Hükümet Tatilde, Fındık Üreticisi Eylemde

Hükümet Tatilde, Fındık Üreticisi Eylemde

Hükümet Tatilde, Fındık Üreticisi EylemdeRize’nin Fındıklı ilçesinde bin kadar vatandaş, hükümetin belirlemiş olduğu...

A+A-

Hükümet Tatilde, Fındık Üreticisi EylemdeHükümet Tatilde, Fındık Üreticisi Eylemde

Rize’nin Fındıklı ilçesinde bin kadar vatandaş, hükümetin belirlemiş olduğu fındık taban fiyatını ve izlenen politikaları protesto amaçlı miting düzenledi. Yaklaşık bin kinin katıldığı mitinge bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, dernekler, kooperatifler, çevre ile ve ilçelerden gelen fındık üreticileri, Çay üreticileri Sendikası, Halkevleri, Eğitim Sen, Fındıklı Dereleri Koruma Platformu, Tüm Köysen, ÖDP, ESP, Beşiktaş Çarşı grubu katıldı ve her birinin temsilcileri konuşma yaparak halka seslendi.

İlçenin Ada mevkisinde toplanan kalabalık, hükümetin fındık politikasını protesto eden sloganlar atarak mağduriyetlerini haykırdılar. Tertip komitesi başkanı Avni Ertaş, burada yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Türkiye’nin fındığının ve üreticisinin bu hale niçin geldiği sorusuna cevap aradıklarını belirterek, "Bunu konuşmak, sesimizi yükseltmek için buradayız. Ülkemiz dünya fındık rekoltesinin yüzde 70’ini üretiyor. Ama üretmiş olduğumuz fındığın dünya piyasasında satılmasına dış güçler karar veriyor. Fındıkta dışarı bağımlıyız" dedi.

Mitingdeki konuşmacılardan ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş ise şöyle konuştu:

"Piyasanın düzeni sarsılıyor. Piyasa ideolojisinin darbe yemesi insanlık için hayırlı bir durum. Fındık üreticisnin, çay üreticisinin başına ne geldiyse piyasacılık yüzünden geldi. Piyasacı AKP yoksullara tevekkül öneriyor, öteki dünyayı öneriyor. Biz ise bu dünyada bizi öteki dünyayı gösterenlere karşı bu dünyada insanca yaşamak istiyoruz. Krizin bedelini yine yoksullara ve emekçilere ödetecekler bu krizin bedelini piyasacılara ödetelim. onlara boynumuzu ve ekmeğimizi değil yumruğumuzu uzatalım"

Mitingde üreticiler adına konuşan emekli bir memur olan Bedriye Şişman, kendisinin Fındıklı"da yetiştiğini belirterek, “Kazmamı alıp bekledim, kim benim suyumu gelip kesecek diye. Bir baba yiğit çıkmadı. 500 yıllık bir köyün suyu kesilir mi? Akciğerimizi satıyorlar. Bunu satanlar ortaya çıksın. Bizi babamız fındık parasıyla okuttu, devlet memuru olduk. Şimdi Fındıklı’da kaç aile fındık parasıyla çocuğunu üniversitede okutabilir” diyerek fındık üretiminin yöredeki önemine dikkat çekti.

Miting, konuşmaların ardından tulum eşliğinde şarkılar söyleyip, horon tepilerek sonlandırıldı.

BİRGÜN - 4 Ekim 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.