Hükümet, Sanıkları Almanya'dan İstemiyor

Hükümet, Sanıkları Almanya'dan İstemiyor

Hükümet, Sanıkları Almanya'dan İstemiyorCHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat tarafından TBMM’ye verilen soru önergesinde...

A+A-

Hükümet, Sanıkları Almanya'dan İstemiyorHükümet, Sanıkları Almanya'dan İstemiyor

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat tarafından TBMM’ye verilen soru önergesinde Almanya’da yaşayan Sivas Katliamı sanıklarının neden iadelerinin gerçekleşmediği soruluyordu. 20 Kasım 2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilen yazılı soru önergesi, İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından nizami süre içerisinde yanıtlanmayarak geri gönderildi. Önergede, Almanya’da yaşayan Madımak Katliamı firarileri hakkında interpole ‘kırmızı bülten’ başvurusunda bulunulup, bulunulmadığı sorusu da yöneltilmişti.

ÖZBOLAT: AKP’NİN SAMİMİYETİ ORTADA...

Durdu Özbolat, AKP’nin alenen ‘Madımak Katliamı’ sanıklarını koruduğunu ifade etti. Soru önergesinin cevaplandırılmadan geçiştirilmesine sert tepki veren Özbolat, AKP’nin Madımak Oteli’ni yakan zihniyete kol kanat gererek, bu insanlık suçuna destek olduklarını vurguladı. Özbolat, “AKP hükümeti Alevilerin taleplerini yok saydığı gibi demokrasinin ruhuna da aykırı işler yapmaktadır. Madımak Katliamı gibi toplumun her kesiminde nefretle anılan bir olayda bile ‘aşırı dinci’ tabana hoş görünmek adına herhangi bir kınamada dahi bulunmamaktadır. Bizler kanunların el verdiği ölçüde bu konun üzerine gitmeyi sürdüreceğiz fakat önemli bir gerçek var ki; bu hükümet başta olduğu sürece bu dava da olumlu anlamda bir gelişme yaşanmayacaktır’ şeklinde konuştu… 

ÖKER: SAHTE AÇILIMLARA DOYDUK

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, her platformda AKP’nin açılımlarını samimi bulmadıklarını ifade ettiklerini söyledi. Öker, “Alevilere yönelik göz boyamadan ve şovdan öteye geçmeyen göstermelik iftarlar düzenleyen AKP’li yöneticiler, iş Alevilerin gerçek taleplerini gerçekleştirmeye gelince çark ediyorlar. Katliama iştirak eden zihniyete sahip çıkan ve sahte açılımlarda bulunan bu hükümete saygı duymuyoruz” dedi.

Cevap bekleyen sorular

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun yayın organı Alevilerin Sesi Dergisi’nde yayınlanan ‘Madımak katillerine AKP koruması’ başlıklı haberin içeriği Özbolat’ın soru önergesine dayanak teşkil etti.  Alman makamlarının iddialarına yer verilen haberde, Türk Hükümeti’nin Alman yargısı tarafından istenen ek belgeleri göndermediği ifade ediliyordu. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Madımak katillerinin iadesi konusunda İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından yanıtlanması için şu soruları yöneltmişti.

1- Alman makamları bazı yayın organlarında, Almanya’da yaşayan Madımak Katliamı sanıklarının iadesi konusunda sorunun Türkiye’den kaynaklandığına dair açıklamalarda bulunuyorlar. İade işlemlerin gerçekleşmemesinin nedenleri açıklayabilir misiniz?

2- Türk makamları iade isteminde suçlular için sadece 'izinsiz gösteriye katılma' suçlamasını mı yöneltmiştir?

3- Madımak Katliamı sanıkları için interpole ‘kırmızı bülten’ başvurusu yapıldı mı? Yapıldı ise başvuru tarihleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

4- Medyada, geçtiğimiz günlerde Madımak Katliamı Dava savcısının davanın düşmesi için başvuruda bulunduğu haberlerini okuduk. Bu durumda Almanya’da yaşayan sanıklar için çıkarılan yakalama müzekkerelerinin infaz kabiliyeti ortadan kalkar mı? Yoksa yaklaşık iki yıl önce kabul edilen ‘Terörle Mücadele Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı’ gereği bu sanıkların aranmalarına devam edilir mi?

5- Dava ile ilgilenen Alman savcısının iddia ettiği gibi Türk makamları tarafından, Alman hükümetinin istediği ek belgeler gönderilmedi mi?

FUAT ATEŞ / BİRGÜN - 04 Mart 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.