Hatay'da idama karşı eylem

Hatay'da idama karşı eylem

Hatay'da idama karşı eylemS.Arabistan’da idama mahkûm edilen Türk berber Boğday’ın kaderi üst mahkemede. Arab News’un...

A+A-

Hatay'da idama karşı eylemHatay'da idama karşı eylem

S.Arabistan’da idama mahkûm edilen Türk berber Boğday’ın kaderi üst mahkemede.

 Arab News’un haberine göre, S.Arabistan’da idama mahkûm edilen Türk berber Sabri Boğday’a üst mahkeme yargıcı tarafından tövbe fırsatı verilmesi ihtimali var.

SUUDİ Arabistan’da "Allah’a küfür ettiği" iddiasıyla idam cezasıyla karşı karşıya olan Türk berber Sabri Boğday’ın kaderinin üst mahkeme yargıcının insafına kaldığı belirtildi. Boğday’ın davasıyla ilgili olarak Arab News’a konuşan Riyadlı avukat Abdülrahman el Lahem, bu tür davalarda işin yargıçta bittiğini söyledi. Yargıcın iddiayı doğru kabul edip ölüm cezasını onaylayacağı gibi, sanığa tövbe etme fırsatı vererek beraat ettirebileceğini belirten El Lahem, "Herşey, yargıcın Şeriat hukukunu nasıl yorumladığına bağlı" diye konuştu. El Lahem, bazı yargıçların bu tür davranışları dinsizlik ve sapkınlık olarak kabul ettiğini ve idam cezasını onayladığını, bazılarının ise bunu inançsızlık saydığını ve kişiye tövbe etme fırsatı verip, beraat ettirdiğini ifade etti.

El Lahem şöyle devam etti: "Suudi yasalarına göre, davacının ifadesinin gizli bir neden taşıdığı saptanırsa kabul edilmez. Tartışan iki kişiden birinin diğerine karşı verdiği ifade de yasal olarak geçirli değildir."

El Lahem, savcılığın olayı inceledikten sonra mahkemeye aksettirdiğini belirtti ve bu davalarda Suudi mahkemelerinden nadiren suçlu kararı çıktığını söyledi. Arab News, Cidde’deki mahkeme başkanı Şeyh Raşid el Hazza’ya izinde olduğu için ulaşılamadığını belirtti, Boğday’a suçlamada bulunan Mısırlı terzinin de ortadan kaybolduğunu bildirdi.

ŞİKAYET ETMİŞTİ

11 yıl önce Suudi Arabistan’a giderek, berber dükkanı açan Boğday, 13 ay önce Mısırlı terzi komşusu ile tartışmıştı. Olay sonrası Mısırlı polislere, "Bu adam Allah’a küfür etti" deyince Boğday, tutuklandı. Boğday, 8 kez duruşmaya çıkarken, iftirayı attığı iddia edilen Mısırlı ise kaçarak ortadan kayboldu. Dışişleri yetkilileri, yapılan girişimlerden olumlu sonuç alınmasını ümit ettiklerini söyledi.

Samandağ’da idam karşıtı eylem

SUUDİ Arabistan’da Allah’a küfrettiği gerekçesiyle idam hükmü giyen Sabri Boğday’ın kurtarılması için, memleketi olan Hatay’ın Samandağ ilçesinde eylem düzenlendi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi Avukatı Adnan Eryılmaz, Sabri Boğday’ın yaşam hakkının elinden alınmaması için herkesten yardım beklediklerini söyledi.

Muazzez Boğday da eşinin durumuyla ilgili Bakanlık yetkililerinin kendisiyle görüştüğünü, bunun kendisini umutlandırdığını söyledi. Üç yaşındaki oğlu Süleyman ile sıkıntılı günler geçirdiklerini belirten Boğday, "Bir an önce eşimin idam kararının kaldırılmasını istiyoruz. Bu umutla yaşıyoruz. Eşimin 21 Nisan’da mahkemesi var. Mahkemeden olumlu bir şey çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Anne Atra Boğday da Arapça yaptığı açıklamasında "Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı’nın, Suudi Arabistan Kralı ile temasa geçmesini istiyorum. Oğlumun idama mahkum olması yüreğimi yakıyor. Hepimiz perişanız. Oğlumun bir an önce evine dönmesini bekliyoruz" dedi.

Hürriyet - 18 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.