'Hesabı Sorulsun'

'Hesabı Sorulsun'

'Hesabı Sorulsun'24 Aralık 1978’de meydana gelen ve yüzü aşkın kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın 30. yıldönümünde...

A+A-

'Hesabı Sorulsun''Hesabı Sorulsun'

24 Aralık 1978’de meydana gelen ve yüzü aşkın kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın 30. yıldönümünde Adana’da düzenlenen mitingde, katılımcılar Maraş katliamının hesabının sorulmasını istedi

Kahramanmaraş’ta 24 Aralık 1978’de meydana gelen ve 100’ü aşkın kişinin ölümü, yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan katliam, Pir Sultan Abdal Derneği organizasyonuyla Adana’da düzenlenen mitingle protesto edildi. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçes Narlı beldesindeki cemevinde de bir anma programı düzenlendi. Yapılan konuşmalarda katliamı gerçekleştirenlerin ortaya çıkarılıp yargılanmaları istendi.

Çok sayıda dernek, siyasi parti ve sivil toplum örgütünün de destek verdiği mitinge katılanlar, üst aramasından sonra Mimar Sinan Kültür Parkı önünde toplandı.

Yaklaşık 13 bin kişi “Maraş’ı unutmadık”, “Gizli arşivler açılsın”, “Madımak müze olacak” pankartları ve dövizleri açarak mitingin yapıldığı Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş ve mitingde “Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek”, “Maraş’ı unutma, unutturma”, “Arşivler açılsın, katiller yargılansın”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katliamcılar dışarda, zihniyeti iktidarda” sloganları atıldı.

Kırmızı çarpı

Miting alanındaki platformun önüne karanfiller bırakıldı. Bu karanfil yığınının etrafında,  Kahramanmaraş’ta katliam öncesi kırmızı çarpıyla işaretlendikten sonra basılan evleri sembolize etmek amacıyla kırmızı çarpılı beyaz önlük giyenler semah gösterisi sundu. Daha sonra, miting tertip komitesi adına Pir Sultan Abdal Derneği Adana Şube Başkanı Metin Çelik, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız birer konuşma yaptı. Konuşmacılar, Maraş katliamının hesabının sorulmasını, arşivlerin açılıp katillerin ortaya çıkarılmasını ve yargılanmasını istedi. Ayrıca AKP, CHP ve MHP’nin Alevi açılımları da “sözde” olduğu belirtilerek protesto edildi.

‘Unutmak ihanettir’

Pazarcık’ın Narlı beldesi cemevinde de “Unutmayacağız, Unutturmayacağız, Unutmak İhanettir!” sloganıyla bir anma etkinliği düzenlendi. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, son günlerde yaşanan cami yakma olaylarının, toplumu kutuplaştırmak için yapıldığına dikkat çekti. Maraş’ta, Sivas’ta, Çorum’da, Elazığ’da yaşananları Türkiye’de yaşayan her insanın bir kez daha düşünmesini isteyen Özdil, katliamlarla devletin büyümeyeceğini herkesin bilmesi gerektiğini vurguladı.

Alevilerin artık örgütlü bir toplum olduğunu söyleyen Özdil, “Bundan sonra yanağımızın birine vurulduğunda ikinci yanağımızı çevirmeyeceğiz. Bir daha bu tür acıların yaşanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

BÜNYAMİN YIL - TAHSİN ÜLKER Adana DHA
MİLLİYET - 22 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.