'Halk' içeri girsin diye Modalı dışarı mı çıkmalı?

'Halk' içeri girsin diye Modalı dışarı mı çıkmalı?

'Halk' içeri girsin diye Modalı dışarı mı çıkmalı?Her cuma eylem yapan Modalılara göre sorun yaşam biçimine tehdit....

A+A-

'Halk' içeri girsin diye Modalı dışarı mı çıkmalı?'Halk' içeri girsin diye Modalı dışarı mı çıkmalı?

Her cuma eylem yapan Modalılara göre sorun yaşam biçimine tehdit. Topbaş ise, “Geçen yıl tesislerimizden 8 milyon kişi yararlandı” diyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beltur A.Ş.’nin devraldığı Moda İskelesi’nde artık içki satışı yok. Modalılar her cuma iskele yanında içki içerek uygulamayı protesto ediyor

İSTANBUL- Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beltur AŞ’nin içki yasağı zincirine, tarihi Moda İskelesi de dahil oldu. İskelede artık içki verilmemesine semt sakinleri tepki gösterip, her cuma eylem yapıyor. Beltur tarafından devralınan Salacak’taki Denizkızı Restoran da içki servisi yapılmayacak.

1994’te Kadıköy Belediyesi tarafından bakımı yapılarak sosyal ve kültürel amaçlı kullanıma açılan, 2000 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile Deniz Ticaret Odası tarafından restore edilen Moda İskelesi’nde daha önce içki satışı yapılıyordu.

‘Facebook’ta da eylem var

Ancak Moda İskelesi’nin işletmesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beltur A.Ş.’ye geçtikten sonra iskelede içki yasağı uygulanmaya başlandı. İki aydır devam eden yasağa Moda sakinleri tepkili. Modalılar her cuma iskelenin yanında toplanarak içki içiyor, ‘facebook’ ta kurdukları bir grupla da seslerini yükseltmeye çalışıyorlar. Semt sakinlerinden Hüseyin Akşen yasağın sadece Moda’ya özgü olmadığını belirterek “İçki yasağı genel bir sorun. Her cuma protestomuzu yapıyoruz, henüz bir sonuç alamadık” diyor.

Yasağın mantıksız olduğunu düşünen Modalılar tedirgin: “Bu konuda duyarlı olanlar içki yasağı konan yerlere gitmiyor. Ama bazı kesimler var ki konu hakkında hem kararsız hem duyarsız. Bunun sebebiyse içki yasağı konan yerlerde fiyatlar aşağı çekilerek getirilen bir takım yenilikler.  Ama tehlike bizce çok büyük. Yaşam tarzına çok daha ağır adımlar geleceğe benziyor.”

Nadir de olsa yasaktan memnun olan sakinler de var. İsmini vermeyen bir kişi “Vapurlardan inen yolcular içki içilen masaların arasından geçmek zorunda. Hiç hoş değil. Güvenlik açısından oldukça yerinde karar” diyor. İskeledeki işletmenin çalışanları ise yasakla ilgili konuşmazken “Beltur prosedürü burada da geçerli” diyor. 

Öte yandan aynı kaderi Üsküdar Salacak’ta yıllardır hizmet veren Denizkızı Restoran da paylaşacak. Beltur tarafından devralınan Denizkızı Restoran’ın yerine balık lokantası açılacak,  içki servisi yapılmayacak.

İstanbul’da Beltur A.Ş. tarafından işletilen ve içki servisi yapılmayan pek çok yer daha var. Hidiv Kasrı, Malta Köşkü, Sarı Köşk, Beyaz Köşk, Pembe Köşk, Çadır Köşkü, Küçük Çamlıca Köşkü, Paşalimanı Cafe, Feshane, Kartal Kültür Merkezi, Bosphorus Garden’da da içki servisi yapılmıyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bizzat kendisinin işlettiği 15 sosyal tesisinde de içki servisi yapılmıyor.

Tesislerde içki yasağının tarihi 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a uzanıyor.  Bu mekânlar 1995 yılında kurulan Beltur’un işletmesine verilerek, içkisiz lokanta ve kafelere dönüştü.  Belediye kiraya verdiği içkili kafe ve restoranlarının sözleşmesini iptal edip bir bir Beltur’a devrediyor. (Radikal)

‘Çocuk’ topluma koruma!

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş: “İstanbul’daki tesislere halk giremiyordu. Belediye meclis üyelerinden ve belediyenin üst düzey yöneticilerinden başka kimse kullanamıyordu. Demagoji yapmaya gerek yok. İstanbul’da geçen yıl 8 milyon insan bu tesislerden yararlandı. Biz burada yaşayan tüm halkımıza mutlu bir yaşam sunmak zorundayız. Belediye mülkiyetinde olup kiraya verdiğimiz alkollü yerler var. Kiracı işletiyor. Yasadaki bir maddeden dolayı bizim tesislerimizde alkol yok.” (Belediye, tesislerinde içki yasağını Anayasa’nın 58. maddesinde geçen “...Devlet, gençleri alkol düşkünlüğü, uyuşturucu, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbiri alır” ifadesine dayandırıyor.)

RADİKAL - 27 Ağustos 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.