Hayali Türban Savunucuları

Hayali Türban Savunucuları

HAYALİ TÜRBAN SAVUNUCULARI Zaman'ın Alevi dernekleri İçişleri kayıtlarında yok Zaman gazetesinde türbana destek verdiği öne sürülen...

A+A-

Hayali Türban SavunucularıHAYALİ TÜRBAN SAVUNUCULARI

Zaman'ın Alevi dernekleri İçişleri kayıtlarında yok

Zaman gazetesinde türbana destek verdiği öne sürülen Alevi dernekleriyle ilgili İçişleri Bakanlığı'nda iz süren Alevionline sitesi, söz konusu derneklerin ya hiç kurulmadığını ya da köy ve okul yaptırma derneği olarak kayıtlarda yer aldığını belirledi.

Alevionline'ın İçişleri Bakanlığı resmi sitesinin dernekler bölümüne girerek yaptığı araştırmada adı geçen derneklerle ilgili bilgiler ayrıntılı bir şekilde yer aldı. Bu dernekler içinde Hasandede Türkmen Bektaşi Derneği dışındaki derneklerin hayali ve başka amaçlar için kurulmuş dernekler olduğunu öne süren Alevionline sitesi, Zaman gazetesini sahtecilikle suçladı. Site, araştırmasının sonuçlarına ilişkin şu bilgileri yayımladı:

Antalya-Finike Alevi Derneği: Alevionline sitesinin yaptığı araştırmalara göre, İçişleri Bakanlığı kayıtlarında bu isimde bir dernek var olmadığı gibi, adında "Finike" ve "Alevi" kelimeleri geçen dernek de bulunmuyor.

Çorum Bozköy Alevi Derneği: İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre bu isimde bir dernek yok. Olmadığı gibi içinde "Çorum" ve "Bozköy" kelimeleri yer alan hiçbir dernek de yok.

Çorum Alaca Hamdi Köyü Alevi Derneği: Bakanlık kayıtlarında bu isimde bir dernek bulunmuyor. İsminde "Hamdi Köyü" ve "Alevi" ibaresi yer alan herhangi bir dernek de bulunmuyor.

Sıvas Divriği Alacadağ Alevi Derneği: İçişleri Bakanlığı'nın kayıtlarında isminde "Alacadağ" ibaresi geçen tek dernek, Finike Alacadağ Köyü Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği.

Haydar Sultan Derneği: İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre isminde "Haydar Sultan", "Haydarsultan" gibi kelimeler geçen hiçbir dernek bulunmadığı gibi, "Haydar" ve "Sultan" kelimeleri geçen hiçbir dernek de bulunmuyor.

Kırıkkale Hamzalı Alevi Derneği: "Hamzalı" kelimesi içeren 25 dernekten sadece bir tanesi Kırıkkale'de bulunuyor: Hamzalı Ortaokulu Yaptırma Yaşatma Ve Öğrenci Koruma Derneği. Ankara Altındağ'da da Hamzalı Beldesi Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği adıyla bir dernek var.

Çankırı Şabanözü Alevi Derneği: Böyle bir dernek ismi İçişleri Bakanlığı kayıtlarında yeralmadığı gibi, isminde "Şabanözü" ve "Alevi" kelimeleri birarada yeralan hiçbir Alevi derneği bulunmuyor.
 
MİYASE İLKNUR
Cumhuriyet  - 7 Mart 2008

SAHTECİLİKLE SUÇLANIYOR

'Zaman'dan hayali Alevi dernekleri

*Türban tartışmasında "Alevi dernekleri türbana destek verdi" şeklinde yayınlar yapan Zaman gazetesinde ismi geçen Alevi derneklerinin hayali olduğu öne sürülüyor.

Türban konusundaki tartışmalarda AKP'ye destek veren Zaman gazetesi, türban yasasına destek veren lobiye Alevileri de katmak isteyince işler karıştı.

Zaman gazetesi, bazı Alevi derneklerinin türban konusunda destek verdikleri yönünde haberler yaptı. Bu haberlerde türbana sözde destek veren Alevi kurumlarının ve yöneticilerinin ağzından demeçlere yer verdi. Ancak bu derneklerin hiçbirinin adı daha önce duyulmamış ve kimse tarafından tanınmayan derneklerdi. Bu dernekler kendi bölgelerinde tanınmadığı gibi ne zaman kuruldukları da bilinmiyordu. Alevi sitelerinden "Alevionline" , haberlerden şüphelenerek söz konusu dernekleri İçişleri Bakanlığı kayıtlarından araştırdı. Ancak İçişleri Bakanlığı kayıtlarında bu isimde derneklere ilişkin en ufak bir kayda rastlanmadı. Alevionline sitesi, Zaman gazetesinin köy derneklerinin isimlerinde oynamalar yaparak hayali Alevi derneği yarattığını duyurdu.

Zaman gazetesinin "50 Alevi derneği başörtüsüne destek eylemi yapmaya hazırlanıyor" haberinde şu derneklerin ismi geçiyordu:

Hasandede Türkmen-Bektaşi Derneği Başkanı: Özdemir Özdemir

Antalya-Finike Alevi Türkmen Derneği Başkanı: Cüneyt Gürbudak .

Çorum Bozköy Alevi Derneği Başkanı: Faruk Uçan

Çorum Alaca Hamdi Köyü Alevi Derneği Başkanı: Mehmet Şahin

Sıvas Divriği Alacadağ Alevi Derneği Başkanı: Ali Vural

Kırıkkale Hamzalı Alevi Derneği Başkanı: İsmail Şimşek

Haydar Sultan Derneği Başkanı: Tamer Öznuk 

Kırıkkale Federasyon Başkanı: Hüseyin Yakut 

Çankırı Şabanözü Alevi Derneği Başkanı: Akif Karsavuran 

Samsun Vezirköprü Alevi Derneği Başkanı: Satılmış Akyüz

Gazetenin "hayali dernekleri" ne bulduğu başkan isimleri de büyük bir olasılıkla hayali. Çünkü Alevilerde hemen hiç kullanılmayan "Faruk ve Akif" isimlerinde başkan adlarına yer verilmiş. Alevilerin Hz. Ali dışında diğer üç halifenin gerçek adları ile sıfatlarını isim olarak çocuklarına vermediği biliniyor. Burada Hz. Ömer' in sıfatı olan "Faruk" adında bir dernek başkanının bulunması yadırgatıcı. Aynı şekilde "Akif" adı da bir iki istisna dışında kullanılmıyor.

Söz konusu derneklerle ilgili olarak İçişleri Bakanlığı kayıtlarını araştıran Alevionline sitesi, bu derneklerin var olmadığını ortaya çıkardı.

Haberde, ismi "doğruya yakın" olarak yazılmış belki de tek dernek bu. İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre Ankara-Çankaya'da "Hasandede Türkmen ve Bektaşi Kültür ve Dayanışma Derneği" ismiyle bir dernek bulunuyor. Kuruluşu, faaliyetleri, kaç üyesi olduğu, kapsamı belli değil. Faaliyetini Google'a sormak için tıklayın. Google size net bir cevap verecektir.

Sonuç olarak Zaman gazetesi, "hayali" dernekler kuruyor. Var olan derneklere "hayali" isimler ve "misyonlar" yüklüyor. Gazetenin sıraladığı isimlerin hiçbiri gerçek isim değil. Çoğunun var olduğu bile şüpheli. Var olanların isminde de "Alevi" ibaresi geçmiyor.
 
MİYASE İLKNUR
Cumhuriyet  - 6 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.