HDP Bingöl İl Örgütü: Yaşanan hizmet eksikliğinin tek nedeni Alevi olmaları

HDP Bingöl İl Örgütü: Yaşanan hizmet eksikliğinin tek nedeni Alevi olmaları

PİRHA - Bingöl'de Alevi köylerini ziyaret eden HDP Bingöl İl Örgütü, yaptıkları açıklamada Karer halkının dillendirilmeyen sıkıntılar için sitem ettiğini, köy yollarının Karer'e kadar getiri

A+A-

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, PİRHA’ya yaptığı açıklamada, Bingöl’de bulunan Alevi köylerine hizmet gitmediğini gündeme getirmişti. Aydemir’in açıklamalarından sonra köy muhtarları Bingöl İl Özel İdare Binası bahçesinde bir araya gelerek Aydemir’in açıklamalarının doğru olmadığını, Alevi köylerine hizmet gittiğini iddia ettiler.

“BAHSEDİLEN HİZMETLERİN DOĞRULUK PAYI YOK”

Yaşanan tartışmalar sonrası HDP Bingöl İl Örgütü, Karer bölgesinde bulunan Alevi köylerini ziyaret etti. Ziyaret sonrası yazılı açıklama yapan HDP İl Örgütü, şu bilgileri verdi:

“Bingöl HDP Milletvekilimiz Erdal Aydemir’in daha önce Meclis gündemine taşıdığı, önergeler verdiği konu ile ilgili hiçbir adım atılmadığı gibi, vekilimizin son röportajında tekrar dile getirmesi ile beraber, önce sözcülük yapan atanmışların, daha sonra da iktidar partisi vekillerinin suçluluk psikolojisi ile refleks gösterdikleri görülmüştür. Yaptıkları açıklamalarda, partimiz tarafından ayrıştırıcı bir dil kullanıldığı, Bingöl’ün huzurunun kaçırılmaya çalışıldığı gibi ifadelere yer vermişlerdir. Bununla da yetinmeyen atanmışlar ve iktidar vekilleri, Karer bölgesine mensup köylerin muhtarlarını Bingöl İl Özel İdare Binası’nın bahçesine davet edip, samimi olmayan bir deklarasyonun altına imza attırmışlardır.

Biz isterdik ki; muhtarlar kendi bölgelerinde ziyaret edilsin, bahsedilen hizmetler muhtarlar eşliğinde resmedilip tüm kamuoyu ile paylaşılsın. Fakat bahsi geçen hizmetlerin doğruluk payı olmadığı için bu yolu tercih edemediklerini tüm halkımız bilmektedir.”

Öte yandan, önceki gün HDP heyeti Karer bölgesinde bulunan köyleri ziyaret ederek, hizmetlerin yapılıp yapılmadığını yerinde gözlemledi.

“ASFALT KARER BÖLGESİNE KADAR GETİRİLİP KESİLDİ”

Karer halkının dillendirilmeyen sıkıntılar için sitem ettiği belirtilen açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

“Gittiğimiz bütün köylerde Karer halkımızın; “işte kilit taşı, alın size asfalt, sağlık ocağı tam teşkilatlı, duble yolları nasıl buldunuz?” gibi ironilerle karşı karşıya kaldık. İçme suyu ile karışan kanal suyu sebebi ile hayatını kaybeden insanların dahi olduğunu ifade eden Karer halkımız, hayali söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ve kendileri adına yapılan hiçbir açıklamayı kabul etmediklerini  ifade etmişlerdir.Valilik tarafından yapılan açıklamada yer verilen; mahalle aralarına kilit taşı yapıldığı, su sıkıntılarının, alt yapı sorunlarının giderildiği, yolların asfaltlandığı gibi ifadelerin gerçeği yansıtmadığını yerinde görüp Karer halkından dinledik. Karer halkı, asfalt yolun Ilıcalardan Deşt Yaylasına öte yandan Araklı’dan -Denyan Mezrasına, yani Karer bölgesine kadar getirilip kesildiğini, bunun bir ayrıştırmadan kaynaklandığını bizzat telafuz etmişlerdir.

“İÇME SUYUNDAN ZEHİRLENEREK YAŞAMINI YİTİRDİ AMA SORUN HALA ÇÖZÜLMEDİ”

İçme suyunun kanal suyu ile karışması sebebiyle Doluçay ( Sağyan ) köyünde ikamet eden Hakim Tandoğan’ın hayatını kaybettiği, ölüm raporları ile sudan zehirlendiğinin tespit edildiği, buna rağmen içme suyu sorununun çözülmediği yine Karer halkımızca ifade edilmiştir. Bunların yanında sağlık ocağı ve okul sorunu da halen çözüme kavuşturulamamıştır.

“GÖÇLERİN SEBEBİ EĞİTİM SORUNU”

Taşımalı eğitime maruz kalan, sekiz köye sahip Karer bölgesinde yaşanan göçlerin en belirgin sebeplerinden biri olarakta eğitim ve sağlık ocağı gösterilmektedir. Pandemi sebebi ile uzaktan eğitim dönemini yaşadığımız bugünlerde, bırakın internet erişimini, en küçük bir rüzgarda elektrik kesintisine maruz kalan Karer bölgesi halkı, yaşanan tüm bu hizmet eksikliğinin tek sebebinin Alevilik olduğunu bizzat dile getirmemizi bizlerden istemişlerdir.”

“HALKIN ÜZERİNDEN RANT SAĞLADIĞINIZ SÜRECE SİZLERİ HUZURSUZ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Ziyaret sırasında Altınevler Köyü, Eliaçık Mezrasında ikamet eden, yaş ortalamaları 70 olan Ali Eliaçık, Sosin Eliaçık, Mehmet Eliaçık, Ertaç Serinyel ve Mehmet Serinyel’in 21. Yüzyılda erzaklarını hayvanlarla evlerine taşıdıklarına şahitlik ettikleri belirtilen açıklamada, “Bu durumun yorumunu da tüm Bingöl halkının takdirine sunuyoruz. HDP için ayrıştırıcı, tehlikeli, huzur bozucu dil kullanıyorlar diyenlere şunu hatırlatmak elzemdir. Evet HDP yapmadığınız hizmetleri yapmış gibi gösterdiğiniz sürece, bu halkın üzerinden rant sağlamaya çalıştığınız sürece, bu halka hak ettiği değeri vermediğiniz sürece ve hizmette ayrıma son vermediğiniz müddetçe halkının yanında yer alıp sizleri huzursuz etmeye devam edecektir.”

“TÜM SİYASİ PARTİLERLE KARER HALKINI ZİYARET EDELİM”

Açıklamada son olarak şu çağrı yapıldı:

“HDP olarak heyetimizle Karer halkını yerinde ziyaret ettik. Tüm siyasi partilere Karer halkını yerinde ziyaret edip, kendilerini dinlemelerini tavsiye ediyoruz. Biz heyet olarak hazırız, tüm siyasi partilerle beraber Karer halkını bölgelerinde ziyaret edip, yapılmış gibi dillendirilen, sözde hizmetleri yerinde görüp hep beraber değerlendirip, masaya yatıralım. Parti olarak tek ilke ve amacımız, Karer halkı nezdinde tüm halklarımızın temel ihtiyaçlarının bir an önce görülmesi ve giderilmesi yönündedir.”

PİRHA/ BİNGÖL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.