"Hükümet AİHM kararlarını derhal uygulamalıdır"

"Hükümet AİHM kararlarını derhal uygulamalıdır"

"Hükümet AİHM kararlarını derhal uygulamalıdır"Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Basın Açıklaması"AİHM’NİN...

A+A-

"Hükümet AİHM kararlarını derhal uygulamalıdır""Hükümet AİHM kararlarını derhal uygulamalıdır"

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Basın Açıklaması

"AİHM’NİN ‘NÜFUS CÜZDANLARINDAKİ DİN HANESİ’ KARARINI MEMNUYİYETLE KARŞILADIK

Anayasa'mızın 24. maddesinde der ki "Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz."

Anayasamız bu kadar açık bir şekilde bunu belirtmişken, Nüfus cüzdanlarında Dini Hanesinin olması Anayasaya’ da aykırıdır.

Bu saçma uygulama nihayet bir Alevi yurttaşımız tarafından dava edilmiş ve yurttaşımız Sinan Işık haklı bulunmuştur.

Hükümet Avrupa insan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamalıdır. Biran evvel nüfus cüzdanlarındaki din hanesi kaldırılmalıdır.

Alevilerce açılan Zorunlu Din Dersi davalarında nüfus cüzdanlarımız bize karşı delil olarak sunuluyor. ‘’Nüfus Cüzdanda İslam yazılı, o halde Din Dersi almalıdır’’ deniliyor.  Din hanesi boş bırakıldığı zaman da cüzdanı ibraz ettiğimiz her kurumda ‘’Mahalle Baskısına’’ maruz kalıyoruz.

Nüfus cüzdanında din hanesi kaldırılmadığı takdirde, AİHM kararı gereğince bu haneye ALEVİ yazdırma hakkımızı kullanacağız.

Saygılarımızla

Ali KENANOĞLU
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı"

Alevihaber.com - 3 Şubat 2010

"Kimliklerde Din Hanesi Çıkarılmazsa 'Alevi' Yazdırtırız"

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, "Kimliklerde din hanesi kaldırılmazsa AİHM kararı gereği bu haneye 'Alevi' yazdırma hakkımızı kullanacağız" dedi.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, kimlik belgelerinde din hanesinin kaldırılması gerektiğine işaret eden AİHM'in kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Kenanoğlu, hükümetin bu karar uyarınca "bir an evvel nüfus cüzdanlarındaki din hanesini kaldırması gerektiğini belirterek, "Nüfus cüzdanında din hanesi kaldırılmadığı takdirde, AİHM kararı gereğince bu haneye 'ALEVİ' yazdırma hakkımızı kullanacağız" dedi.

Kenanoğlu: Nüfus cüzdanı üzerinden mahalle baskısı var

Yazılı açıklamasında Kenanoğlu, "Alevilerce açılan zorunlu din dersi davalarında nüfus cüzdanlarımız bize karşı delil olarak sunuluyor" diyerek soruna işaret etti.

Kenanoğlu, meseleye "Nüfus cüzdanda 'İslam' yazılı, o halde din dersi almalıdır'' sözleriyle yaklaşıldığını, din hanesinin boş bırakıldığı zaman da cüzdanı ibraz edilen her kurumda "mahalle baskısı" ile karşılaştıklarını ifade etti.

Dernek başkanı, Anayasa'mızın 24. maddesinde "Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz" ifadesinin yer aldığını anımsattı:

"Anayasamız bu kadar açık bir şekilde bunu belirtmişken, nüfus cüzdanlarında din hanesinin olması Anayasaya' da aykırıdır. Bu saçma uygulama nihayet bir Alevi yurttaşımız tarafından dava edilmiş ve yurttaşımız Sinan Işık haklı bulunmuştur." (EÖ)

İstanbul - BİA Haber Merkezi - 03 Şubat 2010, Çarşamba

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.