Harabati Baba Tekkesi'nde işgal devam ediyor

Harabati Baba Tekkesi'nde işgal devam ediyor

Harabati Baba Tekkesi'nde işgal devam ediyor Alevi Vakıfları Federasyonu Basın AçıklamasıMakedonya’nın, Tetovo şehrinde (Kalkandelen) ...

A+A-

Harabati Baba Tekkesi'nde işgal devam ediyor Harabati Baba Tekkesi'nde işgal devam ediyor

Alevi Vakıfları Federasyonu Basın Açıklaması

Makedonya’nın, Tetovo şehrinde (Kalkandelen)  XVI. Yüzyıldan buyana Alevi – Bektaşi canlarımıza hizmet veren, Güney Doğu Avrupa’nın en önemli dergahlarından  Harabati Baba Tekkesi’nde  2002 yılından beri hak, hukuk, ahlak ve insafa aykırı bir işgal devam etmektedir. 

Kendisine İslam Birliği adı vermiş köktendinci bir grup, tekkenin Meydan evi, Mihman evi, Kiler ve Atevi ‘ni zorla işgal etmişlerdir.Tekke’nin gerçek sahipleri Bektaşi Baba ve dervişleri türbe alanında ufak bir binaya sığınmak zorunda kalmışlar, ancak fedakarca ve cesaretle direnerek 500 yıldan buyana içinde yaşadıkları dergahlarını bugüne kadar terketmeden hukuk içinde haklarını aramışlardır.

2004 yılında NATO, Helsinki Komitesi, AB ve ABD temsilcileri, işgalcilerin çıkartılması ve Dergahın derhal esas sahiplerine iade edilmesini  gerektiğine karar verdiği halde,   Makedonya Hükümeti bu kararı yerine getirmemekte, Makedonya Bektaşilerini bir inanç grubu olarak tescil etmekte kararsız davranmakta, ülkede hukuk ve insan hakları her gün ayaklar altına alınmaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlığı’nı bırakarak  1526 yılında bu dergahı uyandıran  Server Ali BABA’dan günümüze kalmış  çok önemli bir kültür mirası karakteri de taşıyan HARABATİ BABA Tekke’sini süregiden bu işgalden kurtarmak için Türkiye Cumhuriyeti Devleti de hiçbir girişimde bulunmamıştır.

Bu işgal, hem Makedonya Bektaşilerinin ve hem de Tekkeyi ziyaret eden Alevilerin temel  insan haklarından biri olan, ibadet etmek hakkını  engellenmekte ve inanç sahipleri kendi inanç merkezlerinde kendi ibadetlerini yapamamaktadır.

Makedonya’da yaşamakta olan kardeşlerimize destek olmak, bu haksız  işgali protesto etmek ve derhal durdurulmasının sağlanmasına destek olmak amacıyla 20 Aralık 2010  Pazartesi günü,  HARABATİ  BABA DERGAHI’nda yapılacak olan  Aşure Etkinliklerine, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan BERMEK,  Cem Vakfı  Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı Av. Namık SOFUOĞLU ve Araştırmacı Yazar Ayhan AYDIN katılacaktır.

Doğrudan inancımıza yapılan bu saldırı sadece Makedonya Alevilerini değil, tüm dünya Aleviliğini karşısına almış bir saldırıdır. Avrupa’da, Balkanlar’da ve Türkiye’de bulunan Alevileri, T.C. Dışişleri Bakanlığı’nı 20 Aralık 2010 Pazartesi  günü Makedonya Tetovo şehrinde bulunan Harabati Dedebaba Tekkesinde yapılacak olan Aşure Etkinliklerini ve bu haklı protestoyu desteklemeye  davet ediyoruz. 

Etkinliğe katılmaya imkan bulamayan dostlar ve kurumların destek  mesajlarını

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy56174 = 'benny.art' + '@';

addy56174 = addy56174 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text56174 = 'benny.art' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

56174 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

 ve 

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy11394 = 'namiksofuoglu' + '@';

addy11394 = addy11394 + 'ttmail' + '.' + 'com';

var addy_text11394 = 'namiksofuoglu' + '@' + 'ttmail' + '.' + 'com';

( '' );

11394 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

  adreslerine göndermelerini rica ederiz. 

Dogan BERMEK
Alevi Vakıfları Federasyonu
Genel Başkan

Alevi Haber - 10.12.2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.