Hükümeti gazetelere ilan vererek eleştirdiler

Hükümeti gazetelere ilan vererek eleştirdiler

Hükümeti gazetelere ilan vererek eleştirdilerAralarında Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Kazım Genç, Genco Erkal, Rutkay Aziz’in...

A+A-

Hükümeti gazetelere ilan vererek eleştirdilerHükümeti gazetelere ilan vererek eleştirdiler

Aralarında Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Kazım Genç, Genco Erkal, Rutkay Aziz’in de bulunduğu aydın ve sanatçılar AKP’nin Alevi açılımını ilanla eleştirdi.

Sabahat Akkiraz: Yaşanan olaylara sanatçılar tepkisiz kalmak istemedi. Cem Vakfı dışında herkes destek verdi. İzzettin Doğan 3 bin kişilik kadro için, adının yer almasını istemedi.

Tarık Akan: AKP yaptıklarıyla Alevileri ellerinden geldiğince parçalamak düşüncesinde.

Edip Akbayram: Aleviler üstünde bir baskı oluşturulmak isteniyor. Aleviler üstünde metazori işler yapılmasını protesto adına gerekeni yaptım.

Erdal Erzincan: Bu beklenen bir şey, şaşırdığımız bir şey değil. Sonunda açığa çıktı.

Ebru TOKTAR/ANKARA-Erdinç AKKOYUNLU
15.12.2007 - AKŞAM

AKP’nin ‘açılımı’na ilanla tepki

AKP’nin ‘Alevi açılımı’na, Alevi örgütleri ile aydın ve sanatçılar gazete ilanıyla tepki gösterdiler

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun gündeme getirdiği “AKP’nin Alevi açılımı”na ilişkin tepkiler sürüyor. Aralarında, çok sayıda Alevi kökenli sanatçı ve Alevi örgütlerinin de bulunduğu bir grup, dün gazetelere ilan vererek AKP’nin Alevilere dönük politikasını kaygıyla izlediklerini duyurdu.

Türkiye’de son günlerde laik ve demokratik anlayışla bağdaşmayan bazı gelişmelerin birbiri ardınca yaşandığı belirtilen ilanda, “AKP Hükümeti’nin işbaşına geldiği günden bu yana sergilediği partizanlık, gericilik ve ayrımcılık politikası, son genel seçimlerin ardından daha bir pervasızca uygulanmaya başlanmıştır” denildi.

Demokrasinin “çoğulculukla birlikte katılımcılığı ve çoğunluğa karşı azınlığın haklarını da korumayı” esas alan bir rejim olduğuna dikkat çekilen ilanda, “Ancak AKP iktidarının, demokrasiyi çoğunluğun azınlığa tahakküm ettiği bir rejim biçimi olarak algıladığı son günlerdeki uygulamalarından açık bir şekilde görülüyor. Kaldı ki seçim sonuçları göz önüne alındığında siyasal iktidarın seçmenin çoğunluğunun desteğini aldığı da söylenemez” ifadelerine yer verildi.

‘Din referans oldu’

Kamu kurumlarında liyakat ve yetenek yerine dini referanslarla kadro oluşturulduğu ileri sürülen ilanda, YÖK ve yargının siyasallaştırılmaya çalışıldığı savunuldu. İlanda, hakim ve savcı alımına ilişkin kanun değişikliğinin TBMM’den “oldubittiye” getirilerek çıkarılmasına da tepki gösterildi.

Amasya’da Alevi kız öğrencilerin okul değiştirmesine neden olan olayların hatırlatıldığı ilanda, şunlar belirtildi: “Bu olayları, münferit ve popüler deyimle ‘mahalle baskısı’ olarak görmenin gaflet, dalalet ve hıyanetten başka izahı yoktur. Bütün bu baskı, sindirme ve dönüştürme girişimleri aleni bir şekilde sürerken, AKP’nin Alevi açılımlarını gündeme getirmesi ise gayrisamimi ve art niyetlidir. Daha ortada bu konuda yapılmış bir çalışma ve taslak yokken büyük bir propaganda ile gündem oluşturmaya çalışan iktidar, 3 bin kişilik kadro vaadi gibi ulufe dağıtan bir anlayışla Alevileri kendi içinde bölüp parçalama ve başkalaştırma amacı gütmektedir.

AKP iktidarı, Alevi sorununu çözme konusunda samimi ise öncelikle orta yerde duran zorunlu din derslerinin kaldırılması yönündeki AİHM kararını uygulasın. Alevilere yönelik baskılara ve başkalaştırarak yok etme anlayışına son versin. Bu konuda sorumlu davranmayan yöneticileri cezalandırsın.

Biz kişi ve kurumlar, bu konudaki kaygılarımızı ortadan kaldıracak adımların atılmasını, bu ülkenin eşit yurttaşları olarak düşüncelerimizin dikkate alınmasını talep ediyoruz.”

İlanda imzası olanlar arasında, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Kazım Genç, önde gelen Alevi örgütleri ile Ali Ekber Eren, Arif Sağ, Yavuz Top, Musa Eroğlu, Erkan Can, Erkan Oğur, Tarık Akan, Leman Sam, Menderes Samancılar, Metin Demirtaş, Edip Akbayram, Ataol Behramoğlu, Nihat Behram, Ahmet Telli, Nebil Özgentürk, Rahmi Saltuk, Rutkay Aziz, Mazlum Çimen, Fikret Otyam, Erdal Erzincan, Eşber Yağmurdereli gibi aydın ve sanatçılar bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

ABD’den Alevi ilgisi

Alevi örgütlerini ikiye bölen AKP’nin Alevi açılımını ABD de gündemine aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Laura N. Carey, söz konusu açılımlarla ilgili olarak Türkiye’de temaslarda bulundu. Carey, konuyla ilgili olarak Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım’la görüştü.

Görüşmeye ilişkin ANKA’ya bilgi veren Ali Yıldırım, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl hazırladığı “İnsan Hakları ve İnanç Özgürlüğü” raporu nedeniyle görüşmenin gerçekleştiğini söyledi. Yıldırım, Carey’in, Alevilerin Türkiye’deki durumu ve AKP’nin son Alevi açılımı konusunda kendisinden bilgi aldığını söyledi. Carey’e, Alevilerin “inançsal” sorunlarının çözülemediğini anlattığını belirten Yıldırım, hükümet çevrelerinin Aleviliğin Türkiye’de özgün bir inanç olarak kabul edilmemesinden yakındıklarını kaydetti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına rağmen Alevi çocuklarına zorla din eğitimi verildiğini ve Alevi köylerine asimilasyon amaçlı cami yapıldığını konuştuklarını aktaran Yıldırım, AKP Hükümeti’nin de Alevilerin bütün görüşme taleplerini reddettiğini söylediğini belirtti.

Carey ise görüşmede, Alevilerin inançsal sorunlarına ilişkin gelişmelerin önceki yıllarda hazırlanan ABD inanç özgürlüğü raporlarında yer aldığını hatırlattı. Carey, 2008 yılında yayınlanacak ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Raporu’nun inanç özgürlüğü bölümünde de bu sorunlara tekrar yer vereceklerini kaydetti.

15.12.2007 - EVRENSEL

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.