Hessen'de Alevilik Dersleri

Hessen'de Alevilik Dersleri

Hessen'de Alevilik Dersleri 3 İlkokulda Alevilik dersleri başladı. 31. Ağustos 2009 tarihinde Hessen Eyaleti'nde üç okulda Alevilik dersleri...

A+A-

Hessen'de Alevilik Dersleri Hessen'de Alevilik Dersleri

3 İlkokulda Alevilik dersleri başladı.

31. Ağustos 2009 tarihinde Hessen Eyaleti'nde üç okulda Alevilik dersleri başladı. Hanau'da Brüder-Grimm-Schule'de başlayan Alevilik derslerini Mete Özcan Almanca olarak veriyor.
 
Ayrıca Giessen ve Lollar'da da önümüzdeki günlerde dersler başlayacak.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, derslerin başlaması nedeniyle verdiği demeçte; Aleviler için Alevilik derslerinin tarihi bir adım olduğunu vurguladı. Hanau Alevi Kültür Merkezi Başkanı Ihsan Ataş, derslerin başlangıcı nedeniyle yapılan törende çok sevinçli olduklarını ve bir rüyanın gerçek olduğunu belirtti.

FDP'li Hessen Kültür Bakanı Dorthea Henzler; AABF'nin başvurusunu onaylayarak Hessen'de de Alevilik derslerinin gerçekleşmesini sağladı.

Alevilik dersleri, 2006 da Baden Württemberg Eyaleti'nde ve geçen ders yılında da Kuzey Ren Vesfalya ve Bavyera Eyaletlerinde başlamıştı.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF); 2000 yılından beri Alevilik derslerinin gerçekleşmesi için çalışmalar yapıyor. Eyalet Eğitim Bakanlıklarına verilen dilekçeler sonrasında adı geçen dört eyalet birlikte hareket ederek Alevilik ve AABF üzerine rapor hazırlatmışlar ve raporlar sonucunda Alevilik derslerinin verilmesinin uygun olacağı kararına varmışlardı. Raporları hazırlayan Prof. Dr. Ursula Spuler Stegemann ve Prof. Dr. Stefan Muckel Alevi Birlikleri Federasyonu'nun Alman anayasasının 7. maddesinin 3. bendine göre bir inanç kurumu olarak çalıştığını tespit etmişlerdir. Böylelikle AABF'nin çoğulcu ve plüralist yapısı ve Alevilerin inanç ve kültürel gereksinimlerini karşılaması nedeniyle, bakanlıklar düzeyinde din dersleri konusunda muhatap kurum olarak kabul görmesini sağlamıştır.

Bu karar sonucunda hazırlıkları yapmak üzere bakanlıklar arası bir çalışma grubu oluşturulmuş ve bu çalışma grubu Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti'nin Alevilik ders programını yönlendirmesini benimsemişti. AABF uzmanlarının da katıldığı bir komisyon, iki yıllık bir çalışma sonucu ilk okullar için Alevilik ders müfredatını hazırlamış ve bu müfredat 27.09.2007 tarihinde AABF Genel Kurulu'nda oy birliği ile kabul edilmişti. Bu nedenle Alevilik dersleri anayasal çerçevede verilen bir ders olarak hazırlanmıştır.

Hessen Eyaleti bu müfredatı olduğu gibi kabul etmiş durumda.

Almanca dilinde yapılan derslere, AABF üyesi olsun ya da olmasın her Alevi ailenin çocuğu katılabiliyor. Dersler haftada iki saat olup, öğrencilere sınıf geçmeye etki eden bir not veriliyor.

Gelecek ders yılında; Wetzlar, Darmstadt, Stadtallendorf, Frankfurt, Hattersheim, Kassel gibi diğer şehirlerde de Alevilik derslerinin başlaması için bu şehirlerdeki Alevi Kültür Merkezleri önümüzdeki aylarda öğrenci tespit çalışmaları yapacaklardır. Hessen'de Alevilik derslerinin bir okulda başlaması için aynı okulda en az 8 Alevi öğrenci olması gerekiyor.

Dersler rızalık alma ile başlıyor ve Alevi öğretisinde yer alan değerler çocuklarımıza öğretiliyor. Alevilik derslerinin çocuklarımızın gelişmesine ve kimliklerini bulmalarında önemli katkıları oluyor. Bu nedenle tüm Alevi velilerin okullarda çocuklarını “alevi” olarak yazdırmalarını ve Alevi kimliğine sahip çıkmalarını bekliyoruz.

İsmail KAPLAN
AABF Eğitim Sorumlusu

Alevi.com - 2 Eylül 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.