"Hüseyin ile Yezit aynı masaya çağırılıyor"

"Hüseyin ile Yezit aynı masaya çağırılıyor"

"Hüseyin ile Yezit aynı masaya çağırılıyor"Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, Maraş Katliamı davasının sanığı...

A+A-

"Hüseyin ile Yezid aynı masaya çağırılıyor""Hüseyin ile Yezit aynı masaya çağırılıyor"

Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, Maraş Katliamı davasının sanığı Ökkeş Şendiler Kenger'in 6. Alevi Çalıştayı'na davet edilmesine tepki gösterdi.

Ankara- Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, Maraş Katliamı davasının sanığı Ökkeş Şendiler Keger'in 6. Alevi Çalıştayı'na davet edilmesine tepki göstererek "Alevi toplumunun yas ayı olan, Hz. Hüseyin'in Yezit tarafından katledildiği Muharrem ayının 1. gününe denk getirilen bu plan Hüseyin ile Yezit'i aynı masaya çağırmaktan başka bir anlam taşımamaktadır" dedi.

Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada Hükümet'in Alevi sorunlarına nasıl bir zihniyetle yaklaştığının, Maraş Katliamı davasının 1 numaralı sanığı Ökkeş Şendiler Kenger'in de siyasilerle yapılacak olan 7. Alevi Çalıştayı'na çağrılmasıyla net olarak ortaya çıktığını ifade ederek Şendiller'in çalıştaya çağrılmasının, Hükümet'in yaptığı bir gaf olmanın ötesinde derin bir anlam taşıdığını belirtti. "Eğer Alevilerin sorunlarının siyasilerce konuşulacağı bir toplantıya Şendiler çağırılabilmesi düşünülüyor ve davet edilebiliyor ise Artık kimse AKP'nin iyi niyetinden, Alevi sorunlarını çözüm yönünde bir irade geliştireceğinden asla ve asla söz edemez. Asıl sorun bir Maraş Katliamı sanığı ile Alevileri aynı masaya oturtmaya çalışan bir anlayışın varlığıdır. Bunu Alevilerin hazmedeceğinin ya da bunu Alevilere hazmettireceğini düşünen bir yaklaşımın bulunmasıdır. Alevileri adeta katilleriyle aynı masaya çağırmak Alevi Toplumuna yapılan açık bir hakarettir. Alevi toplumunun yas ayı olan, Hz. Hüseyin'in Yezit tarafından katledildiği Muharrem ayının 1.gününe denk getirilen bu plan Hüseyin ile Yezit'i aynı masaya çağırmaktan başka bir anlam taşımamaktadır" görüşüne yer verdi.

Alevi çalıştayının yedincisinin yapıldığını bildiren Yıldırım, AKP'nin 7 yıldır devam eden iktidarı boyunca Alevi toplumunun sorunlarını çözmek bir yana Alevilere karşı hukuksuz, eşitsiz, ayrımcı uygulamaları sürdürmekten asla geri durmadığını kaydetti. "AKP çevreleri Alevileri öteki olarak görmektedir. Alevilerin de diğer inanç sahipleri gibi onlarla eşit olarak hak/hukuk sahibi olmasını asla kabul etmemekte tam tersine Alevileri asimile edecek, Alevileri Alevi olmaktan çıkaracak açık ve üstü kapalı faaliyetler içerisinde bulunmaktadırlar" diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"AKP hükümeti toplumun gözünü boyamak amacıyla yaptığı çalıştaylardan yedincisini 17 Aralıkta siyasilerle düzenlemektedir. Alevi toplununu temel sorunlarının çözümü yönünde atılan tek bir adım sözkonusu değildir.

Ne var ki daha önce yapılan 6 çalıştay hakkında AKP'nin kendi milletvekili olan Reha Çamuroğlu bile yapılanların anlamsız ve bir sonuç vermeyecek işler olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Zorunlu din dersleriyle ilgili olarak Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'nin iki yıl önce vermiş olduğu bir kararı bile uygulamamakta ısrar eden bir anlayışın iyi niyetinden nasıl söz edilebilir? Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan, laiklikten, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan, insanların insanca yaşayacağı bir dünya özlemi içinde bulunan Alevi toplununun onurunu düşünen hiçbir siyasi Ökkeş Şendiller'in de davetlisi olduğu Alevi çalıştayı oyununa alet olmamalıdır."

Cumhuriyet - ANKA - 14 Aralık 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.