Hayali dernekler çöktü

Hayali dernekler çöktü

'Türbana destek veren Alevi derneklerini açıklayan Özdemir'in mumu yatsıya kadar yandıHayali dernekler çöktü* Hasandede...

A+A-

Hayali dernekler çöktü'Türbana destek veren Alevi derneklerini açıklayan Özdemir'in mumu yatsıya kadar yandı

Hayali dernekler çöktü

* Hasandede Türkmen Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir'in ismini yeni verdiği dernekler de ya hayali ya da konudan habersiz çıktı. Hacıbektaş Kütükçü Köyü Dernek Başkanı Musa Gezer, "Türbana destek verdiğimizden haberimiz yok. Özdemir Özdemir diye birini de tanımıyoruz" dedi.

AKP ve MHP tarafından çıkarılan türban yasasına destek verdiği öne sürülen Alevi derneklerinin hayali olduğu bir bir kanıtlanıyor. Hayali olduğu daha önce kanıtlanan Çankırı-Şabanözü Alevi Derneği'nin başkanı olarak gösterilen Akif Karsavuran, bu isimde bir dernek olmadığı gibi kendisinin de herhangi bir dernekte başkan olarak görev yapmadığını açıkladı. Listeye sonradan eklenen ve türbana destek verdiği öne sürülen Hacıbektaş Kütükçü Köyü Derneği Başkanı Musa Gezer de, türbana destek verdiklerinden habersiz olduklarını belirterek ille de bu yönde bir tavır almaları gerekirse tam tersi tavrın söz konusu olacağını belirtti.

Zaman gazetesinin haberinde türbana destek verdiği söylenen Alevi derneklerinin hayali olduğunu ve ikisi hariç kayıtlarına rastlanmadığını, Kırıkkale Federasyonu'nun da Alevi derneği olmayıp Alevi-Sünni karışık köy derneklerinin oluşturduğu bir üst kurul olduğunu daha önce haberleştirmiştik. O listede yer alan Çankırı Şabanözü Alevi Derneği'nin de hiçbir yerde kaydına rastlanmamıştı. Bu derneğin başkanı olarak ismi açıklanan Telekom işçisi Akif Karsavuran da gazetemize gönderdiği yazılı açıklamada, "Başkanı olarak gösterildiğim derneğin varlığından haberim yok. Olmayan bir derneğin başkanı olmam da hayalidir" dedi.

Haberleri yok

Türbana destek veren sözde Alevi derneklerinin listesini basına dağıtan Hasandede Türkmen Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir' den bu derneklerin adlarını, adreslerini, telefon numaralarını istediğimizde listede değişiklik yaparak bu kez kendi derneğinin Finike şubesinin dışında Hacıbektaş Kütükçü Köyü Derneği ile Samsun Vezirköprü İmirli Köyü Derneği'nin adını vermişti.

İsminden de anlaşılacağı gibi basit birer köy derneği olan bu derneklerden Hacıbektaş Kütükçü Köyü Derneği Başkanı Musa Gezer de, türbana destek verdiklerinden haberleri olmadığını, Özdemir Özdemir diye birini de tanımadıklarını söyledi.

Aydos Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bektaş da bir açıklama göndererek bu bölgede Çankırı-Şabanözü Alevi Derneği diye bir dernek bulunmadığını ve bu derneğin başkanı olarak gösterilen Akif Karsavuran'ın Çankırı Şabanözü Karahacı Köyü Derneği'nin üyesi olduğunu belirtti. Mustafa Bektaş açıklamasında şu bilgileri verdi:

"Ben yazıda adı geçen Akif Karsavuran'ın köyü Karahacı köyünün dernek başkanıyım. Kendisi bizim köy derneğinde sade bir üye. Bizim köyümüz ayrıca Aydos Dernekler Federasyonu'nu oluşturan 12 köyden biridir.

Ben aynı zamanda Aydos Dernekler Federasyonu'nun yönetim kurulunda bulunan bir kişi olarak biliyorum ki, bizim bölgemizde Çankırı-Şabanözü Alevi Derneği diye bir dernek yok."

Mustafa Bektaş'ın yazısından da anlaşılacağı gibi hayali derneğin başkanı da hayali. Bu hayali derneğin başkanı olarak gösterilen Akif Karsavuran da gönderdiği yazılı açıklamada özetle şunları söyledi:

"Yazıda adı geçen Çankırı-Şabanözü Alevi Derneği Başkanı Akif Karsavuran olarak adımın geçtiği ve bu şekilde lanse edildiğimi öğrendim. Benim adı geçen dernekle uzaktan ve yakından ilgi ve alakam yoktur. Bildiğim kadarıyla da böyle bir dernek yoktur."

Alevi derneği olduğu ve türban yasasına destek verdiği öne sürülen bu derneklerin adresleri, telefon numaraları, başkanlarının adlarını hayali Alevi derneklerinin mucidi Hasandede Türkmen Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir'den istediğimizde göndereceğini söyledi. Ancak aradan bir gün geçtikten sonra telefon mesajıyla sadece üç dernek ismi gönderdi.

Bu kez bildirilen dernekler de daha önceki listede yer almayanlardan seçilmişti. İsmi verilen derneklerden biri Özdemir'in başkanı olduğu derneğin Antalya-Finike'deki şubesi, diğeri Samsun Vezirköprü İmirli Köyü Derneği, bir diğeri de Hacıbektaş Kütükçü Köyü Derneği. Daha önce türbana destek verdiği öne sürülen Samsun Vezirköprü Alevi Derneği'nin ismi değişikliğe uğrayıp içindeki Alevi sözcüğü atılarak Samsun Vezirköprü İmirli Köyü Derneği olmuş. Ancak kayıtlarda bu isimde bir derneğe rastlamak mümkün değil. Çünkü Vezirköprü ilçesinde İmirli diye bir köy yok. Samsun Vezirköprü İlçesi Kaymakamlığı'nın resmi sitesinde köy adlarına bakıldığında İmirli yerine "İmircik" köyü adı görülüyor. Köy adının yanlışlıkla yazıldığı düşünülse bile bunu bir Alevi derneği saymak mümkün değil. Samsun Vezirköprü İmircik köyünden Veli Akyol da, gazetemize bir açıklama göndererek Özdemir Özdemir'i yalanladı.

Cumhuriyet / MİYASE İLKNUR -12 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.