Hükümet "yanaşmalar"la işi çözecek!

Hükümet "yanaşmalar"la işi çözecek!

Hükümet "yanaşmalar"la işi çözecek! Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Basın Açıklaması"ALEVİ ÇALIŞTAYI'NA...

A+A-

Hükümet "yanaşmalar"la işi çözecek! Hükümet "yanaşmalar"la işi çözecek!

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Basın Açıklaması

"ALEVİ ÇALIŞTAYI'NA KATILMIYORUZ!

Alevi Sorununun çözümü iddiası ile AKP Hükümeti tarafından başlatılmış olan Alevi Çalıştayı’nın 3-4 Haziran 2009 tarihlerindeki birinci toplantısına Vakfımızı temsilen katılmıştık. Bununla beraber Alevi Çalıştayı ile başlayan sürecin bir başlangıç olarak kabul edilmesi ve dolayısıyla diyaloga uygun yeni zeminlerin inşa edilmesi gerektiği tarafımızca vurgulanmıştır. Ancak yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında sürecin iyi yönetilmediği ortadadır.

Burada temel sorunlardan birisi şeffaflığın ve katılımcılığın sağlanamamış olmasıdır. Gerçekleştirilmiş olan bütün toplantı tutanaklarının, başta sorunun birincil muhatapları olan Aleviler paylaşılmasını katılmış olduğumuz birinci toplantıda belirttik ve Devlet Bakanı sayın Faruk Çelik nezdinde hükümetten resmi olarak talep ettik. Ancak açıklık ve saydamlık adına yapılan bu talebe cevap verilmemiş ve süreç kapalı kapılar ardında işletilmiştir. Süreç öyle bir noktaya vardırılmıştır ki Alevi sorunu, bizzat sorunun nedenleri arasında sayılabilecek, ihtisası kendinden menkul ilahiyatçılar ile tartışılmıştır. Daha da ileri gidilerek ilginç bir şekilde, Alevilerin vicdanında hala mahkum olan ve Maraş Katliamı ile anılan Ökkeş Şendiler toplantılara davet edilmiştir.

Gelinen son durum itibariyle Avrupa Alevi Örgütleri ve Caferiler sürecin dışında tutulmuştur. Ayrıca Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Nusayriler son anda 7. ve son toplantının davetliler listesine eklenmiştir. Bu süreç, en baştaki kaygılarımızın gerçekleştiği kanaatini oluşturmuştur. Vakıa, 7. ve son Alevi Çalıştayı’nın ilk müzakere maddesinin “Alevilik: Çerçevelendirme Sorunları” olması hükümet adına bu çalışmayı yürütenlerin Alevilerin inançları ve toplumsallığına dair zihniyetlerinin değişmediği ve kafalarının arkasındaki düşünce ve ihtiyaçları doğrultusunda Alevi inancını şekillendirme arzusu taşıdığı aşikârdır. Yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve vardığımız sonuç itibariyle süreç, belli mahfillerde hazırlanmış projelerin Türkiye toplumuna dayatma ve dolayısıyla bir aldatmacadır. Hükümet zevahiri kurtarmak adına Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nı da 7. ve son toplantıya davet etmiştir. Fakat Vakfımız bu davete icabet etmeyecek ve bu aldatmacanın bir parçası asla olmayacaktır. Hükümet bu süreçte kendisine yanaşmalar arayacaktır ve muhtemelen de bulacaktır.

Mesele öncelikle bir zihniyet meselesidir. Alevi taleplerine ilişkin zihniyetimizin temeli laiklik, demokrasi ve insan haklarıdır. T.C. Devlet Bakanlığı tarafından 3-4 Haziran 2009 tarihlerinde gerçekleştirilen “Alevi Çalıştayı 1. Etap, Alevi Örgütleri Toplantısı”nda sunduğumuz raporda eşit yurttaşlık anlayışı doğrultusunda değerlendirme, istem ve önerilerimizi kapsamlı ve gerekçeli olarak belirtmiş durumdayız. Bir kez da vurgulamak isteriz ki, hükümet adına sürdürülen Alevi Çalıştayı kapsamındaki girişim ve çalışmalardaki Alevi Sorununun ele alınış biçimleri ve geliştirilen söylemler sorunun çözümüne yönelik beklentilerimizi zayıflatmıştır

Tüm bu nedenlerle, davetlisi olduğumuz ve 28-30 Ocak 2010 tarihlerinde Ankara – Kızılcahamam’da gerçekleştirilecek olan 7. Alevi Çalıştayı’na Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı olarak katılmayacağımızı basının, kamuoyunun ve Alevi Toplumunun bilgisine sunarız. Saygılarımızla.

Ercan GEÇMEZ
Genel Başkan"

KAYNAK : Alevihaber.com - 28 Ocak 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.