Hüsniye ve Makalat Din Dersinde

Hüsniye ve Makalat Din Dersinde

Aleviler Sünnileri, Sünniler Alevileri doğru tanıyacakAlevi Çalıştayları Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı geçtiğimiz...

A+A-

Hüsniye ve Makalat Din Dersinde
Aleviler Sünnileri, Sünniler Alevileri doğru tanıyacak

Alevi Çalıştayları Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı geçtiğimiz hafta gerçekleşen "Din Kültürü Ahlak Bilgisi Dersi Müfredat Bilgilendirme Toplantısı"nda Alevi kanaat önderlerine sunulan taslak kitap ile Alevilerin Sünnileri, Sünnilerin de Alevileri öğreneceğini söyledi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla gerçekleşen "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Müfredat Bilgilendirme Toplantısı"yla ilgili bilgi veren Alevi Çalıştayları Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı, bu toplantının Alevilerin taleplerini öğrenmeye yönelik değil, son çalıştaydan sonra tamamlanan bir çalışmanın Alevilerle paylaşımı olduğunu söyledi. Son çalıştaydan bugüne kadar devam eden süreç hakkında Yeni Şafak'a bilgi veren Subaşı, şöyle konuştu: "Son çalıştayda pek çok karar alındı, bu kararlar arasında din dersleri içeriğine ilişkin öneriler de ortaya kondu. 'Dersin niteliği ne olmalı' konusunda bir kurul oluşturulması ve bu kurulun da gerekli hazırlıkları yapıp Alevi toplumunu bilgilendirmesi istenmişti. Bu doğrultuda dört-beş ay süren bir çalışma gerçekleşti.Bu çalışmaya bağlı olarak tamamını Alevilerin oluşturduğu bir komisyon bundan böyle din dersleri kitaplarında Aleviliğin yer alması konusuna ilişkin geniş ölçekli bir çalışma hazırladılar. Sayın Bakanın 'Ders kitaplarını önümüzdeki yıla yetiştireceğiz' şeklinde kamuoyuna yaptığı bir açıklama vardı. Bir şekilde hazırlanan raporu Alevi katılımcılarla paylaşarak hükümet gerçekte kendi sınırlarının neleri yapmaya hazır olduğunu göstermeye çalıştı. Tabi bu Alevileri mutlu etti. Devlet Alevileri resmen müfredata dahil etmiş oldu."

ÖĞRETMEN KAYGISI YERSİZ

Subaşı, din dersi öğretmenlerinin sünni tabanlı oluşlarının Alevileri kaygılandırdığını belirterek, "Bana kalırsa bu kaygı yersiz. Çünkü öğretmenler belli bir pedagojik formasyonla hizmet ediyorlar. Dolayısıyla bu konularda da öğretmenler gerekli ölçüde Alevilikle ilgili bir hizmet içi eğitimden geçirilebilirler" dedi.

Subaşı, Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinin zorunluluk ilkesi korunarak içeriğinin tüm tarafları tatmin edecek şekilde ahlak ve kültür endeksli olmasını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Anayasa'nın isteğe bağlı din eğitimine fırsat verdiğini belirten Subaşı şöyle konuştu: "Velilerin kanuni isteklerini devlet onaylıyor. Şimdiye kadar uygulamada çok fazla karşılık bulmuş bir şey değildi. Anayasal bir sorun yok. Yasalarda bunu engellemeye yönelik kısıtlayıcı bir şey yok. Nasıl olacağı konusunda bir eksiklik var bunun tamamlanması üzerinde kafa yorulması gerekiyor. Eğitime yönelik olarak önümüzde henüz bir model yok. Ancak tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde bu konuda da bir müfredat geliştirmeye ve süreci ilerletmeye çalışıyoruz."

BİRBİRİMİZİ TANIYACAĞIZ

Aleviler ve diğer inanç grupları arasında bilgisizlikten kaynaklanan bir karşıtlığın olduğunu belirten Subaşı, alevi bir öğrencinin yanısına derste sünni bir öğrencinin de alevilik hakkında bilgi sahibi olacağını alevilerin sünnileri sünnilerin de alevileri tanıyıp böylece önyargıyarın yıkılacağını dile getirdi.

Hüsniye ve Makâlât DiN DERSiNDE

Necdet Subaşı, hazırlanan kitabın Alevilerin Sünnileri, Sünnilerin de Alevileri daha doğru tanıması ve anlamasına yardımcı olacağını da belirterek, şöyle konuştu: "Kitapta, Aleviliğin temel bilgileri yer alacak. Hacı Bektaş-ı Veli'nin Makalat'ı ve Hüsniye gibi Aleviliğin temelini oluşturan klasiklerdeki bilgilere de yer verilecek. Din Dersi, müfredatının içinde bu temel bilgiler de yer alacak. Kitap sayesinde öğrenciler aleviliğin ne olduğunu, nasıl alevi olunduğunu, alevi ritüellerini sağlıklı biçimde öğrenmiş olacaklar. Kitap hazır ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nun onayına sunuldu. Önümüzdeki yıl, yani 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılı'nda okutulmaya başlanacak."

Cemevleriyle ilgili statü çalışması

Alevi Çalıştayları Koordinatörü Doç. Dr. Necdet Subaşı, cemevlerinin bir tür Alevilik kutsal merkezi statüsünde görüldüğünü belirterek, hükümetin konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Hükümetin, cemevlerinin statüsünün hukuki çerçeveye bağlanması konusunda çok ciddi adımlar attığını kaydeden Subaşı, ilerleyen günlerde cemevlerinin statüsünün hukuki çerçeveye bağlanması konusunda kamuoyunu bilgilendirme toplantısı yapılacağını açıkladı. Subaşı, "Umarım bu tüm taraflarca kabul görecektir" dedi.

AYNUR EKİZ / ANKARA - Yenişafak - 23.12.2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.