'Hayata Dönüş'te komutanlar yargılansın

'Hayata Dönüş'te komutanlar yargılansın

'Hayata Dönüş'te komutanlar yargılansın   Bugün, 20 cezaevine yapılan operasyonların sekizinci yıldönümü. Savaşı...

A+A-

'Hayata Dönüş'te komutanlar yargılansın 'Hayata Dönüş'te komutanlar yargılansın
 
Bugün, 20 cezaevine yapılan operasyonların sekizinci yıldönümü. Savaşı andıran görüntüler unutulmadı.
 
32 kişinin yaşamını yitirdiği operasyonların yıldönümünde konuşan avukatlar, generallerin yargılanması gerektiğini söyledi

İSTANBUL - Ölüm oruçlarını sona erdirmek için 'Hayata Dönüş' adıyla düzenlenen, iki asker ile 30 hükümlü ve tutuklunun yaşamını yitirdiği cezaevleri operasyonunun üzerinden yedi yıl geçti. Avukatlar operasyona katılan komutanların yargılanmasını isterken, "Operasyonlarda üst düzey komutada bulunan generallerin kimler olduğu bilinmektedir. Halen bu kişilere soruşturma dahi açılmaması, operasyonların gerçek yüzünü ortaya koymaktadır" dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) operasyonun sekizinci yıldönümü nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi.

Açıklamada, operasyonla ilgili Eyüp, Üsküdar, Çanakkale, Bursa ve Çankırı adliyelerinde devam eden dava ve soruşturmalar olduğu hatırlatıldı ve şu noktalara vurgu yapıldı:

Operasyon baştan sona silahlı kuvvetlerce icra edildi. Emniyet birimleri, cezaevlerinden uzakta ikincil görev aldı. Farklı şehirlerden jandarma birliklerinin görev alması, sayısız bomba ve mühimmat kullanılması operasyonların askeri niteliğini gösteriyor.

Operasyonun en üst düzey komutanı, dönemin Jandarma Harekât Başkanı Tümgeneral Osman Özbek'tir. İstanbul'da Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral E. Engin Hoş, Albay H. İbrahim Tüysüz, Albay Mehmet Ay üst düzey komutada görev aldı. Ama soruşturma açılmadı.

Operasyonlarda hangi jandarma birliğinin hangi görevi ifa edeceği Genelkurmay Başkanlığı'nın emrinde belirtilmişti. Operasyonlarda fiili müdahalede, ihtiyatta ve sevk işlemlerinde görev alacak jandarma birlikleri birbirinden farklıydı. Operasyonların merkezini oluşturan Bayrampaşa ve Ümraniye cezaevlerindeki fiili müdahale birlikleri, Ankara Jandarma Özel Asayiş Komando Birliği ve Elazığ Jandarma Komando Taburuydu. Her iki fiili müdahale birliğine bugüne kadar açılmış bir yargılama yok.

RADİKAL  - 19 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.