"Hükümet Örgütlü Aleviler Olmadan Çözüm Olmayacağını Gördü"

"Hükümet Örgütlü Aleviler Olmadan Çözüm Olmayacağını Gördü"

"Hükümet Örgütlü Aleviler Olmadan Çözüm Olmayacağını Gördü"Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı...

A+A-

"Hükümet Örgütlü Aleviler Olmadan Çözüm Olmayacağını Gördü""Hükümet Örgütlü Aleviler Olmadan Çözüm Olmayacağını Gördü"

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Balkız, Alevi Çalıştayı'na katılacaklarını, diyalogdan yana olduklarını, çözüm önerilerini sunacaklarını söyledi; "Bizsiz görüşmeleri mümkün değildi" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, hükümetin düzenlediği "Alevi Çalıştayı"na katılacaklarını ve çözüm önerilerini sunacaklarını söyledi.

bianet'in sorularını yanıtlarken,"Örgütlü Alevilerin yüzde 95'ini temsil ediyoruz" diyen Balkız'ın verdiği bilgiye göre, yarın ve ondan sonraki gün Ankara'da düzenlenecek toplantıya Federasyon ve bünyesindeki derneklerden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Kültür Derneği ve Hubyar Sultan Kültür Derneği katılıyor.

"Diyalogdan yanayız, ama Alevileri oyalayacak çalışmanın içinde olmayız"

Balkız diyalogdan yana olduklarını, toplantıda "eğilip bükülmeyeceklerini", çözüm önerilerini sunacaklarını, ancak kendilerini devre dışı bırakacak, hükümetin "kolayca anlaşabileceği muhataplarla Alevileri oyalayacak bir çalışmanın içinde de olmayacaklarını, böyle bir durumu da deşifre edeceklerini" dile getirdi.

Balkız, Alevi örgütlerinin geçen yıl 9 Kasım'da düzenlediği ve taleplerini dile getirdiği "eşit yurttaşlık" mitinginin ardından, hükümetin kendileri yerine "mitinglerini karalayan" Cem Vakfı'yla üç kez görüştüğünü söyledikten sonra, "Şimdi 'Alevi Açılımı' dosyasını açtılar. Bunu bizsiz görüşmeleri mümkün değildi" diye konuştu.

İki ana nokta: Zorunlu din dersleri ve Diyanet İşleri

Hükümetten Devlet bakanı Faruk Çelik'in bulunacağı Çalıştay, Bilkent Oteli'nde sabah saatlerinde başlayacak. Milliyet'in haberine göre, toplantıya ayrıca Cem Vakfı, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi dedelerinin de katılımı bekleniyor.

Bugün bir açıklama yapan PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, özellikle iki sorunu, akademisyenlerin de laikliğe aykırı olduğunu dile getirdiği Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını vurguladı. Gümüş aslında bu tür çalıştaylara ihtiyaç olmamakla birlikte diyaloğa açık olacaklarını, bir yandan da demokratik mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi.

ABF de bugün bir açıklamayla çözüm önerilerini paylaştı. ABF'nin sıraladığı sorun alanları, Diyanet İşleri Başkanlığı, zorunlu din dersleri, cem evlerinin yasal statüsü, Madımak otelinin müze yapılması, Alevi köylerine cami yapılması ve el konulmuş Alevi-Bektaşi dergahlarının sahiplerine iadesi. (TK)

Tolga KORKUT -

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy66508 = 'tolgakorkut' + '@';

addy66508 = addy66508 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text66508 = 'tolgakorkut' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

66508 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


Ankara - BİA Haber Merkezi - 2 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.