HDP’li Kaçmaz’dan Sivas Katliamı için araştırma önergesi

HDP’li Kaçmaz’dan Sivas Katliamı için araştırma önergesi

PİRHA - HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Sivas katliamının gerçek sorumlularının araştırılmasına ve yeni bir yargılama sürecinin başlatılmasına yönelik Meclise araştırma önergesi verdi.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Sivas Katliamı hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç’a af kararı verilmesine ilişkin Meclise araştırma önergesi sundu.

Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep eden Kaçmaz, şunları belirtti:

“KARAR TÜM TOPLUMUN VİCDANINI YARALAMIŞTIR”

“2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas’a giden 33 aydın, sanatçı ve 2 tane otel çalışanı olmak üzere toplam 35 kişi saldırgan bir grup tarafından ateşe verilen Sivas Madımak Oteli’nde yaşamlarını yitirmişlerdir. Sivas Katliamı’nda yakılan Madımak Otel’de yakınlarını kaybeden aileleri gerçek sorumluların cezalandırılması için 27 senedir adalet beklerken, 35 kişinin yaşamını yitirmesi sonrası idam cezasına çarptırılan ve cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilen Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezası,  Cumhurbaşkanı tarafından kaldırılmıştır.

Bu karar özelde yaşamını yitirenlerin yakınlarının genelde ise tüm toplumun vicdanını yaralamıştır. Sivas’ta yaşanan katliamın sorumlularının tespit edilmesi ve yeni bir yargılama sürecinin başlaması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü `nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.”

“DAVA ZAMAN AŞIMINA UĞRAYARAK KAPATILMIŞTIR”

Dava sürecinde çeşitli mahkemelerde başlatılan soruşturmalar o dönem kapatılmamış olan Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) son bulmuş, Mahkeme ise görevsizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay’a göndermiştir. Yargıtay da dosyaya bakması gereken yerin Ankara DGM olduğuna karar vererek dosyayı geri göndermiştir. Ankara 1 No’lu DGM’ye sunulan iddianamede ise olayların nedeni, “şenliklere katılanlar” olarak gösterilmiş, yazar Aziz Nesin’in varlığı “eylemin hazırlayıcı sebepleri” arasında sayılmıştır. Savcılık İddianamesinde ise şu ifadeler yer almaktadır:

“Hele hele Aziz Nesin’in İslam Dini’ne karşı tutum ve davranışları ve açıklamaları, kapalı bir salonda düzenlenen toplantıda terör örgütü militanları için saygı duruşunda bulunulması, eylemin hazırlayıcı nedenleri arasında sayılabilir.”

“İNSANLIK SUÇUNDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ”

DGM Başsavcısı Nusret Demiral dava henüz sonuçlanmadan, “Olayda örgüt yok, tahrik var” açıklaması yapmış, görülen davanın karar metninde de buna paralel bir yaklaşım göze çarpmış, gerekçeli kararda özellikle yazar Aziz Nesin vurgusu yapılmıştır. Daha sonraki süreçte 20 yıl devam eden dava temyiz süreci ve avukatların, itirazları neticesinde 2014 yılında dava zaman aşımına uğrayarak kapatılmıştır.

Aralarında katliamda yakınlarını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve partiler “insanlık suçlarında zaman aşımının kaldırılmasını” talep etmiş ancak talepleri bir karşılık bulmamıştır. Mahkeme Başkanı, “İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz ama bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verilmiştir” ifadesini kullanmıştır. Tüm toplumun vicdanını yaralayan ve hafızalara kazınan Sivas Madımak Oteli Katliamının tüm yönleriyle araştırılıp yeni bir yargılama sürecinin başlaması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ederim.”

(HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.