Hollanda Türk gençlere karşı tedbir arıyor

Hollanda Türk gençlere karşı tedbir arıyor

Hollanda ‘Türk gençler’e karşı tedbir arıyorHollanda İstihbarat Örgütü’nün raporuna göre, Türk gençleri...

A+A-

Hollanda ‘Türk gençler’e karşı tedbir arıyorHollanda ‘Türk gençler’e karşı tedbir arıyor

Hollanda İstihbarat Örgütü’nün raporuna göre, Türk gençleri ‘köktendinci eğilim’ taşıyorlar. İçişleri Bakanı Horst tarafından Meclis’e gönderilen rapor hafta sonuna kadar tartışılıp, yeni tedbirler karara bağlanacak.

AMSTERDAM - Kısa adı AIVD olan Hollanda İstihbarat Örgütü’nün 2006 yılı raporu açıklandı. Raporda, Hollanda’da yaşayan Türk toplumunun radikalizm karşıtı görünmesine rağmen, bazı cami ve mescitlerde “radikal dini” eğitim aldıkları belirtildi.

Türkler arasında Salafizm’e (kökten dinciliğe) ilgi duyulduğu hatırlatılan raporda, Hollanda’da yaşayan Türkler dışında da radikal Müslüman sayısında artış olduğu bildirildi.

Türklere ait camilerin yüzde 75’inde görevli imamların Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gönderildiği, buna rağmen bazı camilerde istenmeyen radikal din eğitimlerinin önüne geçilemediği öne sürüldü.

Raporda, Türklerin dini eğitim aldığı çok sayıda cami ve gençlik merkezlerinde 30 kökten dinci imamın ders verdiği ve bunun önlenmesi gerektiği vurgulandı. Laik görüşe sahip Türk gençlerini daha çabuk etkileyebilmek için Türkçe konferanslar da verildiği kaydedildi.

“Türkiye’ye laik devlet düzeninin Mustafa Kemal tarafından getirildiğine” dikkat çekilen raporda, radikal grupların verdiği din derslerinden laik Türklerin de etkilendiği ileri sürüldü.

Hollanda’nın en büyük gazetesi De Telegraaf’ta oldukça ayrıntılı yer alan AIVD raporunun “radikalizm” bölümünde ise, “Hangi taraftan olursa olsun Türk toplumu radikal eğilimlere kapalı olmalıdır” denildi.

İçişleri Bakanı Guusje ter Horst tarafından Meclis’e gönderilen ve kökten dinci eğilimi olanların yaklaşık 30 bin olduğu hatırlatılan rapor, hafta sonuna kadar görüşülerek alınacak tedbirler karara bağlanacak.

Orhan Alpdündar
NTV-MSNBC - 11 Ekim 2007 Perşembe

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.