Hubyar Sultan artık tüm Alevilerin

Hubyar Sultan artık tüm Alevilerin

Tekke Kavgasına Yargıdan Son Nokta: "500 Yıllık Türbe, Özel Mülkiyet Olamaz" Aleviler'in Önde Gelen Temsilcilerinden...

A+A-

Hubyar Sultan artık tüm AlevilerinTekke Kavgasına Yargıdan Son Nokta: "500 Yıllık Türbe, Özel Mülkiyet Olamaz"
 
Aleviler'in Önde Gelen Temsilcilerinden Hubyar Sultan'ın Tekkesine İlişkin "Mülkiyet" Tartışmalarına Son Nokta Konuldu.

 
Alevilerin inanç önderlerinden Hubyar Sultan'ın Tekkesi'ne ilişkin "mülkiyet" tartışmalarına son nokta konuldu. Tekkenin koruyuculuğunu yapan Hıdır Temel tarafından açılan "özel mülk" davasında kararını veren Tokat Bölge İdare Mahkemesi, tekkenin "insanlığın ortak mirası" olduğuna işaret ederek, özel mülkiyet olamayacağına karar verdi.

Her yıl binlerce Alevi'nin ziyaret ettiği ve "miras" tartışmaları nedeniyle mahkemelik olan 500 yıllık Hubyar Sultan Tekkesi davasında son nokta konuldu. 1200'lü yıllarda yaşayan ve ocağın kurucusu olan Hubyar Sultan ile 1502-1584 yılları arasında yaşayan ve Hubyar Sultan'ın torununun torunu olan Hubyar Abdal'ın mezarlarının bulunduğu Hubyar Türbesi'nin yönetimini elinde tutan Temel ailesi ile Hubyar Köylüleri arasındaki tartışmayı, Tokat İdare Mahkemesi verdiği kararla sonlandırdı.

Hubyar Sultan artık tüm AlevilerinHubyar Köylülerinin 2006'nın Mart ayında yaptıkları başvuru ile Hubyar Türbesi, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından "Korunması gereken anıtsal yapı" olarak tescil edilmişti. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Hıdır Temel'in kardeşi de olan Temel ailesinin avukatı Aslan Temel tarafından Tokat İdare Mahkemesine açılan davada, yüzlerce yıldır orada bulunan türbenin tarihinin 1955 yılından itibaren başladığı öne sürülmüş ve tarihsel anıt olma yeterliliği bulunmadığı iddia edilmişti.

Davaya ilişkin karanını açıklayan Tokat Bölge İdare Mahkemesi 18 Ocak 2008 tarihinde bilirkişiler tarafından türbede yapılan incelemeleri de dayanak göstererek davanın reddine ve Hubyar Türbesi'nin "korunması gereken anıtsal bir yapı" olduğuna karar verdi.

Öte yandan Hıdır Temel'in "Hubyar" isminin marka olarak patentini almak için TSE'ye yaptığı başvuru da Hubyar Köylüleri'nin girişimi ile reddedilmişti. Temel tarafından yapılan marka patent başvurusunda "alkollü içeceklerden cinsel ürünlere" kadar bir çok çeşit bulunuyordu.

-İNANÇ ÜZERİNDEN RANTI ENGELLEDİK-

Dava sonucuna ilişkin ANKA'nın sorularını yanıtlayan Hubyar Kültür Vakfı Başkanı Cemal Coşkun, Türkiye'de 1950'lı yıllarda "inanç ağalığı" anlayışının ortaya çıktığını söyledi. Temel ailesinin türbenin mülkiyetini üzerlerine geçirerek, "rant" elde etmeyi amaçladığını ve yargının buna engel olduğunu söyleyen Coşkun, "Burası 500 yıllık bir türbe. Her yıl binlerce vatandaş buraya gelir, kurban keser, adak adar. Davanın arkasında rant düşüncesi var. Yargı verdiği kararla, inanç üzerinden rant elde edilmesini engellemiş oldu. Bu bütün Hubyarlılar için sevindirici bir karardır" dedi.

Tüm Hubyarlılar'ın Hubyar Sultan'ın torunu olduğunu belirten Coşkun, "Hubyar Türbesi de Anadolu'da bulunan diğer Türbeler gibi adına ve aslına yakışır biçimde yönetilmeli, restore edilmelidir. Her Hubyarlı Hubyar Sultan'ın torunudur. Hepsi Hubyar Türbesi üzerinde eşit, manevi, kamusal haklara sahiptir. Hiç kimsenin Hubyar'a 'mal' deme hakkı yoktur" diye konuştu.

(ANKA) - GAZETEPORT - 15 Mayıs 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.