Hükümetten Alevi itirafı

Hükümetten Alevi itirafı

Hükümetten Alevi itirafıBaşbakanlığın koordine ettiği Alevi Çalıştayı’nda hükümet adına Devlet Bakanı Faruk Çelik...

A+A-

Hükümetten Alevi itirafıHükümetten Alevi itirafı

Başbakanlığın koordine ettiği Alevi Çalıştayı’nda hükümet adına Devlet Bakanı Faruk Çelik özeleştiri yaptı: Maalesef, bugüne kadar bu sorunlar çözümsüz kaldı. Alevilere yeterince kulak vermedik

Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Subaşı’nın organize ettiği Alevi Çalıştayı’na 35’e yakın Alevi örgütü katıldı. Ankara Bilkent Otel’deki toplantının açılış konuşmasını yapan Diyanet işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Bu girişimimizde demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek ve toplumsal barış için tehdit üreten engelleri aşmak istiyoruz. Bugün de var olan birlikte yaşama arzusunu güçlendirici adımlar atma zamanıdır’’ dedi.

Tarihsel arka plana sahip bu sorunun karşılıklı ön yargılar, ihmaller, göz ardı etmeler ve ilgisizlik neticesinde çözümsüz kaldığına dikkat çeken Çelik, “Bunlar zaman içinde Alevi toplumunun bazı kesimlerinde kendini ötekileştirme ve mahrumiyet psikolojisiyle bütünleşme gibi olumsuzluklara yol açtı” diye konuştu.

İhmalkâr yaklaşımları benimsemiyoruz

Alevileri sadece “sorunları olan ve bu sorunlarına duyarsız kalınan’’ bir kesim olarak görmeyi “ciddi bir eksiklik ve haksızlık’’ olarak değerlendiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alevilerin sorunları vardır ancak bu sorunlar insan hakları ve demokrasi perspektifinden ele alındığında çözüme daha açık olma şansı elde edeceğiz. Maalesef bugüne kadar sorunların çözümsüz kalması bir yana zaman zaman gündeme gelen politik beklentiler dışında Alevilere yeterince kulak verildiği söylenemez. Oysa insan haklarının temel öncelik olduğu günümüzde artık toplumsal taleplere duyarlı olunması ve insan merkezli politikaların hayata geçirilmesi modern yönetim anlayışlarının da gereğidir. Hükümet olarak Alevi kardeşlerimizin sorunları ve talepleri konusunda ihmalkar yaklaşımları kesinlikle benimsemiyoruz. Konuya siyaset ve partiler üstü yaklaşan Hükümetimiz sorunlara kalıcı çözümler bulunması, taleplerin değerlendirilmesi noktasında inisiyatif kullanma kararlılığındadır. Gelin dünün ve bugünün sorunlarını yarının sırtına yüklemeyelim. Ortak kimliğimiz ortak değerlerimiz olan ülkemizi çok daha güçlü bir şekilde yarınlara taşıyalım. Bu ülke hepimizin bu ülkeyi hep birlikte kurduk birlikte yaşatıyoruz ve hep birlikte de yaşatacağız. Bu amaçla bir olalım, iri olalım, diri olalım diyorum.’’

Bugün öğlene kadar devam edecek ve altı oturumdan oluşacak çalıştayda, genel konular, din-devlet ilişkileri, cemevleri, eğitim, inanç önderleri ve çözüm arayışları konusunda katılımcılar görüşlerini dile getirecek. Çalıştaya, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Tekin Özdil, Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Metin Tarhan, Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Osman Eğri, Alevi postnişin Veliyeddin Ulusoy’un da aralarında bulunduğu Alevi sivil toplum örgütü temsilcileri katılıyor.

‘6 toplantıdan birinde varız’

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Tekin Özdil, “6 toplantının ilkinde sadece dinleniyoruz. Onun dışındaki gelişmelerin hiç birinde yer almıyoruz’’ dedi. Özdil, Alevi Çalıştayı’nda verilen arada Çalıştay’ın usulüyle ilgili bir takım hatalar tespit ettiklerini belirtti. Özdil, gündemin kendilerine daha önce gönderilmemesinin önemli bir eksiklik olduğunu söyledi. Konunun asıl tarafının Aleviler olduğunu ifade eden Özdil, “Ancak 6 toplantının ilkinde sadece dinleniyoruz. Onun dışındaki gelişmelerin hiç birinde yer almıyoruz. En son noktayı koymadan tekrar toplanılması konusunda bir irade oluşturulmuş değil’’ dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, bu açılımı önemsediklerini belirtti. Kendilerine bu ilk oturuma sadece Alevi kanat önderleriyle sivil toplum kuruluşu liderlerinin katılacağının, akademisyenler ve siyasetçiler için de ayrı bir oturum düzenleneceğinin bildirildiğini ifade eden Geçmez, ancak bugünkü oturumda ilahiyat kökenli ve siyasetçi katılımcıların bulunmasının “hoş olmadığını’’ söyledi.

Taraf/ANKARA - Istanbul - 4 Haziran Perşembe 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.