HDP’li Bülbül, Alevilere yönelik hak ihlallerini meclise taşıdı

HDP’li Bülbül, Alevilere yönelik hak ihlallerini meclise taşıdı

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, İzmir'de ve ülkenin pek çok yerinde Alevilere yönelik ayrımcılığı soru önergesi ile meclis gündemine taşıdı. Halkların Demokratik Partisi ...

A+A-

Halkların Demokratik Partisi Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Alevi yurttaşlara yönelik ayrımcılığa ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Bülbül, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin birçok yerinde yıllardır Alevi ailelerin evi kimliği henüz belirlenmeyen şahıslarca çarpı işaretiyle işaretlenip, nefret yazıları yazılmaktadır. Bu illerden biri de İzmir. 2012-2019 yılları arasında İzmir’in 8 farklı ilçesinde resmi kayıtlara göre yaşanan 10 hak ihlalinin 6’sında Alevi yurttaşlara ait toplamda 16 ev işaretlenerek, ölüm tehditleri yazıldığı 2 farklı ilçede ise Alevi mezarlarına yönelik gerçekleşen saldırıda 62 mezar taşı tahrip edildiği anlaşılmaktadır.

2012 yılında Adıyaman’da başlayan ev işaretleme süreçlerinin sırasıyla Malatya, Çorum, Aydın, Antep, Elazığ, İstanbul, Adana, Kocaeli, Bursa ve İzmir’de devam ettiği, ülke genelinde 32 ayrı yerde 150’’yi aşkın evin işaretlendiği dile getirilmektedir.”

HAK İHLALLERİ

Bülbül, 2012 yılından itibaren Alevilere yönelik hak ihlallerini şöyle sıraladı:

 “HANGİ ADIMLAR ATILDI?”

Önergede şu sorular yer aldı:

“Bakanlığınız bugüne kadar ev işaretleme biçiminde yaşanan ayrımcılığın cezalandırılması süreci ile ilgili hangi adımları atmıştır?

Alevi yurttaşlara yönelik ayrımcılığın önlenmesi için ne tür uygulamalar öngörülmektedir?

Alevilerin yaşam alanlarına ve Sultanbeyli Cemevi’ne yönelik saldırıların benzerlerinin engellenmesi için ne tür tedbirler öngörüyorsunuz?”

(HABER MERKEZİ)

HDP’li Bülbül, Alevilere yönelik hak ihlallerini meclise taşıdı

HDP’li Bülbül, Alevilere yönelik hak ihlallerini meclise taşıdı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.