Hollande  Kobanê'de Direnen Kadınları Karşıladı

Hollande Kobanê'de Direnen Kadınları Karşıladı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, IŞİD'e karşı Kobanê kantonunda savaşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Asya Abdullah ve Kadın Savunma...

A+A-

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, IŞİD'e karşı Kobanê kantonunda savaşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Asya Abdullah ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) komutanlarından Nesrin Abdullah ve PYD Fransa Temsilcisi Dr.  Xalid İsa'yı Élysée Sarayı'nda 8 Şubat'ta kabul etti.

Görüşmede Asya Abdullah geleneksel Kürt kıyafeti, Nesrin Abdullah ise gerilla kıyafeti giydi. 

Kobanê'nin geleceği, koridor açılması konuşuldu

Görüşmeye ilişkin ANF’ye bilgi veren PYD Eşbaşkanı Aya Abdullah, Kobanê zaferinin bu tür görüşmelere olanak sağladığını vurgulayarak Hollande ile Rojava’nın geleceği ve bölgedeki gelişmeler üzerine konuştuklarını belirtti.

"François Hollande  ile Kobanê’nin yeniden inşası, koridorunun açılması, Rojava’daki kantonların geleceği ve DAİŞ ile ortak mücadele konularında konuştuk. Sayın Hollande bizi sıcak bir ortamda karşıladı, Kobanê’nin zaferini kutladı. Bize yardım sözü verdi."

YPJ Komutanı Nesrin Abdullah ise sarayda büyük bir ilgi ile karşılandıklarını herkesin Kürt kadınının başarısını konuştuğunu belirtti.

Kürt gücünün Fransa liderliğince kabuludür

Radikal gazetesinden Fehim Taştekin, Zuhat Kobani ve görüşmeye katılan PYD’nin Paris temsilcisi Halid İsa’ya dayandırdığı bilgilere göre şöyle yazdı.

"Zuhat Kobani’nin ifadesiyle çıkan sonuç şu: Resmi davet, geleneksel kıyafetlerle kabul biçimi Kürt kimliği, Kürt siyasi varlığı ve Kürt savunma gücünün Fransa liderliğince kabul edildiği anlamına geliyor.”

“Zuhat Kobani’nin dediği gibi 'Fransa, IŞİD’e karşı savaşa öncülük etmek istiyor ve Rojava’nın aktörleriyle işbirliğinin yollarını arıyor.'”

"Zuhat Kobani ve saraydaki görüşmeye katılan PYD’nin Paris temsilcisi Halid İsa’dan Kürtler Kobani’yi doğuda Tel Ebyad, batıda Carablus ve güneyde Rakka’dan baskı altında tutan IŞİD tehdidinin tamamen bertaraf edilmesi için uluslararası desteğin büyütülmesini istedi. Talep edilen şey etkili ve modern silahlar."

Özel jet mi Paris organizasyonu mu?

Hürriyet gazetesi PYD’nin Paris yolculuğuyla ilgili farklı iddiaların gündeme geldin belirtti. Hürriyet’e konuşan Avrupa’dan PYD kaynakları, ziyaretin Fransa Cumhurbaşkanlığı’nın özel daveti ve organizasyonu ile gerçekleştiğini, bilet masraflarını da Paris’in karşıladığını kaydetti. Bazı Kürt kaynaklar ise konukların bir Falcon jet uçağıyla özel olarak Erbil’den Paris’e getirildiklerini aktardı.

Fransa basını: İlk karşılaşma

Fransa basınında buluşma ilk karşılaşma olarak yer aldı. Kürtlerle kurulan resmi temasın önemine dikkat çekildi. Haberlerde PYD'nin Türkiye'de terör örgütü olarak kabul edildiğine dikkat çekildi. (NV/ÇT)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.