HSAKD Basın Açıklaması : Cemevleri

HSAKD Basın Açıklaması : Cemevleri

Basına ve Kamuoyuna - Cemevleri ''Altı cemevi üstü cami'' , sonuç ; Sünnileştirilmiş, içi boşaltılmış AlevilikAKP...

A+A-

HSAKD Basın Açıklaması : Cemevleri

Basına ve Kamuoyuna - Cemevleri

''Altı cemevi üstü cami'' , sonuç ; Sünnileştirilmiş, içi boşaltılmış Alevilik

AKP nin Alevi açılımını ortaya atmasından sonra basınımızda ‘’Altı cemevi üstü cami’’ olarak inşa edilmiş yapılar ortaya çıkmaya başladı. Aslında Ordunun Fatsa İlçesinde yaptırılan binanın yaklaşık 5 yıllık olmasına karşın basınımıza bugünlerde tekrar ‘’hoşgörü abidesi, hoşgörü mesajı’’ şeklinde yansıması ve gündeme getirilmesi, arkasından da benzer yapının Amasya Toraman köyünde yapıldığının kamuoyuna ve basına yansıtılması iyi niyetle karşılanacak bir durum değildir.

Söz konusu yapılar AKP nin çantasındaki Alevilik açılımının neyi amaçladığını çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Şöyle ki;

Diyanetin yetkilileri Aleviliğin, kendine özgün bir inanç olmadığını, Aleviliğin İslam’ın bir alt kolu olduğunu, mezhep bile olmadığını, alt bir tarikat olduğunu söylemişlerdir. Bu bağlamda Aleviliği Nakşibendîlik, Nurculuk, Aczimendilik gibi tarikatlarla eş görmektedirler. Bu bağlamda Cemevlerinin ise bir tarikat evi olduğunu, buralarda ancak tarikat ibadeti olan zikir yapılabileceğini ifade etmektedirler. (TV Konuşmaları) Alevilerin ibadethanesinin tüm İslam aleminde oldğugibi cami olduğunu, Alevilerin Cemevlerinin yanına Cami yapmak suretiyle önce namazlarını kılıp, arkasından cemevlerinde zikir ayinlerini yapabileceklerini ifade etmektedirler. Altı cemevi üstü cami şeklindeki binalar AKP tarafından desteklenmektedir.

Bu kavram Aleviliğin asimilasyon projesidir.

AKP nin Alevi açılımı ve Cemevleri yasallaştırması da bu şekildedir.

Bu yapıların bir hoşgörü örneği değil, Alevilerin asimilasyonunu, Sünnileştirilmesini oluşturan bir proje olduğunu ve el altından AKP ve Diyanet tarafından teşvik edildiğini, basınımızın da bu oyuna gelmemesi gerektiğini saygılarımızla ifade ederiz.

01.12.2007

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği
Ali KENANOĞLU
Başkan

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.