Haydi Tuzla işçisine destek olalım

Haydi Tuzla işçisine destek olalım

Haydi Tuzla işçisine destek olalım405 aydın, yarın tersanelerde başlayacak grevde işçileri desteklediklerini duyururken 100’ü aşkın...

A+A-

Haydi Tuzla işçisine destek olalımHaydi Tuzla işçisine destek olalım

405 aydın, yarın tersanelerde başlayacak grevde işçileri desteklediklerini duyururken 100’ü aşkın öğretim üyesi tersanelerdeki işçi ölümlerini engellemek için bilimsel katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti

İSTANBUL/ANKARA (Cumhuriyet) - Yazar, siyasetçi, gazetecilerin de aralarında bulunduğu 400’ü aşkın aydın, tersane işçilerinin yarın başlayacakları grevi desteklediklerini ve işçilerin yanında olacaklarını duyurdular. Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden 112 öğretim üyesi, Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerinin vicdanlarını yaraladığını ve gerekli işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiler.

DTP Milletvekili Sabahat Tuncel, yazar Sungur Savran, doktor Ertuğrul Ahmet Tonak, gazeteciler Necati Abay, Ece Temelkuran, Perihan Mağden, sanatçı Ferhat Tunç’un da aralarında bulunduğu 405 aydın, dün Makina Mühendisleri Odası’nda düzenledikleri basın toplantısında yarın tersanelerde greve çıkan işçilerin yanında olacaklarını ifade ettiler. Toplantıda konuşan Savran, işçi sınıfı için Tuzla’da yaşanan cinayetlerin artık onur meselesi haline geldiğini belirterek “AKP’nin işçi sınıfının düşmanı olduğunu 1 Mayıs’ta hepimiz gördük. Türkiye’de işçiler mücadele ettiği zaman da polis ve jandarma engeliyle karşılaşıyorlar. Bizler aydın insanlar olarak vicdanı olan tüm insanları 16 Haziran’da Limter-İş Sendikası’nın öncülüğünde yapılacak olan mitinge çağırıyoruz” dedi.

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Abay, Tuzla’daki tersanelerde son bir yıl içinde yaşanan işçi ölümlerinin bir kaza olarak nitelendirilemeyeceğini artık bu işin cinayete dönüştüğünü söyledi. Tersane patronları ve AKP hükümetinin, iş güvenliği tedbirleri konusunda adım atmadığını ifade eden Abay, “İş cinayetlerine karşı mücadele yürüten Limter-İş Sendikası üzerinde baskı var” dedi.

DTP İstanbul Milletvekili Tuncel de Tuzla tersanelerindeki sorunların artık kangrenleşen bir noktaya ulaştığını söyledi. “Bu bir katliamdır” diyen Tuncel, tersane grevini DTP olarak desteklediklerini ve yarın Tuzla’da olacaklarını söyledi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy da TTB olarak 16 Haziran günü işçilerin yanında olacaklarını söyledi.

‘ÖLÜMLERE  ARTIK DUR  DEMEK İİN TUZLA’DAYIZ’

İstanbul Haber Servisi - Emekçi Hareket Partisi (EHP), Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Parti Girişimi, Toplumsal Özgürlük Platformu, Demokratik Toplum Partisi (TDP) üyelerinin bulunduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi, Tuzla tersanelerinde yaşanan işçi kazalarını protesto etmek amacıyla Limter-İş’in yarın çıkacağı tersane grevine destek vereceklerini belirterek tüm emekçi ve duyarlı yurttaşlara da greve katılma çağrısında bulundular.

Galatasaray Lisesi önünde dün bir araya gelen grup üyeleri, “İş cinayetlerine son”, “Tuzla işçisi, direnişin simgesi”, “15-16 Haziran direnişi, tersane grevinin yolunu aydınlatıyor”, pankart ve dövizleri açtılar. Grup adına açıklama yapan Sosyalist Parti Girişimi’nden Ahmet Korkmaz, gereken tedbirlerin yasal olarak sağlanmadığını söyledi. Limter-İş Sendikası’nın 16 Mayıs tarihinde yapılan işçi toplantısının ardından tersanelerdeki kuralsızlığa, örgütsüzlüğün ve ölümlerin dayatılmasına “dur” demek için greve çıkma kararı aldığını anımsatan Korkmaz, şunları söyledi: “AKP hükümetinin uzun zamandır yürüttüğü kuralsız, esnek çalışma koşullarına, daha fazla kâr amacıyla yürütülen politikalara karşı, işçilerin birliği ve halkların kardeşliği şiarımızı yeniden ve bir kez haykırmak için 16 Haziran’da Tuzla’dayız.”

***

‘Emekçiler kazanırsa AKP kaybeder’

İstanbul Haber Servisi - Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Tuzla tersanelerinde yarın yapılacak olan grev öncesi “Herkese iş, işçiye güvence. AKP’ye ihtar” mitingi düzenledi. Mitingde konuşan ÖDP Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Hrant Dink cinayetinden Tuzla grevine uzanan bir yol olduğunu belirterek “O gün siyasi cinayetler işleyenler, bugün işçi cinayetleri işliyor. Biz onlara karşı demokrasi mücadelesi veriyoruz” dedi.

Gebze Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitingde ÖDP’liler, “Zengin dostu yoksul düşmanı AKP’ye dur de”, “Kâr değil insan, piyasa değil toplum” dövizleri taşırken “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “İş emek yoksa barış da yok” sloganları attı. Türk-İş’e bağlı Tekgıda-İş Sendikası ve Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası’na bağlı işçilerin de destek verdiği mitingde konuşan Uras, işçilerin ve emekçilerin AKP’ye ve işçileri ölüme mahkûm eden patronlara karşı birleşmesi gerektiğini belirterek “1 Mayıs’ta, Nevruz’da nasıl birleştiysek, Tuzla grevinde de tüm demokratik kuruluşlar birleşmelidir. İşçiler kaybederse hepimiz kaybederiz. Ama işçiler kazanırsa AKP kaybeder” diye konuştu.

Yazın gelmesiyle birlikte insanların piknik alanlarında 8 ayaklı kenelerle mücadele ettiğini ifade eden Uras, “Bizler 2 ayaklı kenelere karşı demokrasi mücadesi veriyoruz. Bizi krizlere sokanlara karşı yol ayrımındayız. Ezenler bir yanda, ezilenler bir yanda. Biz ezilenlerden yanayız. Bizler ayakları baş yapacağız. Büyük başların bu ülkeyi ne hale getirdiğini hep beraber gördük” dedi.

***

AKADEMİSYENLER: İşbirliğine hazırız

Çeşitli üniversitelerin çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümlerinde görev yapan 112 öğretim üyesi, dün yaptıkları ortak açıklamada, “Bir süredir başta Tuzla olmak üzere tersanelerde yaşanan iş kazaları ve ölümler vicdanımızı yaralıyor” diyerek şöyle devam ettiler: “ğrencilerine insan onuruna yaraşır bir çalışma yaşamanın, bir ülkenin tüm vatandaşları için bir hak olma niteliğinde olduğunu ve bunu sağlamanın çağdaş devletin en temel görevleri arasında bulunduğunu öğretmeye çalışan bizler; sebepleri, sıklığı ve sonuçları birlikte değerlendirildiğinde artık ‘kaza’ olarak nitelenmesi mümkün görünmeyen ölüm ve yaralanmalara daha fazla seyirci kalmak istemiyoruz.”

Tersaneleri yasalara saygılı ve insanca çalışma koşullarına sahip iş ortamları haline getirmenin, devletin vazgeçemeyeceği görevi olduğunu kaydederek bilimsel katkı sağlamaya hazır olduklarını belirten öğretim üyeleri şu çağrıda bulundu: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işveren kuruluşları başta olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşları, özellikle bu işkolunda örgütlü sendikalar ve diğer işçi örgütleriyle işbirliği içinde göreve, kamuoyunu ise bu konuda daha duyarlı davranmaya çağırıyoruz.”

***

Greve destek mesajları

GMO Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Genel Sekreter Muzaffer Erdal Kılıç, Limter-İş Sendikası’nın Tuzla’daki ölümlerin durması için taleplerini belirlediğini anımsatarak “Bu taleplerin büyük bölümü zaten yürürlükte olan yasaların uygulanmasından ibarettir. Odamız bu haklı taleplerini desteklemektedir. Bu taleplerin dile getirileceği ve 16 Haziran Pazartesi günü birçok sivil toplum örgütü, oda ve kuruluşun katılımı ile gerçekleştirilecek, bir günlük Tuzla’da iş bırakma eylemini desteklediğimizi duyururuz” görüşünü ifade etti.

TKP Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada da “Bütün emekçileri, işçileri, aydınları ve öğrencileri bugün Kartal Meydanı’nda Yurtsever Cephe İşçi Birliği’nce düzenlenecek olan ‘Tuzla’da İşçi Ölümlerine Son Mitingi’ne katılmaya ve 16 Haziran’da yapılacak greve destek vermeye çağırıyoruz” denildi.

***

TOBB’deki toplantı iptal edildi

İstanbul Haber Servisi - DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası‘nın Tuzla Tersaneler Bölgesi’ndeki iş kazalarının önlenmesi talebiyle yarın başlatacağı grev öncesinde tarafların dün gerçekleştirmeyi planladığı toplantı iptal edildi.DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün yaptığı yazılı açıklamada “tarafların önerilerini ortaklaştırmalarının olgunlaşamaması nedeniyle” Tuzla tersanelerinde yaşanan sorunların çözümü konusunda toplanacak çalıştayın ertelendiğini ifade etti.

Görgün, “DİSK, bu konuda sadece ‘ölümler son bulsun’ irade beyanları yerine somut adımlar atılması gerektiğine inanmaktadır” dedi. Limter-İş, Dok Gemi-İş, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), DİSK ve Türk-İş, Gemi Mühendisleri Odası (GMO) yetkililerinin TOBB’nin İstanbul Levent’teki Temsilciliği’nde çalıştay gerçekleştirilecekti.

Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) üyesi bir grup, Levent’teki TOBB binası önünde toplanarak “Tuzla’da yaşam kazanacak, tersane işçisi yalnız değildir” yazılı pankart açtı. “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Tuzla’da ölüm istemiyoruz” ve “Sarı sendika katil patronlar” sloganlarını atan grup adına açıklama yapan ESP Sözcüsü Ersin Sedefoğlu, hükümetin ve gemi sanayi patronlarının Tuzla’daki işçi ölümlerine yönelik açıklamalarını eleştirdi. Sedefoğlu, “Bütün Türkiye, tersane işçilerinin niye öldüğünü biliyor. İşçilere mezar olan tersaneler, bu toplumun vicdanıdır. Ne patronlar, ne AKP ne de onların saldırganlığı tersane işçilerinin mücadelesini ve toplumun vicdanını yenilgiye uğratabilir. Onlar şimdi ölmemek için, yaşam hakkını savunmak için greve gidiyorlar. 16 Haziran, hepimizin grevi olacak. Halkımızı, greve omuz vermeye, dayanışmayı yükseltmeye çağırıyoruz” dedi. Daha sonra, Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) bünyesinde faaliyet gösteren Tiyatro İmge oyuncuları, “Ölüme değil yaşama yelken aç. 16 Haziran’da greve” temalı kısa bir oyun sergiledi.

Cumhuriyet - 15 Haziran 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.