Hasan Polat yargılanmak istiyor

Hasan Polat yargılanmak istiyor

Hasan Polat yargılanmak istiyorHasan Polat 20 yıldır cezaevinde, davası 2003'te onandı, yeniden yargılanma talep ediyor.Gazi Mahallesi’nde 1995’te...

A+A-

Hasan Polat yargılanmak istiyorHasan Polat yargılanmak istiyor

Hasan Polat 20 yıldır cezaevinde, davası 2003'te onandı, yeniden yargılanma talep ediyor.

Gazi Mahallesi’nde 1995’te yaşanan katliamın ardından halkı kışkırttığı iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Hasan Polat’ın yeniden yargılanıp yargılanmayacağı yarınki duruşmada karara bağlanacak.  Sosyolog İsmail Beşikçi, müzisyenler Ferhat Tunç, Pınar Sağ, yazar Cezmi Ersöz,  Hasan Ocak’ın ailesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kayıp yakını Polat’a destek çağrısı yapıyor. 20 yaşında cezaevine giren Polat, şimdi 40 yaşında ve yaklaşık 8 yıldır hükümlü.
 
Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995’te gece saat 20.30 sıralarında dört kahvehane otomatik silahlarla tarandı. Saldırganların bulunması için Gazi Cemevi önünde toplanan binlerce kişi üzerine, karakoldan, çatılardan ateş açıldı. Polisler, saldırıları protesto etmek isteyen Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi sakinlerine de ateş açtılar. Dört gün süren olayların sonunda, çoğu kurşunlanarak toplam 22 kişi öldürüldü, 300’den fazla kişi de yaralandı. Olaylardan sonra gözaltına alınan Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç, kayıplar mezarlığında öldürülmüş olarak bulundular. 

Adil yargılanma hakkı ihlal edildi
 
Gözaltında kaybedilmekten kurtulan Hasan Polat ise 1 No’lu DGM’de  “terör örgütü üyesi olmak”, “halkı kin ve isyana teşvik etmek”, “görevli memura direnmek” suçlarından yargılandı.  Polat’ın, 1991 yılında Gebze’deki polis çatışmasına katılanlar arasında olduğu da öne sürüldü. Bu iki dava birleştirildi ve Polat 44 duruşma sonunda 2002’de müebbet hapse mahkum edildi. Karar, Yargıtay’ca 2003 yılında onandı. Türkiye, Hasan Polat’ın “adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle 2009 yılında AİHM’de mahkum oldu. AİHM, 12 yıl süren davanın makul yargılama süresince yapılmadığına da dikkat çekti. AİHM kararı üzerine avukatları mahkemeye başvurarak Polat’ın yeniden yargılanmasını ve infazın durdurulmasını talep ettiler. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında mahkeme talepleri reddetti. Polat, bugün ikinci kez yargıç karşısına çıkacak. Polat’ın avukatı Özlem Gümüştaş, “Hasan Polat hakkındaki tek delil, başkalarının polis işkencesi altında verdiği ifadelerden oluşuyor. Dava yeniden ele alındığında hukuksuzluk ortaya çıkacak. Gazi’nin gerçek failleri hala yargı önüne çıkarılmadı” dedi.

Cumhuriyet / Hilal Köse - 16 Şubat 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.