Hükümet Taleplere Kulak Tıkadı

Hükümet Taleplere Kulak Tıkadı

Hükümet Taleplere Kulak TıkadıAlevi Bektaşi Federasyonu 2002’den bu yana zorunlu din dersinin kaldırılması için verdikleri mücadelenin...

A+A-

Hükümet Taleplere Kulak TıkadıHükümet Taleplere Kulak Tıkadı

Alevi Bektaşi Federasyonu 2002’den bu yana zorunlu din dersinin kaldırılması için verdikleri mücadelenin bir kazanımı olan Yargıtay ve AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) kararlarının devlet tarafından uygulanmamasına tepki gösterdi. Federasyon tarafından 2002"de AİHM’e taşınan konuyla ilgili karar Kasım 2007’de alındı. AİHM, zorunlu din dersinin din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetmişti. Benzer bir kararı da Danıştay almıştı. Ancak devlet her iki karara da uymadı. Bunun üzerine Aleviler 21 Ağustos-8 Eylül arasında mahkeme kararlarına uyulması talebiyle çeşitli illerde oturma eylemleri başlattı.

3 hafta süren oturma eylemi Türkiyenin dört bir yanına yayıldı. Ankara, İstanbul, Antalya, Adana, Malatya"da gerçekleştirilen oturma eylemlerini başından beri gazetemizde yer alması Alevi kuruluşları tarafından takdirle karşılandı. Gazetemize teşekkür ziyaretinde bulunan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu ve Alevi Bektaşi Federasyonu MYK Üyesi Eğitim ve Bilim Sekreteri Hatice Köse demokratik ve laik bir toplum için mücadele etmeye devam edeceklerini ve Ankara"ya yürüyüş yapmayı planladıklarını belirtti.

KİTAPLARDA YANLIŞ BİLGİLER VAR

Mahkeme kararların herkesi bağladığını belirten Kenanoğlu, “AİHM ve Danıştay kararları geneli bağlayan kararlar. Türkiye’den laik, sosyal, demokratik bir hukuk devleti gibi davranmasını bekliyoruz. "Hukuk devletinin gereğini yerine getirebilmesi için din dersi zorunludur" ifadesinin geçtiği Anayasa"nın 24. maddesini kaldırmalı. Devlet yargı kararlarını uygulamak yerine ders kitaplarına Alevililiği de dahil ediyor. Alevilik ders kitaplarında İslamiyet"in bir alt dalı olarak gösterilmeye çalışılıyor. Lise 1 din dersi kitabında Hacı Bektaş Veli bölümü var; Hacı Bektaş Veli"nin hacca gittikten sonra Anadolu’ya geldiği yazıyor. Yanlış olan bu bilginin kaynağı olarak, Diyanet eski Baş Müfettişi ve bir dönem Alevi köylerine cami yapmakla görevlendirilen, Alevi asimilasyoncusu Abdülkadir Sezgin gösteriliyor" dedi.

12 EYLÜL ANAYASASI DEĞİŞMELİ

Alevi Bektaşi Federasyonu MYK Üyesi ve Eğitim ve Bilim Sekreteri Hatice Köse de, “Zorunlu din dersi sıkıntısı sadece Alevilerin sorunu değil. 80 sonrası hayatımıza giren zorunlu din dersleri gençlerde bir beyin kısırlığına neden oldu. 12 Eylül Anayasası"nın ürünü olan 24. madde zorunlu olan tek dersin, din dersinin koruyucusu olarak bugüne kadar değiştirilmeden geldi. 2003’te zorunlu din dersinin kaldırılması için 1 milyon imza topladık; sonuç alamadık. Ders kitaplarına Alevilik giriyor. Ancak Alevilik farklı şekilde anlatılıyor o da devletin istediği şekilde” dedi.

MELEK AŞIK / BİRGÜN - 09 Eylül 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.