HBVAKV Silivri Cemevi Sivas Katliamı’nın 27. yılında anma düzenledi

HBVAKV Silivri Cemevi Sivas Katliamı’nın 27. yılında anma düzenledi

HBVAKV Silivri Cemevi'nin düzenlediği Sivas Katliamı anmasında konuşan Cemevi Başkanı Süheyl Kırkıcı, "Artık Aleviler ne yapacak demek istemiyoruz" diyerek "Kamusal alanlar

A+A-

HBVAKV Silivri Cemevi, Sivas Katliamı’nın 27. yılında anma düzenledi. Anmada açılış konuşması yapan Cemevi Başkanı Süheyl Kırkıcı, 2 Temmuz 1993’ün bir cinayet, bir vahşet, bir katliam tarihi olduğunu vurgulayarak, “Diğer katliamlardan farkı yoktur çünkü iktidar aracığıyla gerçekleştirilmiş, halklar birbirine düşürülmüş ve hiçbir şekilde aydınlatılmamıştır. Aleviler zaman aşımına meyilli bir katliam yaşamıştır” dedi.

“21. yy’da ve öncesinde din üzerinde, yaşam onuru ve insanlık hakkı elinden alınıp ortaçağ zihniyeti ile ölüme mahkûm edilen bir toplumun fertleriyiz” diyen Kırkıcı, “Aydınları yakılan bir toplum karanlığa gömülür, yanan her can canımızı yakar” ifadelerine yer verdi.

Kırkıcı, “Artık Aleviler ne yapacak demek istemiyoruz” diyerek konuşmasına şu soruları sorarak devam etti:

“- Biz Alevilerden alının verginin adil dağıtıldığına inanıyor musunuz? Vicdanınıza sorabilecek misiniz?– Kamusal alanlar dini inancınıza göre donatılırken, Alevilerin ötekileştirildiğini görecek misiniz?– Alevi çocuklarına okullarda Sünni ahlak ilkeleri öğretilip sosyal uyumsuzluk damgası vurulmasına ses çıkarabilecek misiniz?– Cemevlerimiz inanç merkezi olarak kabul görmezken, camiide arkadaşlarınıza ve imamlarınıza bunun haksızlık olduğunu söyleyebilecek misiniz?– Mahalle baskısı ile her türlü iftiraya uğrayan kapıları işaretlenen Alevi komşularınıza sahip çıkacak mısınız?– Tüm medya sizde. TV kanallarınızda eşit yurttaşlık, inanç dahil, diyanetin işlevi, Alevilere karşı izlenen politika ve hükümetin bu yolda atması gereken adımları tarafsız anlatacak mısınız?”

Konuşmanın ardından gulbag okunarak çerağlar uyandırıldı.

PİRHA/İSTANBUL

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.