Halkevleri'nin 2 Temmuz anmalarında binler buluştu

Halkevleri'nin 2 Temmuz anmalarında binler buluştu

Halkevleri'nin 2 Temmuz anmalarında binler buluştu    Ankara’da 2 Temmuz anma etkinlikleri kapsamında Mamak Halkevleri tarafından Tuzluçayır...

A+A-

Halkevleri'nin 2 Temmuz anmalarında binler buluştuHalkevleri'nin 2 Temmuz anmalarında binler buluştu  
 
Ankara’da 2 Temmuz anma etkinlikleri kapsamında Mamak Halkevleri tarafından Tuzluçayır Meydanı'nda düzenlenen anma etkinliği binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilirken Giresun ve Tonya Halkevi’nde de 2 Temmuz anmaları yapıldı.

15 yıl önce Sivas’ta yakılarak katledilen 35 aydın ve demokrat insanımızın anısına düzenlenen etkinlik Tuzluçayır’ın ana caddelerinden birisi kesilip ses tesisatı ve platform kurularak olağan bir düzen içerisinde gerçekleştirildi. Yaklaşık dört saat süren etkinlikte sırasıyla Zeynep Karababa, Grup Günyüzü ve Ferhat Tunç sahne aldı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Semah grubunun yapmış olduğu gösteri ilgi ile izlendi.

Mamak Halkevi’nden Nuran Şanlı, Mamaklı kadınlar adına yaptığı konuşmada "dinci gericiliğin uygulamalarının ilk önce kadınları hedeflediğini ancak sonrada tüm toplumu kuşatacaklarını belirterek, gelecek kuşakları doğuracak ve büyütecek biz kadınları gericiliğe karşı mücadeleye davet ediyorum” dediği konuşması yoğun alkış aldı.

Halkevleri'nin 2 Temmuz anmalarında binler buluştu

Halkevleri'nin 2 Temmuz anmalarında binler buluştu

Halkevleri onur kurulu üyesi Yusuf Sağlık’ın Ferhat Tunç sahne almadan hemen önce yaptığı etkili konuşma sık sık coşkulu sloganlarla kesildi. Yusuf Sağlık konuşmasında ağırlıkla iktidar partisi AKP’yi ve hükümeti hedef aldı. Ülkemizin mevcut iktidar tarafından İslami bir toplumsal düzene doğru sürüklenmek istediğini söyleyen Sağlık, “dün Sivas’ta 35 canımız yakan bugün iktidarda olan zihniyetin ta kendisidir” dedi. Konuşmasını gericiliğe karşı mücadele çağrısıyla bitiren Sağlık’a alanı dolduran binlerce kişi evet cevabı verdi.

Halkevleri'nin 2 Temmuz anmalarında binler buluştu

Etkinlikte sunucuların hazırlamış oldukları 35 şehidin anılarının anlatıldığı konuşmalar yoğun ilgi çekti. Sahne alan bütün sanatçılar Mamak Halkevleri'ne teşekkür ve başarı dileklerini iletirken, Ferhat Tunç yaklaşan yerel seçimlere gönderme yaparak sol geçinen partileri sorgulayın gerekiyorsa cezalandırın mesajını verdi.

Halkevleri'nin 2 Temmuz anmalarında binler buluştu

Konserden çok mitingi andıran etkinlik, adeta Ankara’da 2 Temmuz günü yapılacak olan mitingin provası gibi oldu. Sık sık mitinge katılım çağrıları yapıldı.

Trabzon/Tonya Halkevi’nde Sivas Anması: “Türküler Yanmaz”

27 Haziran Cuma günü Tonya Halkevi Müzik ve Şiir Topluluğu "Türküler Yanmaz" adlı bir dayanışma gecesi düzenledi. Gericiliğe, yoksulluğa ve kültürel yozlaşmaya karşı mücadele çağrısı içeren açılış konuşması ve slayt gösterisinin ardından şiir ve türkülerle devam etti. Etkinliğe halk yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı etkinlik kemençe eşliğinde oynanan horonla sona erdi.

Giresun'da 2 Temmuz Anma Gecesi Yapıldı

Giresun Halkevi tarafından 27 Haziran Cuma günü 20.00-23.00 saatleri arasında Giresun Atapark’da “Gericiliğe Hayır/ Karadeniz Kararmasın” sloganıyla etkinlik gerçekleştirildi.

Kazım Koyuncu ve Sivas şehitleri için saygı duruşu ile başlayan gecede, Giresun Halkevi Şube Başkanı Sedat Bora tarafından yapılan açılış konuşmasında “Mersin Halkevi’ne açılan kapatma davası ve Halkevleri'nin gericilik karşıtı faaliyetleri anlatıldı. Gericilik karşıtı mücadele için Halkevleri’ne sahip çıkılması gerektiği ve 2 Temmuz’da Sivas’ta olmanın ayrı bir önemi olduğu vurgulandı.

Açılış konuşmasının ardından Giresun Halk Tiyatrosu tarafından hazırlanan “Ölüler Meclisi” adlı skeç sergilendi. AKP’nin son dönem eğitim ve sağlık politikalarını teşhir eden skeç izleyiciler tarafından oldukça beğenildi. Kazım Koyuncu ile ilgili sinevizyon gösterisi yapılan gecede yerel müzik grupları eşliğinde Kazım Koyuncu parçaları hep beraber söylendi.

Oldukça coşkulu geçen geceye yaklaşık 400 kişi katıldı. 2 Temmuz Sivas çağrısıyla sona eren geceye; Eğitim-Sen, Haber-Sen, ADD, ÖDP, DSP yöneticileri destek verdi.

Ayrıca etkinlik alanına asılan “Gericiliğe Karşı 2 Temmuz’da Sivas’tayız” pankartı, izinsiz olduğu gerekçesiyle polis tarafından kaldırılmak istendi. Halkevi yöneticileri ile polis arasında çıkan kısa süreli tartışmaya katılımcı kurumların da sahip çıkmasıyla afiş alandan indirilmedi.

İzmir Gültepe Halkevi’nde 2 Temmuz anması

29 Haziran Pazar günü İzmir Gültepe Halkevi’nde 15. yılında Sivas katliamı ve gericilik konulu anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Can Dündar’ın hazırladığı ‘Sivas Cehennemi O Gün' adlı belgesel gösterimi yapıldıktan sonra bağlama eşliğinde türküler söylendi. Sivas Katliamı’nın unutulmadığını ve unutturulmayacağını vurguladıktan sonra 2 Temmuz da Sivas’ta olma çağrısı yapıldı.

Etkinlik, 6 Temmuz Pazar günü yapılacak olan, ‘Zülfikar Şahin’ ve Hacı Bektaş Veli Derneği Semah Ekibi'nin de katılacağı ‘Sivas’ın ışığında gericiliğin karşısında buluşuyoruz’ adlı anma etkinliğine çağrıyla son buldu.

Eskişehir’de 2 Temmuzda alanlarda

Eskişehir’de, aralarında Halkevleri'nin de bulunduğu sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve çeşitli demokratik kitle örgütlerince düzenlenecek olan “2 Temmuz Sivas Şehitlerini Anma” etkinliği 2 Temmuz günü 18.00’da yapılacak olan bir yürüyüşle başlayacak. KESK binası önünden başlayacak yürüyüş Hamamyolu bölgesinde yapılacak bir basın açıklaması ile sonlanacak. Ayrıca Eskişehir Gültepe Halkevi bu yılki 2 Temmuz etkinliklerini sokakta mahallelilerle beraber de gerçekleştirecek.

İstanbul'da 2 Temmuz anma gecesi yapılacak

İstanbul Halkevleri 30 Haziran akşamı (bu akşam) saat 21.00'de 2 Temmuz anma etkniliği gerçekleştiriyor.

Beyoğlu Sineması'nda yapılacak olan etkinlik Can Dündar'ın hazırladığı "Sivas Cehennemi" belgeseli ile başlayacak. Ardından Mazlum Çimen, Feryal Öney ve Sarıyer Halkevi Gençlik Korosu sahne alacak. Konukların konuşmalarının ardından gece bitirilecek.

Gecenin öncesinde Halkevciler Galatasaray Meydanı'nda 1 saat boyunca Sivas'ta öldürülenlerin fotolarını taşıyacak ve gecenin duyurusunu yapacaklar.

Kaynak : Halkevleri Basın Merkezi
  
Sendika.Org - 30 Haziran 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.