalesef Alevi dönmesi, Ermeni dönmeleri ve TİKKO'nun içerisinde yer alan, PKK'nın içerisinde yer alan insanlardan birçoğu bunlardan. Yani bizim zannettiğimiz gibi bir Kürt hareketi değil PKK veya TİKKO hareketi. Bütün bunları yabancı arşiv belgeleriyle, o tarihlerde yapılmış birtakım araştırmalarla söylüyorum."

Bu sözlere tepki gösteren çok sayıda kişi ve örgüt, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na Halaçoğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturmayı tamamlayan başsavcılık, Halaçoğlu'nun konuşmasında dava açılmasını gerektirecek suç unsuruna rastlanmadığını belirtti. Başsavcılık, Halaçoğlu'nun bu konuşmayı, bilimsel bir toplantıda, sınırlı bir topluluğa, bilimsel verileri aktarmak suretiyle yaptığı ve halkı kışkırtıcı yönü olmadığı görüşünde.

Kararda konuşmanın fikri bütünlüğü göz önüne alındığında da İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin emsal kararlarına göre kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verildiği öğrenildi.

RADİKAL  - 03/11/2007

Halaçoğlu ‘bilimsel’ konuşmuş

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun Kayseri’de düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle başlattığı soruşturmayı tamamladı. Başsavcılık, Halaçoğlu’nun konuşmasında dava açılmasını gerektirecek suç unsuruna rastlanmadığına karar verdi.

Türkiye’de aydınların resmi tezlere karşı söylediği her söz suç saşyılıp cezalandırılırken, Halaçoğlu’nun bilimsel gerçeklerle ilgisi olmayan konuşması savcılık tarafından bilimsel verilerin aktarılması olarak değerlendirildi.

Sempozyumda konuşmuştu

TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Dadaloğlu Şenliği kapsamında Avşarelleri dergisince 18 Ağustosta Kayseri’de düzenlenen ‘Türk Tarihinde ve Kültüründe Avşarlar’ konulu uluslararası sempozyumda yaptığı konuşmada, Kürt-Alevilerin Ermeni dönmesi olduğunu söylemişti. Halaçoğlu, sempozyumda yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı: “Türkiye’de bir Kürt sorunu vardır deniyor. Kürtlerle ilgili bir takım şeylerden sözler sarf ediliyor. Araştırmalarımızda şunu gördüm ki pek çok bugün Kürt dediğimiz insanlar aslında Türkmen asıllı. Yapısal olarak söylüyorum. Ama bununla beraber bir şeyi daha ifade ediyorum. Bu, bunlar fantazi değil söyleyeceğim şey. Bugün Kürt olarak bilinen hatta hatta şöyle söyleyeyim. Kürt-Alevi olarak bilinen birçok insan da maalesef Alevi dönmesi, Ermeni dönmeleri...”

Bu sözlere tepki gösteren çok sayıda kişi ve örgüt, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek Halaçoğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı da gelen müracaatları değerlendirerek başlatmış olduğu soruşturmayı tamamladı. Başsavcılık, Halaçoğlu’nun konuşmasında dava açılmasını gerektirecek suç unsuruna rastlanmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

‘Kovuşturmaya gerek yok’

Başsavcılık aldığı kararda, TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun bu konuşmayı, bilimsel bir toplantıda, sınırlı bir topluluğa, bilimsel verileri aktarmak suretiyle yaptığı ve halkı kışkırtıcı bir yönü olmadığını savundu.

Kararda ayrıca konuşmanın fikri bütünlüğü göz önüne alındığında da İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin emsal kararları göz önüne alınarak kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verildiği öğrenildi.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Dernekleri Genel Merkezi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi ve Alevi Bektaşi Federasyonu, Kayseri’de yaptığı konuşma ile ilgili TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise ‘yetkisizlik’ kararı vererek, dilekçeyi Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. (HABER MERKEZİ)

03/11/2007 - EVRENSEL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.