Hikmet BİLA : Alman Yobazına Hacı Bektaş Dersi

Hikmet BİLA : Alman Yobazına Hacı Bektaş Dersi

Hikmet BİLA : Alman Yobazına Hacı Bektaş DersiEğer kafanız pislikle doluysa, milyonlarca insanın yılbaşını zehir eder, yeni yıla kötü başlamalarını...

A+A-

Hikmet BİLA : Alman Yobazına Hacı Bektaş DersiHikmet BİLA : Alman Yobazına Hacı Bektaş Dersi

Eğer kafanız pislikle doluysa, milyonlarca insanın yılbaşını zehir eder, yeni yıla kötü başlamalarını kolaylıkla sağlarsınız. Üstelik, bir yayın kuruluşunun başındaysanız.

Türkiye'de ve dünyada yaşayan milyonlarca Alevi, kafasının içi pislik dolu bazı yayıncıların yaptığı yüzünden yılbaşını kötü geçirdi, yeni yıla kötü girdi.

Almanya'da bir televizyon kanalı. Adı ARD.

Üstelik devlet televizyonu.

2007'nin son günlerinde Tatort adlı polisiye dizinin 'Namusuna Layık Olmak' adlı bölümünü yayımlıyor. Bölümde bir Alevi babanın öz kızına tecavüzü söz konusu ediliyor.

O gün bugündür Almanya'daki Aleviler ayakta. On binlerce Alevi sokakta. ARD'yi ve yapımcı yayın kuruluşu NDR'yi protesto ediyorlar. Kendilerine hakaret edildiğini, iftira atıldığını belirterek yayıncı kuruluşların Alevilerden özür dilemesini, dizinin yayından kaldırılmasını istiyorlar. İki gün önce Köln kentinde yapılan protesto mitingine Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen 20 bin kişinin katılması, Alevi toplumunun duyarlılığını ve duyduğu öfkeyi göstermeye yeter. Aleviler, ayrıca iki yayın kuruluşuna ve Alman devlet kurumlarına gönderdikleri mesajlarla da protestolarını ve isteklerini dile getiriyorlar. "Aleviler hoşgörülüdür, ama bir sınırı var" diyen Alevi örgütleri, miting ve protestoların devam edeceğini açıkladılar.

***

Karşı tarafta tık yok.

Diyecekleri zaten belli:

"Kötü niyetimiz yoktu ki."

"Alevilere hakaret etmek amacında değiliz."

"Canım ne var bunda? Bu bir film."

"Medya özgürdür."

"Sanata, sanatçıya karışamayız."

Yalan, yalan, yalan.

Ne derlerse desinler, kafalarındaki pisliği örtemezler. Ne Avrupa Birliği üyesi olmaları, ne Kopenhag kriterleri, ne insan hakları bildirgeleri kafalarındaki pisliği örtmeye yetiyor.

Yüzyıllardır Alevi toplumuna atılan iftiraları, çirkin saldırıları bir silah gibi kullanmaya karar vermişlerse, hiçbir değer, hiçbir eleştiri, hiçbir uyarı bunları durduramaz. Büyük olasılıkla da, o dizinin ve o iftiranın sorumluları, keyifli, neşeli bir yılbaşı geçirmişlerdir. Yaptıklarından en ufak bir sıkıntı, rahatsızlık, utanç duymadan.

***

Bu insanlık dışı olay, sadece Alevilerin sorunu mudur? Bu çağda bu kafa Almanya gibi bir ülkede ortaya çıkıyorsa 21'inci yüzyılın değerlerine sahip her insan itiraz etmeli, sesini yükseltmelidir. Hangi dinden, hangi mezhepten, hangi inançtan olursa olsun.

İnsan hakları deyince akan suları durduran ve artık Türkiye'de isimlerini herkesin ezberlediği Avrupa'nın çok bilmişleri nedense bu olay karşısında ortada görünmüyorlar.

Ya Sünni aydınlar nerede?

Bugünkü Avrupa değerlerini bundan sekiz yüzyıl önce dile getiren Hacı Bektaş Veli' nin insanlık öğretilerini çağdaş Alman yobazlarına hatırlatmak, belki de herkesten önce onlara düşüyor.

Hikmet BİLA
CUMHURİYET - 02 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.