Hükümete 'hamdolsun isyandayız' mitingi

Hükümete 'hamdolsun isyandayız' mitingi

Hükümete 'hamdolsun isyandayız' mitingiDİSK ve KESK öncülüğündeki 80 bin kişi hükümetin ekonomi politikalarını...

A+A-

Hükümete 'hamdolsun isyandayız' mitingiHükümete 'hamdolsun isyandayız' mitingi

DİSK ve KESK öncülüğündeki 80 bin kişi hükümetin ekonomi politikalarını protesto etti. KESK’e bağlı Diyanet çalışanları, ‘Münafık Erdoğan’ sloganları atarken, polisle eylemciler arasında taşlı sopalı olaylar da yaşandı

ANKARA -  Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde düzenlenen ve hükümetin ekonomi politikalarının protesto edildiği ‘Krize, işsizliğe, yoksuzluğa ve zamlara karşı emek barış demokrasi mitingi’ için yaklaşık 80 bin kişi Ankara Sıhhiye mitingini doldurdu.

Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası’na (DİVES) bağlı diyanet çalışanları, “Münafık Erdoğan” sloganı ile mitinge renk katarken, istenmeyen olaylar da yaşandı. Arama noktasında polisin, amirlerinin uyarılarına karşın pankart sopalarını miting alanına sokmak istememesi üzerine taşlı sopalı kavga çıktı. Olaylara karşın miting çekilen halaylar ve söylenen türkülerle sona erdi.

Ankara’ya akın ettiler

Miting için Ankara dışından gelenleri taşıyan yüzlerce otobüs, başkentin dört giriş yolunda toplanarak sabah saatlerinde Hipodrom Alanı’na yönlendirildi. Mitinge karnaval havasında hazırlanan katılımcılar saat 11.00 civarında Ankara Garı önünde toplanarak mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı’na doğru, “Sermayeye değil, emekçiye bütçe”, “Krizin faturasını ödemeyeceğiz” sloganları eşliğinde yürüdü.

Partiler destek verdi

Mitinge; KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra Türk-İş’e bağlı sendikalar, TMMOB, TTB, CHP, DTP, DSP, SHP, TKP, EMEP ve ÖDP ile çok sayıda demokratik kitle örgütünün destek verdi. Eylemcilerin, Ankara Garı’ndan Sıhhiye Meydanı’na kadar olan yaklaşık 2 km’lik mesafeyi katetmeleri üç saat sürdü.

Eylem için Ankara polisi de alarm durumundaydı. İzinler kaldırılırken, trafik ve karakol polisleri dahil adeta tüm personel miting güvenliği için görev yaptı. Sıhhiye Meydanı’na giden tüm yollar panzerler ve polis barikatları ile trafiğe kapatılırken, bir polis helikopteri de havadan sürekli takipteydi. Polis Adalet Sarayı ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi arasına yerleştirdiği arama kabinlerinde üst araması yaptıktan sonra kortejdekilerin alana girmesine izin verdi.

Mitinge örgüt başkanlarıyla birlikte DTP milletvekilleri Akın Birdal, Hasip Kaplan, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve kısa bir süre önce CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Murat Karayalçın da katıldı.

Talihsiz kaza

Miting korteji ilerlerken talihsiz bir kaza meydana geldi. Ses aracının üzerinde bulunan Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Tuğrul Çulfa, araç köprü altından geçerken başını çarptı. Ağır yaralanan Çulfa, hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Tuğrul Çulfa acilen ameliyata alındı. Beyin zarında hasar tespit edilen Çulfa’nın ameliyatının başarılı geçtiği ve bir süre yoğun bakımda kalacağı öğrenildi.

Çatışma yarım saat sürdü

Mitinge din görevlileri de destek verdi. KESK’in Diyanet İşleri Başkanlığı’nda da örgütlü olan Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) üyesi grubun, miting alanına girerken “Münafık Erdoğan” şeklinde slogan atması dikkat çekti.

Kortejin sonunda yer alan Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyelerinin miting alanına girişi sırasında arama noktasındaki polislerden bazıları, amirlerinin “Bırakın soksunlar” şeklindeki talimatına karşın pankart sopalarının kalın olması gerekçesiyle izin vermedi. SDP’lilerle polis arasındaki itiş kakış taşlı sopalı çatışmaya dönüştü. Miting alanına giren değişik örgüt ve gruplara mensup eylemcilerin de geri dönüp olaya müdahale etmesi üzerine yaklaşık yarım saat süren ve zaman zaman alevlenen çatışma yaşandı.

Polisten gaz bombası

Polise taş ve sopalarla saldıran eylemciler, polisten de gaz bombası ve taşla karşılık gördü. Eylemciler, orta refüjdeki cam korumaların yanı sıra otobüs durakları ve bazı dükkânları da taş yağmuruna tuttu. Bunun üzerine polis tazyikli da sıktı. Bu sırada polis amirlerinin emrindeki polisleri zapt etmekte zorlandığı gözlendi. Kendilerine taş atanlara emir almadan gaz bombası ve taş atan polislerden bazıları amirlerinin de üzerine yürüdü. Organizasyondakiler de hem eylemcilere hem de polise “Sakin olun”, “Provokasyona gelmeyin” çağrısında bulunduysa da başarılı olamadı. Olaylar sırasında çok sayıda gösterici ile altı polis yaralandı, bir kişinin kolu kırıldı. Eylemcinin kırılan kolu pankart sopalarıyla sarılarak hastareye götürüldü.

Bir kişinin de kalp krizi geçirdiği öğrenildi. Yaralılar çevredeki hastanelerde tedavi edildi.

İstenmeyen olaylara karşın yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı miting coşkulu bir şekilde devam etti. “Krizin bedelini ödemeyeceğiz”, “Yoksulluğa adaletsizliğe hayır” yazılı pankartların çoğunlukta olduğu eylemde, “AKP halka hesap verecek”, “İşsizliğe ve yoksulluğa son”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “İşçi, memur el ele genel greve”, “Hamd olsun direniyoruz”, “Genel grev, genel direniş”  sloganları atıldı ve “Ürettik kazandık. İşimizi istiyoruz”, “İşten atılmalara, zamlara son”, “Hamdolsun isyan olsun”, “Şirketleri değil, gezegeni kurtarın”, “Enerjiye değil, emekçiye zam”, “İşten çıkarmalar durdurulsun” dövizleri taşındı.

DİSK: Şimdi direnmek zamanı

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi konuşmasında, artık susmak değil haykırmak zamanı olduğunu vurgularken özetle şunları söyledi:

“Kriz teğet geçmedi, tam da kalbimize saplandı ama ağlamak, göz yaşı dökmek zamanı değil şimdi. Hele teslim olmak zamanı hiç değil. Tam da direnme zamanı. Bütün dünyada öyle veya böyle çözümler tartışılırken, Türkiye’de yaprak kımıldamıyor.

Çözüm diye tartışılanlar ise sadece ve sadece işverenleri, sermayeyi kurtaracak önerilerdir. Buradan

IMF’ye, AKP’ye ve sermayeye sesleniyoruz: Sizin yasalarınız, gücünüz dünya çapında örgütleriniz varsa, bizim de emeğimiz, üretimden gelen gücümüz, insanca yaşanacak bir dünyaya olan inancımız ve sınıf kardeşliğimiz var. Biz mücadeleye hazırız.”

Çelebi, sermayenin saldırılarına karşı bütün illerde, ilçelerde, işyerlerinde, mahallelerde ‘emek cephesi’ oluşturmayı önererek, “İşten atmalara ve kapanmalarına karşı işyerlerini terk etmeyelim. Yasal, anayasal haklarımıza sahip çıkalım” çağrısında bulundu.

KESK: İktidara son ihtar

KESK Başkanı Sami Evren ise Mitingin iktidara son ihtar olduğunu söyleyerek, “AKP Kızılcahamam’da toplantı yapıyor. Biz de o toplantıya meydan kuyarak buradayız. O toplantıda IMF’nin önlerine koyduğu paketi açacaklar. İçinde şirketleri kurtarmak için hangi vergilerde ne kadar indirim yapılacağı planlanıyor. Biz de asgari ücretten vergi alınmasın diyoruz. Taleplerimizi dikkate alan bir ekonomik ve sosyal programı hayata geçirmezseniz buradaki 10 binlere 10 binler katarak Türkiye’nin tüm sokaklarını size dar ederiz” dedi. Sıhhıye Meydanı’ndaki miting Grup Kibele ve Genç-Sen Müzik Topluluğu’nun konserleriyle sona erdi.

RİFAT BAŞARAN / TOLGA AKINER - RADİKAL - 30.11.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.