Hataylı Arap Aleviler tedirgin

Hataylı Arap Aleviler tedirgin

"Alevilerin kökünü kazıyacağız" diyen İŞİD'linin cenazesinin adeta bir miting havası ile Reyhanlı'dan kaldırılmasının Arap Alevilerini endişelendirmeye başladı.

A+A-

Bir dönem Suriye milli takımının kaleciliğini yapan, iç savaş sırasında İŞİD'e katılıp “Alevilerin kökünü kazıyacağız” sözleriyle tepki çeken Abdülbasit el Sarut geçtiğimiz günlerde Türkiye’de tedavi gördüğü hastanede öldü. Son dönemde Özgür Suriye Ordusu bünyesindeki Ceyş’ul İzze örgütünün komutanı olan Sarur için Reyhanlı’da kitlesel cenaze töreni düzenlenmesi ve cenazeye çok sayıda İŞİD'linin katılması üzerine, bölgede yaşayan Arap Alevi kesimini tedirgin etti.

Son 9 yılda bölgede sıcak bir şekilde devam eden savaşın ve bu gibi olayların kendi yaşamlarını oldukça etkilediklerini ve hayati tehlike içerisinde olduklarını dile getiren Antakya Halk Meclisleri Sözcüsü Hasan Özgün, sürece ilişkin endişelerini ajansımız ile paylaştı. Cenazenin Arap Alevi halkının yoğun yaşadığı bir bölgeden kaldırılmasının birçok nedeni ve anlamı olduğunu kaydeden Özgün, "Bu gibi örgütlerin Türkiye’de bu kadar rahat gezebilmeleri, bu kadar özgürce yuvalanabilmeleri, siyasi süreçle de doğrudan orantılıdır" dedi.

‘DİRENMEYE HER ZAMAN HAZIRIZ’

Kendilerine yönelik tehditlerin, sadece tehdit olarak kalmadığını, bu gibi örgütler tarafından, sınırın ötesindeki akrabalarının katledilip, köylerinin yakılıp yağmalandığını kaydeden Özgün, buna karşılık Hatay’da birçok eylem yaptıklarını söyledi. Geçtiğimiz aylarda Hatay Serinyol’da bulunan Amerikan Askeri Üssünün bu gibi cihatçıların askeri eğitim almaları için uygun bir alana çevrilmek istendiğini, buna karşın etkili bir mücadele içerisine de girdiklerini belirten Özgün, "Bizler yaşadığımız topraklarda mülteci olmamak için her zaman direnmeye hazırız" diye konuştu.

Şu an Suriye’de bir Alevi soykırımı yaşandığının da altını çizen Özgün, savaşın bu tarafa sıçramasının da mümkün olabileceğini söyledi. "Bizler için bu tehdit 9 yıldır sürüyor" diyen Özgün, Reyhanlı'da patlayan bombaların buna birer kanıt olduğunu söyledi. Özgün, "Bu emperyalist işgal ile buradaki mazlum ve ezilen halkların tarihsel birliği bir kader birliğine dönüşmüştür. Bu savaştan birlik olarak çıkılabilir, ancak bu şekilde üstesinden gelinebilir. Bu kader birliğini bir dayanışma ve mücadele birliğine dönüştüreceğiz" şeklinde konuştu.

‘HALKLAR ARASINDA BİR KATLİAM MESAJI TAŞIYORDU CENAZE’

Defne Halk İnisiyatifi sözcüsü Selman Altınöz ise, savaşın başlamasından bu yana valiliğin yaptığı açıklamaya göre 501 bin Suriyelinin Antakya’ya geldiğini söyledi. Altınöz, "Yakın bir dönemde cihatçı bir katilin cenazesinin bölgemizden kaldırılması aslında şu mesajı verdi bizlere; halklar arasında katliam yapabilmenin bir aracı haline dönüştürülmek istendi. Aslında biz buranın en eski ve yerel halkı olan Arap Aleviler olarak, bunlara daha fazla mahal verilmemesini, bizlerin can güvenliliğinin de sağlanması gerektiğini savunuyoruz" dedi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum