Hızır Paşa sofrasına ret

Hızır Paşa sofrasına ret

‘Hızır Paşa sofrası’na ret Aleviler, AKP’nin iftarını ‘Hızır Paşa sofrası’ olarak niteleyerek katılacakların ‘düşkün’...

A+A-

Hızır Paşa sofrası’na ret ‘Hızır Paşa sofrası’na ret

Aleviler, AKP’nin iftarını ‘Hızır Paşa sofrası’ olarak niteleyerek katılacakların ‘düşkün’ olacağını söylediler

AKP’nin, Reha Çamuroğlu eliyle bugün yapacağı “Alevi İftarı” Alevilerden yoğun tepki alırken, çok sayıda Alevi örgütü ve dedeler yemeğe katılacak Alevilerin ‘düşkün’ ilan edileceği uyarısı yaptılar. Sazlı-sözlü toplantıda ozanlar AKP’ye “Eğilmedik, hep dik durduk/ Biz sana yem olur muyuz?” diye seslenirken, “iftar”a katılmayı düşünen Alevilere de “Önünüze serilen sofra Hızır Paşa sofrasıdır” uyarısında bulundular.

Mülkiyeliler Birliği Toplantı Salonu’nda oldukça geniş katılımlı toplantıda konuşan Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, Alevilerin Muharrem ayında, Kerbela’da katledilen Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının yaşadığı acıyı paylaşmak için 12 gün oruç tuttuğunu, bu orucun baskıya, zulme karşı çıkış olduğunu anlattı. Alevilikte ‘düşkün’lüğün de Alevilik adına, Aleviliğe yakışmayan yol ve erkana uymayanlara karşı bir tutum olduğunu kaydeden Yıldırım, AKP saflarına geçen Alevilerin ‘devşirme’, AKP’nin sofrasına oturan Alevilerin de ‘düşkün devşirme’ olacağı uyarısı yaptı.

Bitirme politikası

Alevi örgütleri adına ortak açıklamayı ise Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Kazım Genç yaptı. “AKP’nin ‘Alevi açılımı’, Alevileri asilime ederek, bitirme söylemidir. Sözümüz, AKP’nin ‘muharrem orucu iftarına’ katılacaklara ‘düşkünlük’ ihtarıdır” diyen Genç, AKP’nin Alevileri ve Aleviliği inkar yönünde sürdürdüğü politikasını sürdüremez hale geldiğini, bunun da Alevi örgütlülüğünün bir başarısı olduğunu söyledi. Genç, Aleviliğin ortadan kaldırılması noktasında sonuç alamayan AKP’nin, bu kez bünyesine kattığı devşirme Aleviler eliyle, sözde ‘Alevi açılımı’ adı altında sinsi bir asimilasyon planı ortaya koyduğunu dile getirdi.

“Muharrem Orucu İftar Yemeği” ile AKP çevrelerinin, Alevi dünyasından, Alevi değerlerinden bihaber olduklarını gösterdiklerini kaydeden Genç, AKP’nin kafasında oluşturduğu şablonun, Aleviliği Alevilik olmaktan çıkarmak olduğunu ifade etti. Genç, “Yoksa yüzlerce yıllık Muharrem geleneği bu kadar hafife alınıp, Ramazan benzeri konsept haline getirilir miydi? Alevilerin önüne bir ‘Hızır Paşa sofrası’ serilir miydi?” diye sordu.

‘Değerler pazarlanamaz’

Laiklik, demokratikleşme ve cumhuriyetçi değerleri örnek vererek, AKP ile Aleviler arasında son derece büyük bir zihniyet farklılığı bulunduğunu belirten Genç, hükümetlerin yurttaşların sorunlarını çözmek için var olduğunu ve vatandaşıyla pazarlık yapamayacağını söyledi. Genç, AKP çevrelerine, “Çankaya, Anayasa Mahkemesi, Türk-İş ve YÖK’ten sonra Alevileri de etkinlik alanları içerisine almak istiyorlarsa; onlara bunun hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini peşinen söylemek isteriz” diye seslendi.

Alevi toplumunun, ülke toprakları üzerinde dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların farklılıklarının zenginlik sayılması, barış içinde bir arada yaşayacakları Türkiye özlemi olduğunu kaydeden Genç, “Bilinçli ya da bilinçsiz, ‘iftar’a katılmayı düşünen Alevi canlara ilişkin dedelerimizin aldığı karar yerden göğe kadar haklı ve yerindedir” dedi.

1970 yılında Demirel hükümetine güvenoyu veren 5 Alevi dedesinin düşkün ilan edildiğini ve bu kişilerin bir daha toplum içine çıkamadıklarını hatırlatan Genç, “İftara gidenlerin sonu da farklı olmayacaktır” uyarısı yaptı. Genç, sözlerini “Önünüze serilen Hızır Paşa sofrasıdır. Alevilere yakışan ise, Pir Sultan duruşudur” diye iftara katılacakları uyararak noktaladı. (Ankara/EVRENSEL)

Dedelerden çağrı

İsimlerinin verilmesini istemeyen 12 ocaktan dedelerin ortak kaleme aldığı metni ise Alevi dedesi Mehmet Beydilli okudu. ‘Muharrem İftarı Yemeği’ne katılacak Alevilerin durumunu, başta Alevi yol ve erkanı olmak üzere Aleviliğin temel değerleri ve Alevi hukuku açısından ele alan Beydilli, yemeğe katılacakları Alevilik yol ve erkanı, temel değerleri, hukuku açısından uyarmak istediklerini söyledi.

AKP’nin Muharrem İftarı’nın, düzenleyenin kimliği, düzenleme amacı, biçim ve yeri, çağrı ve şekli açısından tümüyle sorunlu olduğunu belirten Beydilli, AKP’nin de ret ve inkar politikalarını hatırlattı. AKP’nin “devşirme Alevilerden bir arka bahçe yaratmak istediği”ne dikkat çeken Beydilli, ‘AKP’nin iftarını, “Muharrem orucu açımıyla herhangi bir ilişkisi olmayan bir gösteri, şov” olarak nitelendirdi. “AKP yemeği biz Aleviler açısından olsa olsa bir Hızır Paşa sofrasıdır” diyen Beydilli, bu sofraya oturan Alevilerin, kendi insanına yapılan haksızlık, hukuksuzluk ve ayrımcılığa ortak olacağının altını çizdi. Alevi dedelerinin temel görevlerinden birinin, “insanlarını yanlış yapmamaları konusunda uyarmak, yol ve erkan kurallarına, ikrarlarına sadık kalmaya çağırmak, onlardan hak ve haklının yanında olmalarını istemek” olduğunun altını çizen Beydilli, AKP’nin iftarına katılacakların ‘düşkünlük yaptırımı’ ile yüz yüze kalacakları ve ‘düşkün’ olarak nitelendirilecekleri uyarısı yaptı.

Uyarıya katılanlar

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, DTP Ankara İl Yöneticisi Mehmet Tosun, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, 2 Temmuz Vakfı Genel Sekreteri Emel Sungur, ABF yöneticilerinden Murtaza Demir, Ali Balkız, Önder Aydın, Araştırmacı Yazar Ünsal Öztürk, Atilla Erden ve Nedim Şahhüseyinoğlu, Sivas Şehitleri Ailerinden Zeynep Karababa, Ankara Cem Kültür Derneği Başkanı Mehmet Uzuner, Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın, Kızılırmak Köy Dernekleri Başkanı Hıdır Adıyaman, ESP, KESK Ankara Şubeler Platformu, OLEYİS, Tunceli Dernekler Federasyonu, Tunceliler Vakfı, DİSK, SHP ile çeşitli köy derneklerinden temsilciler.

11 Ocak 2008 - EVRENSEL

Finansöre kapatma davası

Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak olan 25 bin Avro’luk iftarın finansmanını karşılayacağı açıklanan Abdal Musa Vakfı’nın kapatılması istemiyle dava açıldığı ortaya çıktı.

Vakfın merkezinin bulunduğu Antalya’nın Elmalı ilçesi Tekke köyü adına Atilla Baytekin’in, Ağustos 2007’de Elmalı Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı davada, 2005 yılında feshini ilan ederek vakfa dönüşen Abdal Musa Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği’nin genel kurul kararının iptalini istedi. Baytekin’in avukatı Nazife Parlak, bazı kişiler genel kurulda yer almadığı halde, imzaları taklit edilerek Abdal Musa Vakfı’nın kurulduğunu ileri sürdü.

Alternatif iftar

Tekke köyündeki Abdal Musa Dergahı’nın başında bulunan Hüseyin Eriş imzası ile yapılan yazılı açıklamada da, bugün Başbakan Erdoğan’ın iftarına alternatif iftar düzenleneceği belirtildi. Tüm Alevilerin Abdal Musa Dergahı’na çağrıldığı açıklamada, AKP’nin Alevi açılımı, “Bütün gelişmeler kapalı kapılar ardında baş döndürücü bir hızla sürerken Abdal Musa Dergahı’nın bulunduğu Tekke köyü ve tüm Alevi kurum ve kuruluşlar süreçten soyutlanmış ve devre dışı bırakılmıştır” sözleriyle eleştirildi.

279 kurumdan 8’i katılacak

Öte yandan Alevi Dernekleri Federasyonu Sözcüsü Metin Tarhan, Türkiye’de bulunan 279 Alevi kuruluşundan yalnızca 8’inin iftara katılacağını açıkladı.

Tarhan yaptığı yazılı açıklamada, iftara katılacak kurumlar arasında Cemevleri Birliği Federasyonu ve buna bağlı 7 dernek ile Abdal Musa Vakfı’nın bulunduğunu söyledi.

Tarhan, Alevi Bektaşi Federasyonu’na bağlı 148, Alevi Vakıfları Federasyonu’na bağlı 54, Alevi Dernekleri Federasyonu’na bağlı 20 vakıf ve derneğin; Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile 30 şubesinin ve hiçbir federasyona bağlı olmayan Ehlibeyt Vakfı, Hubyar Vakfı ve Şahkulu Vakfı gibi 19 vakıf ve derneğin iftara katılmama kararı aldıklarını belirtti.

(HABER MERKEZİ)
11 Ocak 2008 - EVRENSEL

'İftara katılım az olacak'   
 
Alevi vakıf ve dernekleri, bugün düzenlenecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması beklenen iftar yemeğine sadece küçük bir grubun katılacağını söyleyerek Alevi toplumun temsil etmediklerini vurguladılar. Alevi Dernekleri Federasyonu sözcüsü Metin Tarhan yaptığı yazılı açıklamada, iftara katılacak kurumlar arasında Cemevleri Birliği Federasyonu ve buna bağlı 7 dernek ile Abdal Musa Vakfı'nın bulunduğunu söyledi. Tarhan, Alevi Bektaşi Federasyo-nu'na bağlı 148, Alevi Vakıfları Federasyonu'na bağlı 54, Alevi Dernekleri Federasyonu'na bağlı 20 vakıf ve dernek, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile 30 şubesi ve hiçbir federasyona bağlı olmayan Elibeyt Vakfı, Hubyar Vakfı ve Şahkulu Vakfı gibi 19 vakıf ve derneğin iftara katılmama kararı aldıklarını ifade etti.

ASİMİLE ETME ANLAYIŞI

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Avukat Kazım Genç, AKP'nin "Alevi açılımı" politikasını sert sözlerle eleştirerek "Son günlerde kamuoyunda hükümetin Alevi açılımı olarak ortaya konulan görüşler, aslında Alevileri asimile etme anlayışının bir parçasıdır. Genç, Alevi dedelerinin ve dernek yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütüyle siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısında iftar yemeğinin "AKP'nin bünyesine kattığı devşirme Aleviler eliyle yeni bir plan ortaya koyması" olarak değerlendirdi.

'DÜŞKÜN ALEVİ' OLACAKLAR

Toplantıda hazır bulunan Alevi dedeleri adına konuşan Mehmet Beydilli de, AKP'nin iftar yemeğine katılacak olanları 'düşkün Alevi' olarak nitelendireceklerini belirterek şöyle konuştu: "Alevi inancında Alevilere zarar verenlere 'düşkünlük' yaptırımı uygulanır. Düşkün olarak tanımlananlarla her türlü insani ilişki kesilir ve sadece cenazesi kaldırılır. Alevi toplumu 1970 yılında Demirel Hükümeti'ne güvenoyu veren 5 Alevi dedesini 'düşkün' ilan etmiş ve bu kişiler toplum önüne bir daha çıkamamışlardır. Bu iftara gidenlerin de sonu farklı olmayacaktır."

Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım da Muharrem ayının Aleviler için acıyı paylaşma ayı olduğunu belirterek, Alevilerin inancında gösterişli iftar sofralarının olmadığını kaydetti. Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Emel Sungur da BirGün'e yaptığı açıklamada, "Muharrem ayı Aleviler için yas ayıdır ve iftar gibi bir anlayış yoktur. Hükümetin 'Muharrem iftarı' vermesi, Alevilere yaptığı yeni bir saygısızlıktan öte değildir" dedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kıhçdaroğlu ise Alevi vatandaşlar için kutsal sayılan Muharrem Orucu'nun, ilk kez 5 yıldızlı bir otelde ve bir başbakanın katılımıyla "İftar şölenine" dönüştürüleceğini ifade etti.

ÇAMUROĞLU'NDAN SUÇLAMA

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ise iftara katılmayacak olanları yıkıcılıkla suçlayarak, "Kendisini her bahçenin horozu zanneden insanlar demokrasinin ve toplumun düşmanıdır. Biz Alevi inançlarına uygun bir iftar yemeği veriyoruz" diye konuştu.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA
10 Ocak 2008 - BİRGÜN

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.