Hükümetin Alevileri oyalama taktikleri sürüyor

Hükümetin Alevileri oyalama taktikleri sürüyor

Hükümetin Alevileri oyalama taktikleri sürüyorUzun süreden beri "Alevi Açılımı" yaptığını söyleyip hiçbir...

A+A-

Hükümetin Alevileri oyalama taktikleri sürüyorHükümetin Alevileri oyalama taktikleri sürüyor

Uzun süreden beri "Alevi Açılımı" yaptığını söyleyip hiçbir somut atmayan ve bir türlü "açılamayan" hükümet, yaklaşan 2 Temmuz öncesi Alevi kamuoyunun tepkisini azaltmak için Madımak Oteli'nin müze olması talebini gündeme alacağını ilan etti. Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Konu rafta tutulmamalı. Başbakan ile görüşüp sorunu aşacağız" derken AKP Hükümetinin Madımak konusunda net olarak ne düşündüğü tam anlaşılamadı. Zira daha bir kaç gün önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Madımak Oteli’nin ‘fahiş fiyat’la satılmak istendiğini söyleyip, “Ne devleti soydurmaya niyetim var, ne de kendimi enayi yerine koydurmaya. Mülk sahibi nasıl olsa fiyat indirecek” sözleri AKP'nin Madımak konusundaki kafa karışıklığını ve samimiyetsizliğini ortaya koymuştu.

KONUYA İLİŞKİN SABAH GAZETESİNİN HABERİ:

Hükümetin ilk adımı: Madımak Müzesi

Çelik, Alevi derneklerinin Madımak Oteli'nin müze yapılmasını istediğini belirterek "Konu rafta tutulmamalı. Başbakan ile görüşüp bu sorunu aşacağız" dedi

Madımak Oteli katliamının yıldönümü olan 2 Temmuz'a sayılı günler kalırken, bir süredir Alevi açılımı üzerinde çalışan hükümetten ilk adım geldi. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi derneklerinin ittifakla Madımak Oteli'nin müze yapılmasını istediğini belirterek, "Konu rafta tutulmamalı. Başbakan ile görüşüp sorunu aşacağız" dedi. Çelik, üstü kapalı 2 Temmuz'dan önce bu sorunun çözülmesini sağlamaya çalışacakları mesajı verdi. Cemevleri'nin elektrik ve su masraflarının bütçeden karşılanmasına ilişkin taleplerine de değinen Çelik, buna sıcak bakmadığını ima etti. Çelik, camilerin elektrik ve su masraflarının devlet tarafından ödendiğine ilişkin kamuoyunda yanlış bir anlama bulunduğuna dikkat çekerek, "Diyanet İşleri Başkanlığı camilerin elektrik ve su paralarını ödeme konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu paraların büyük bölümünü de ödemiyor zaten" dedi.

MÜFREDAT MASADA

Çelik, okullarda gösterilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin müfredatlarında Aleviliğe ilişkin bölümlerin de yer almasının istendiğini hatırlatarak, "Alevi derneklerinin, müfredatta Aleviliğinde yer alması yönünde talepleri var. Bunlar mesafe alınacak konular. Bundan sonraki Muharrem ayında TRT'den daha kapsamlı yayınlar yapılabilir" dedi.

16 YIL SONRA BOŞALTILDI

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin kuşatılıp yakılmasıyla sonuçlanan olay sonrasında 33 kişi hayatını kaybetmişti. Olaydan bir süre sonra Madımak Oteli'nin müze olmasına ilişkin görüşler ortaya atılmıştı. Aradan 16 yıl geçtikten sonra Ocak 2009'da otelin altındaki kebapçı taşınmış ve bu yerin Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) tarafından işletilmesi kararlaştırılmıştı.

ZÜBEYDE YALÇIN / SABAH - 11 Haziran 2009

***

MHP'ye kısmi destek

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Alevi açılımı"nı netleştirerek öneriler sunmasına, Alevi sivil toplum kuruluşlarından kısmen destek geldi. Alevi Bektaşı Federasyonu Başkanı Ali Balkız, "Biz Diyanet'in kaldırılmasını talep ediyoruz" derken, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil "Aleviliğin ilahiyat fakültelerinde ders olarak okutulmasını kabul edemeyiz" uyarısı yaptı.

Uğur BECERİKLİ / ANKARA - SABAH - 11 Haziran 2009

Madımak Müzesi 2 Temmuz’a hazır olmalı      
 
FARUK ÇELİK2 Temmuz 1993’teki Madımak faciasının yıldönümünde hükümet Madımak Oteli’nin müze yapılması için kolları sıvadı. Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik "Madımak’ın müze yapılmasını o güne yetiştirmeliyiz. Aleviler üzerinde çok büyük psikolojik rahatlama sağlayacak" dedi.

DİYANETTEN Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi açılımının ilk adımının 2 Temmuz’da yıldönümü gelen Madımak faciasına ilişkin olacağını söyledi. Çelik, Başbakanla görüşeceğini belirterek, "Madımak’ın müze yapılmasını o güne kadar yetiştirmeliyiz. Aleviler üzerinde çok büyük psikolojik rahatlama sağlayacak"dedi.

Bir grup gazeteciyle yemekte buluşan Bakan Çelik, sürekli Alevi kitapları okuduğunu Alevi Çalıştaylarının diyalog açısından önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Cemevi ve cami farklı

"Alevi açılımını sürdüreceğiz. Çalıştayların ikinci ayağını akademisyenlerle yapacağız, sonra siyasiler ve gazetecilerle sürecek. Alevilerin cemevlerine statü talepleri var. Okullarda verilen din dersi değil, din kültürü ve ahlak bilgisi. Alevi derneklerinin, müfredatta Aleviliğe daha fazla yer verilmesi talepleri var. Aleviliğe burada daha geniş bir bölüm ayrılabilir. Alevi dedelerine maaş ödenmesini Aleviler kendileri istemiyor. Kendi aralarında bu konuda ittifak yok. Bu konu bir süre daha bekleyebilir.

TRT, Muharrem ayında bu yıl daha kapsamlı yayınlar yapabilir. Diyanet TV’ye hız vermeyi düşünüyoruz. Alevilik konusunda da burada yayın yapılabilir, sadece İslamiyet değil, diğer dinleri de tanıtabiliriz. RTÜK Yasasında değişiklik gerekiyor. 20 yıldır Diyanet Başkanlığı’nın teşkilat yasası yok. Yapacağımız ilk işlerden biri de bu olacak. Görev sürem içinde Diyanet yeni bir yapıya kavuşturulmuş olacak."

Nuray BABACAN / ANKARA 11 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.