HDK Halklar ve İnançlar Meclisi: Sivas için adalet istiyoruz, katliam yapanlar yargılansın

HDK Halklar ve İnançlar Meclisi: Sivas için adalet istiyoruz, katliam yapanlar yargılansın

PİRHA - HDK Halklar ve İnançlar Meclisi, Sivas Katliamı'nın 27. yılı vesilesiyle yazılı açıklama yaparak, Sivas için adalet çağrısı yapışarak, katliamı yapanların yargılanması istendi. HDK Halkla

A+A-

HDK Halklar ve İnançlar Meclisi, 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan ve 33 canın yaşamını yitirdiği Sivas Katliamı’nın 27. yılı vesilesiyle yazılı açıklama yaptı. ‘Sivas için adalet istiyoruz’ başlığıyla yapılan açıklamada,  devletin gözü önünde organize bir linç saldırısıyla 33 canın yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, “Televizyonlarda canlı yayınlanan katliam sırasında asker ve polis gerici güruhu durdurmak bir yana, katliama adeta çanak tuttu. Dönemin başbakanı Tansu Çiller ise “Otel yangınında dışarıdaki vatandaşlarımıza herhangi bir zarar gelmemiştir” diyerek devletin bu katliamına bakış açısını net olarak ortaya koymuştur.

Aradan geçen yıllar içerisinde yapılan göstermelik yargılamalar sonucu katliamda rol almış kimi katiller hapis cezasına çarptırılmış, kimileri ise yurtdışına kaçmıştır. Katliamın baş sorumlularından birisi ise güya yıllardır arandığı halde Sivas’ta yaşamına devam etmiş, evinde eceliyle ölmüştür” denildi.

“ALEVİLERE YÖNELİK ASİMİLASYON POLİTİKALARINDAN VAZGEÇİN”

Sivas Katliamı davasının yıllar sonra zaman aşımı gerekçe gösterilerek düşürüldüğüne dikkat çekilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“İnsanlık suçunda zamanaşımı söz konusu olamayacakken, 33 canımızın katilleri bu sayede “aklanmış” oldu. 18 yıllık AKP dönemi ise Alevi halklarımıza dönük saldırıların arttığı bir dönem oldu. Cami Cemevi projesi ve benzeri tahrip edici politikalar ve uygulanmalarla Alevileri asimile etmeye çalışarak, dedelere maaş bağlanması gibi projelerle yeni Hızır Paşalar yaratma arayışlarını bugün de sürdürüyorlar. Sivas Katliamı’nda yer alan katillerin savunmasını yapan avukatların AKP’nin avukatları arasında olduğunu akla getirdiğimizde AKP’nin bakış açısını net bir şekilde görebiliriz. Katliamın yıldönümünde hiç dinmeyen acımızla sesleniyoruz: Adalet istiyoruz!

“KATLİAMI YAPANLAR YARGILANSIN”

Halklarımıza asimilasyon politikalarınızı dayatmaktan vazgeçin. Tüm katliamlarda ve direnişlerde yaşamını yitirenlerin katillerinin açıklanmasını, katliamları planlayan ve yönetenler yargılansın ve cezalandırılsın. Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Meclisi olarak, Sivas Madımak Oteli’nde yaşamını yitiren 33 can şahsında, katliamlarda yaşamını yitiren canları saygı ve minnetle anıyoruz. Halkların birlikte yaşam kültürlerini yok sayarak, savaş ve katliam doğuran devlet ve yönetim yaklaşımlarının son bulması için, Türkiye halkları olarak varlığı doğduğu toprakta yaşam hakkını kutsal sayıyor, ortak yaşamı tüm renklerin birbirini anladığı ve ifade ettiği barış içerisinde ortak vatanlara dönüştürme inancımızı yineliyoruz.” (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.