İç Anadolu Alevi Buluşması Kayseri'de Yapıldı

İç Anadolu Alevi Buluşması Kayseri'de Yapıldı

İç Anadolu Alevi Buluşması Kayseri'de YapıldıKAYSERİ - Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Türkiye'de eski yıllardan...

A+A-

İç Anadolu Alevi Buluşması Kayseri'de Yapıldıİç Anadolu Alevi Buluşması Kayseri'de Yapıldı

KAYSERİ - Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Türkiye'de eski yıllardan bu yana aleviler ile sünniler arasında bir husumet düşmanlık çatışma olmadığına vurgu yaparak temel sorunun hükümet ve devletten kaynaklandığını belirtti.

Aleviliğin güncel sorunları üzerine 'İç Anadolu Alevi Buluşması' konulu bir toplantı düzenlendi. Burada konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, devletin kendilerini kabul etmemesinin büyük bir sorun olduğunu söyledi. Balkız, "Devlet; 'sizi tanımıyorum' diyor. Bizi tanıması için örgütlenmemiz gerekiyordu. Bu sebepten ötürü bizde örgütlenerek 20 yıldır Cemevleri kurduk. Ama Cemevi yasal bir statüye kazandırılmış değil. Konu hakkında başbakan ve yardımcıları ile bakanlar dahil çalmadığımız kapı kalmadı. Buradan bir yanıt alamayınca mahkemelere başvurduk. Ancak hükümet başvurularımızı görmezden geldi, söylediklerimizi dinlemedi. Yapacak bir şey kalmadı ve sokağa çıktık. Biz kendimizi mahsun, kırgın, hırpalanmış hissetmek istemiyoruz" dedi.

"BİZİ KİMSE KALIBA SOKMAYA ÇALIŞMASIN"

Dedelerinden Aleviliğin ne demek olduğunu çok iyi bildiklerini söyleyen Balkız, "Bizi tanımlamayınız, bizi bir kalıba sokmaya çalışmayın. Biz zaten Aleviliği dedelerimizden gördüğümüz gibi yapıyor ve öyle biliyoruz" dedi. Türkiye'nin AB'ye girmesi için mahkeme kararlarının yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Balkız, "Eğer siz AB'ye girmek için yola çıktıysanız, mahkeme karalarını yerine getirmek zorundasınız. AK Parti, bizi anlamak, bizi kabul etmek gibi bir niyeti yoktur. bizim taleplerimiz yerine AK Parti kendi ajandasını faaliyete geçirmektedir" diye konuştu.

"BİZ YUMURTA ATMAYIZ, PİR SULTAN'IN SAZINI ELİMİZE ALIRIZ"

Öğrenci protestolarında yaşananları örnek gösteren Balkız, "Öğrenciler, sorunlarının çözümlerini bulamadığı için ellerine yumurta alarak durumu protesto etti. Biz yumurta almayız ama Pir Sultan'ın sazını elimize alırız ve buda uzun yıllar sürer. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde Alevilik ile ilgili dersin konuları bize hiç danışılmadı. Nasıl bir program hazırlanacağı söylenmedi. AK Parti kendi Alevisini kendisi yarattı. Bunun bizlere anlatılması gerekirdi" diye konuştu.

Konferansa, İç Anadolu bölgesinden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda Alevi katıldı.

Haber X - (İHA) - 11 Aralık 2010 Cumartesi

Ali Balkız: Alevilerin problemleri kentlere geldikten sonra başladı

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Alevilerin yaklaşık 50 yıldır uğraştıkları problemlerin kent yaşamıyla başladığını söyledi.

İç Anadolu Alevi Buluşması Kayseri'de YapıldıKayseri'de 'Aleviliğin güncel sorunları üzerine İç Anadolu Alevi buluşması' konulu konferansa katılan Ali Balkız, "Yaklaşık 50 yıldır biz Aleviler kentlerde zorluklar yaşıyoruz. Köyümüzde inançsal anlamda bir örgütlenmemiz vardı. Dergahımız, dedemiz, pirimiz, mürşidimiz, cem evimiz gibi. Kendi anlayışımız ve algılayışımız şeklinde inancımızı yerine getirebiliyorduk. Kentte devletle daha bir iç içe olduk. Köyde devletle ilişkimiz askere gitmek ve vergi vermekten ibaretti. Karşı çayın öbür tarafında da Sünni kardeşimizin köyü vardı onlarla sınır komşuluğu yapıyor, malımız davarımız birbirine karışıyordu. Türkiye'de Alevi ve Sünniler arasında bir husumet, düşmanlık, çatışma, çelişme olmadı. Ama aleviler sistemle, devletle, hükümet ve hükümetlerle problem yaşıyor. Yaklaşık 50 yıldır bu böyle devam ediyor. Biz varız diyoruz, Aleviyiz, inancımız bu, ibadethanemiz burası diyoruz. Devlet ise bizi tanımadığını belirtiyor. Bizi tanıması için örgütlenmemiz gerekiyordu ve Türkiye'nin her yerinde derneklerimiz, vakıflarımız cem evlerimiz var. Ama cem evlerimizin hiçbirisi yasal statü ve koruma altına alınmış değil. Biz bu ülkede yaşıyor ve vergimizi ödüyorsak Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden cem evlerine de pay ayrılması gerekiyor." dedi.

'Zorunlu din dersi' konusuna da değinen Balkız, din dersinin tüm inançlara eşit mesafede yaklaşan ve sınıf geçmeyi etkilemeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini her ortamda dile getirdiklerini vurguladı.

Düzenlenen konferansa Kayseri, Yozgat, Kırşehir ve Kayseri'nin ilçelerinden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Timeturk.com - CHA - 11 Aralık 2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.