Hızır paşaların sofrasında oturmayacağız!

Hızır paşaların sofrasında oturmayacağız!

Hızır paşaların sofrasında oturmayacağız!AKP’nin 200 Alevi kurum ve temsilcisine çağrıda bulunarak düzenlediği “Muharrem iftarı” nın gerçekleştirildiği...

A+A-

Hızır paşaların sofrasında oturmayacağız!Hızır paşaların sofrasında oturmayacağız!

AKP’nin 200 Alevi kurum ve temsilcisine çağrıda bulunarak düzenlediği “Muharrem iftarı” nın gerçekleştirildiği sırada Mamak’ta protesto vardı. “Gericilerin, yakanların, katledenlerin sofrasına oturmayacağız” diyerek Pir Sultan Mamak Şube önünde toplanan PSAKD Mamak Şube, AKA-DER Mamak, EMEP Mamak İlçesi, Mamak Halkevleri, HÖC, TKP Mamak ilçesi, Mamak İşçi Kültür Evleri, Mamak Cem Evleri Yaptırma Derneği bir yürüyüşle Tuzluçayır kavşağa yürüyüş düzenlediler.

Kavşak’ta gerçekleştirilen basın açıklamasında düzenin tek dil, tek din, tek mezhep, tek milliyet dayatmasının artık çöktüğü belirtildi. Maraş, Sivas, Çorum, Malatya, Gazi katliamlarının bu düşüncenin sonucu olduğunun belirtildiği açıklamada bu katliamları gerçekleştirenlerle aynı sofraya oturulamayacağı belirtildi.

Alevi hükümetinin misyonununda teşhir edildiği açıklamada “Alevi halkının sorunları ancak eşitlik ve özgürlük için vereceği mücadele ile çözülür” denilerek talepler sıralandı.

Açıklamanın şu sözlerle son buldu: “Pir Sultan Abdal’ın yıllar önce idam sehpasında haykırdığı yol yolumuzdur. Gericilerle işbirlikçilerle sorunlarımızı çözemeyiz. Sorunları çözmemizin tek yolu mücadeleyi yükseltmektir.

Hızır paşa senin de çarkın kırılır

Güvendiğin padişahın o da bir gün yıkılır

Gelin canlar bir olalım”

“Hızır paşaların sofrasında oturmayacağız!” pankartının taşındığı eyleme 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara

11 Ocak 2008 Cuma

Hızır Paşa'lar Protesto Edildi

Bilindiği gibi başbakan Tayyip Erdoğan’ın Muharrem Orucu döneminde alevi açılımı olarak partisi ve milletvekili Reha Çamuroğlu başkanlığında 200 alevi kurum ve temsilcisine çağrıda bulunarak iftar yemeği verceğini söyledi.

Bugün, 11 Ocak Cuma günü verilen bu iftar yemeği Ankara Tuzluçayır’da protesto edildi.

Bugün saat 18:30'da Pir Sultan Abdal Derneği Mamak Şubesi önünde toplanan PSAKD, HÖC, TKP, EMEP, Aka Der, Mamak İşçi Kültür Evi, Mamak Halkevleri, Cemevleri Yaptırma Derneği üyeleri "Hızır Paşa'ların Sofrasına Oturmayacağız" yazılı pankartla yürüyüşe geçti. Sık sık “Halkız Haklıyız Kazanacağız”, “AKP Halka Hesap Verecek”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Zorunlu Din Dersleri Kaldırılsın”, “Yolumuz Pir Sultan'ların Yoludur" sloganları atılarak Tuzluçayır meydanına gelindi. Burada kurumlar adına ortak bir açıklama yapan PSAKD Mamak Şubesi yöneticisi Bünyamin KENEŞ AKP’nin verdiği “iftar yemeğini” reddettiklerini söyleyerek, AKP’nin alevi açılımının aldatmaca olduğunu dile getirdi.

Düzenin yıllardır izlediği tek din, tek mezhep, tek dil, tek milliyet dayatmasının çöktüğünü, kendilerine düzenin biçtiği elbiselerin hep kefen bezi olduğunu gördüklerini dile getiren Keneş, AKP’nin biçmeye çalıştığı elbisesini giymeyeceklerini söyledi.

Keneş “Devlet halkımızı kandırmaktadır. Tarihte hep katliamlarla baskılarla yok edilmeye çalışılmış, köylerine zorla camiler yapılmış, okullarda zorunlu din dersleri ile asimile edilmeye çalışılmıştır. Bu anlayışın sahipleri ülkemizde yaşadığımız Maraş, Sivas, Çorum, Malatya ve Gazi Katliamlarından da sorumludurlar. Katliamlardan sorumlu katilleri cezalandırmak bir yana ödüllendiriyorlar” diyerek, AKP’nin düşüncelerinde samimi olmadığını söyledi.

Alevi halkının sorunlarının ancak eşitlik ve özgürlük için vereceği mücadele ile çözüleceğine dikkat çeken Keneş, AKP hükümetinin IMF aracılığı ile sağlığı, eğitimi, sosyal güvenliği tamamen paralı hale getireceğini, parası olanların okuduğu, parası olanların tedavi gördüğü, yani yeni Hızır Paşalar yaratarak bizi içten yıkmak peşinde olduğunu vurguladı. AKP’nin bu oyununu bozacaklarını ifade eden Keneş, "O iftar yemeğine katılanlar zamanla bundan utanacak duruma geleceklerdir. Katılmayanlar ise onurla anılacaktır" diye konuştu ve taleplerini şöyle sıraladı:

1. Devlet Alevi düşünce ve inancını kabul etmelidir.

2. Zorunlu din derslerinden vazgeçmelidir.

3. Uygulanan asimile politikasından vazgeçilmelidir.

4. Diyanet kurumu kaldırılmalıdır.

5. Yaşanan katliamların gerçek sorumluları yargılanmalıdır.

6. Madımak oteli utanç müzesi yapılmalıdır.

7. Hacı Bektaş müzesi Hacı Bektaş Belediyesine verilmelidir.

Keneş’in "…Sorunlarımızı çözmenin tek yolu mücadeleyi yükseltmektir" sözleriyle saat 19.30’da sona eren açıklamaya yaklaşık 100 kişi katıldı.

HALKINSESİ.TV - 11 Ocak 2008

Erdoğan'a iftar tepkisi

Başbakan'ın Aleviler'in iftar yemeğine katılmasını bir grup Alevi protesto etti.

Bazı Alevi kuruluşlarının düzenlediği iftar yemeği aralarında Alevi örgütlerin de bulunduğu bazı gruplar tarafından protesto edildi.

Mamak İlçesi'nde Tuzluçayır'da Pir Sultan Abdal Derneği önünde toplanan Pir Sultan Abdal Derneği , Halkevleri, HÖC, TKP, EMEP, Cem Evleri Yaptırma Derneği gibi çeşitli sivil toplum örgütü ve siyasi parti üyelerinin toplandığı grup "Hızır Paşaların sofrasına Oturmayacağız" yazılı bir pankart açarak Tuzluçayır Meydanı'na yürüdü. "Yolumuz Pir Sultan yolu", "Yaşısın Halkların kardeşliği gibi sloganlar atan grup adına bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, Ak Parti'nin Alevi açılımının aldatmaca olduğu iddia edilerek alevi halkın sorunlarının çözülmeye yönelinmiş gibi gösterilmesinin halkı kandırmak olduğu öne sürüldü.

Devletin Alevi düşünce ve inancını kabul etmesi istenilerek Cem evlerinin de ibadet merkezi olarak kabul edilmesi talep edildi. Diyanet Kurumunun kaldırılmasını isteyen grup Madımak Oteli'nin de müze olması istendi.

Yapılan basın açıklamasın ardından grup olaysız dağıldı.

İHA - HABERTÜRK - 11 Ocak 2008

Bir grup Alevi, iftar yemeğini protesto etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Aleviler'in iftar yemeğine katılmasını bir grup Alevi protesto etti.

Ankara Tuzluçayır Mahallesi Abidin Aktaş'ta toplanan yaklaşık 30 kişilik Alevi vatandaş, Başbakan'ın Muharrem ayı iftarına katılmasını protesto etti. "Yeni hızır paşalara karşıyız", "Zorunlu din dersleri kaldırılsın" vb. dövizler taşıyan grup AK Parti aleyhine sloganlar attı. Abidin Aktaş Sokak'tan, Tuzluçayır meydanına yürüyen grup burada da sloganlarına devam etti.

Grup sözcüsü yaptığı konuşmada, Başbakan'ın iftar yemeğine katılmasına tamamen karşı olduklarını, bu zamana kadar Alevi vatandaşların sıkıntılarını dinlemeyen devletin bundan sonrası için yeni yeni Hızır paşalar oluşturmaya çalıştığını ifade etti. Grup, protesto sonrası olaysız bir şekilde dağıldı.

HABER 7  - 11 Ocak 2008

Hızır Paşa'lar Mamak'ta protesto edildi

ANKARA (12.01.2008)-AKP'nin kurduğu Hızır Paşa sofrasına tepkiler sürüyor. AKP'nin yemeği düzenlediği gün olan 11 Ocak'ta Ankara Mamak'ta 100 kişinin katılımıyla yemeğe tepki eylemi yapıldı.

Pir Sultan Abdal Mamak Şubesi önünde toplanan PSAKD Mamak Şube, HÖC, TKP, EMEP, Aka Der, Mamak İşçi Kültür Evi, Mamak Halkevleri, Cemevleri Yaptırma Derneği üyeleri "Hızır Paşa'ların Sofrasına Oturmayacağız" yazılı pankartla yürüyüşe geçti. Tuzluçayır Meydanı'na kadar yürüyen kurumlar adına açıklamayı PSAKD Mamak Şubesi yöneticisi Bünyamin Keneş yaptı.

AKP’nin 1 Ocak günü verdiği “İftar yemeği” öncesi yapılan açıklamada Keneş, bu yemeği reddettiklerini söyleyerek, AKP’nin alevi açılımının aldatmaca olduğunu dile getirdi.

Keneş “Devlet yıllardır görmemezlikten geldiği alevi halkının sorunlarını konuşmaya, çözmeye yönelmiş gibi görünmektedir. Halkımızı kandırmaktadır. Tarihte hep katliamlarla baskılarla yok edilmeye çalışılmış, köylerine zorla camiler yapılmış, okullarda zorunlu din dersleri ile asimile edilmeye çalışılmıştır. Bu anlayış ülkemizde yaşadığımız Maraş, Sivas, Çorum, Malatya ve Gazi Katliamlarından da sorumludurlar. Katliamlardan sorumlu katilleri cezalandırmak bir yana ödüllendiriyorlar” diyerek, AKP’nin düşüncelerinde samimi olmadığını söyledi.

Alevi halkı taleplerini ancak eşitlik ve özgürlük mücadelesi ile kazanır

Alevi halkının sorunlarının ancak eşitlik ve özgürlük için vereceği mücadele ile çözüleceğine dikkati çeken Keneş, AKP hükümetinin IMF aracılığı ile sağlığı , eğitimi ,sosyal güvenliği tamamen paralı hale getireceğini, parası olanların okuduğu parası olanların tedavi gördüğü yani yeni Hızır Paşalar yaratarak Alevileri içten yıkmak peşinde olduğunu vurguladı.

Keneş, devletin Alevi düşünce ve inancını kabul etmesini, zorunlu din derslerinin ve Diyanet Bakanlığı'nın kaldırılmasını, katliamların gerçek sorumlularının yargılanmasını da içeren taleplerini dile getirdi.

Keneş sözlerini, “Pir Sultan Abdal’ın yıllar önce idam sehpasında haykırdığı yol yolumuzdur. Gericilerle işbirlikçilerle sorunlarımızı çözemeyiz. Sorunlarımızı çözmenin tek yolu mücadeleyi yükseltmektir” diyerek noktaladı.

ATILIM - 13 Ocak 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.