HIZIR YOLDAŞINIZ OLSUN!

HIZIR YOLDAŞINIZ OLSUN!

Hızır: Darda ve zorda olanların imdadına yetişendir... Hızır: Hasta ve derdi olanlara şifa dağıtandır... Hızır: Yolcu ve yolda kalanların kurtarıcısıdır... Hızır: Yoksul ve kimsesizlerin yardımcısıdır..

A+A-

 HIZIR YOLDAŞINIZ OLSUN!

12, 13 ve 14 Şubat günlerinde Hızır Orucu tutulacak.

Hızır: Darda ve zorda olanların imdadına yetişendir...
Hızır: Hasta ve derdi olanlara şifa dağıtandır...
Hızır: Yolcu ve yolda kalanların kurtarıcısıdır...
Hızır: Yoksul ve kimsesizlerin yardımcısıdır...

Alevi yol öğretisinde Hızır ayı barışın, kardeşliğin, paylaşımın, hoşgörünün ve yardımlaşmanın ön plana çıktığı kurtuluş ayıdır. Kış'ın en çetin dönemi olan Ocak ayının ikinci haftası başlayan Hızır ayı çetin kış koşullarının doruk noktaya ulaştığı Şubat ikinci haftasına kadar sürer. Şubat ayının ikinci haftası Salı,Çarşamba,Perşembe günleri Hızır günleridir. Bu günlerde canlar Nuh Tufanı'nda olduğu gibi 3 gün, kimi yörelerde 7 gün Hızır orucu tutar.

Hızır: İlim irfan öğreten mürşittir...
Hızır:Yol gösterici bir rehperdir...
Hzıır: Her yerde hazır ve nazır olandır...
Hızır:Bereketin bolluğun simgesidir..

Çetin kış koşullarının bittiği ve havaların ısınmaya başladığını müjdeleyen Hızır oruçları sonrası canlar lokma dağıtır, kurbanlar keser, cemler düzenler, dergahlar ve kutsal mekanlar ziyaret edilir, musahiplik ikrarı verilir, ikrarlı musahip canlar birbirlerini ziyaret eder. Görgü görülür ve mümkün oldukça barış ve paylaşım sağlanılır.
Yöre farklılıkları olsa da çoğu bölgelerde Şubat'ın ilk Perşembe günü musahip canların cem düzenlediği zaman dilimdir.. Şubat ikici Perşembe gününde ise Hızır cemleri düzenlenir...

Niyet etdip Hızırı'ın aşkına oruç tutan canlarımızın oruçların, lokma ve kurbanlarını Hak ve Hakikat Erenleri kabul etsin.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.