İç Anadolu Alevi Buluşması'na doğru

İç Anadolu Alevi Buluşması'na doğru

İç Anadolu Alevi Buluşması'na doğru İç Anadolu Alevileri Kayseri’de buluşuyor. Alevi Bektaşi Federasyonu, Kayseri Alevi Kültür...

A+A-

İç Anadolu Alevi Buluşması'na doğru İç Anadolu Alevi Buluşması'na doğru

İç Anadolu Alevileri Kayseri’de buluşuyor. Alevi Bektaşi Federasyonu, Kayseri Alevi Kültür Merkezi ve Kayseri Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma Yaşatma ve Dayanışma Derneği, “Alevilerin Güncel Sorunları Üzerine İç Anadolu Alevi Buluşması”nı gerçekleştirecek.

Yöre derneklerinin, Alevi kasabalarından Belediye başkanlarının ve muhtarların da katılacağı buluşmada, özellikle zorunlu din dersleri, Cem Evleri, Madımak’ın durumu ve Alevi toplumunun örgütlülüğü tartışılacak. 11 Aralık Cumartesi günü Kayseri İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılacak olan buluşma Saat 13’te başlayacak. Alevi dernekleri, Alevilerin sorunlarının çözümüne dair konuşmak ve dinlemek isteyen herkesi buluşmaya katılmaya davet ediyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kayseri Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Akpınar, Aleviliğin birlikteliğinin örgütlenmesi için böyle bir buluşmayı düşündüklerini söyledi. “Alevilerin dışında ancak Aleviler hakkında gelişen olaylar var, söylemler var. Bu durumda, birlikte hareket imkanı sağlamalıyız. Öncelikle yöre dernekleri ve Alevi örgütlerinin bir araya gelerek ortak tavır takınması demokrasi açısından önemli olacaktır” diyen Akpınar, sadece bir panel yaparak sonlandırmayacaklarını, bunu bir süreç olarak öreceklerini söyledi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Nafiz Ünlüyurt ise, zorunlu din dersleri, Cem Evleri ve Madımak ile ilgili Alevi toplumunun görüşlerinin belli olduğunu ancak hükümetin net bir ifadesi olmadığını söyledi. Hacı Bektaş Veli türbesi konusuna da değinen Ünlüyurt, “Alevi kuruluşları içerisinde ‘Burası ücretsiz olmalı ya da derneklere verilmeli’ diyenler var. Ancak nasıl ücretsiz olacak ki? İçerisinde çalışanlar var. İç Anadolu Alevi Buluşması’nda bunlar da tartışılmalı ve toplum olarak birliğimizi kuvvetlendirmeliyiz” dedi.

Buluşmaya katılımı beklenen Alevi kasabalarından, Yozgat Sorgun’un Bahadın Kasabası Belediye başkanı Dilaver Özcan da, Alevi sorununun yerel bir sorun değil, genel bir sorun olduğunu ancak yerele de yansımalarının yoğun olduğunu söyledi. Alevilerin yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinden yerel yönetimlerin de bu sorunlardan, adaletsizlikten nasibini aldığını anlatan Özcan, “Örneğin, Yozgat’ta dağıtılacak devlet hizmetinde Bahadın olarak nedense hep en son sırada oluyoruz. Bahadın aslında Sorgun’daki en büyük belde ve hizmet anlamında da iyi bir noktaya gelmiştir. Ancak iyi noktaya gelmesinde devlet desteğinden çok, dayanışma derneklerimizin katkılarıyla var. Mezarlık düzenlemesinden, araç alımına kadar, bir çok şeyi yurttaşlarımız sağlıyor. Sorgun ilçesinin köyleri de dahil, kanalizasyonu tamamlanmadı ancak Bahadın en büyük belde olmasına rağmen hala tamamlanamadı. Bunun Bahadın’ın Alevi yoğun bir belde olmasından kaynakladığını düşünüyoruz” dedi.

Yine Yozgat’ın Çayıralan ilçesine bağlı Evciler Kasabası da İç Anadolu Alevi Buluşması’na katılacak. Buluşma ile ilgili görüşlerini aldığımız Belediye Başkanı Haşim Dalaslan da Bahadın gibi, kendilerinin de benzer sorunlar yaşadığını ve devlet bürokrasisinin Aleviler için özellikle yavaş işlediğini ifade etti. Tüm bu sorunların tartışılması için İç Anadolu Alevi Buluşması’nın önemli olduğunu anlatan Dalaslan, kendilerinin de böyle bir çalışma ile katılacaklarını söyledi.

Televizyonda, Madımak ile ilgili bir haber izlediğini söyleyen Dalaslan, “Madımak’ın tapusunu Sivas İl Özel İdaresi’ne verildi. Sivas Valisi diyor ki, ‘küçük çocuklara yönelik bir kütüphane hazırlığı içerindeyiz, burayı kütüphane yapmak istiyoruz’ Çocuklara yönelik kütüphane değil, Alevilere yönelik baskının ve katliamın bütün bir insanlığa anlatıldığı Utanç Müzesi yapılmalıdır. Orada bir katliam yaşandı, bir daha yaşanmaması için bu yapılmalıdır” dedi. Alevilerin taleplerini gerçekleştirmek için kendi dayanışmasını ve mücadelesini sürdürmesi gerektiğini anlatan Dalaslan, “Toplum olarak birlikte hareket etmeliyiz. Ayrıca bu siyasi bir süreçtir. Hep böyle gitmemesi için, Aleviler siyaset yapmalıdır. Sorunlarımızı şiddetle çözemeyeceğimize göre, kesinlikle siyasetin içerisinde olmalıyız” dedi. Alevi Çalıştaylarını da eleştiren Dalaslan, “Kızılcahamamlarda, lüks beş yıldızlı otellerde Alevi Çalıştayları yapmakla, Alevilerin sorunları çözülmez. Toplumun talepleri dinlenmeden konuşmak bile yanlıştır” diye konuştu.

Ümit Kartal - Kayseri/EVRENSEL - 10.12.2010

TOPLUMUMUZUN SESİ DAHA GÜR ÇIKMALI

Rüstem Gümüş - Kayseri Alevi Kültür Merkezi Başkanı ve Alevi Bektaşi Federasyonu GYK üyesi:

İç Anadolu Alevi Buluşması; Kayseri ve çevresindeki Alevi belediye başkanları, muhtarları, dernek ve kurum temsilcilerinin, siyasi partilerin, Alevi ve duyarlı kamuoyunun ilk buluşması olacak. Alevilerin güncel sorunlarının tartışılacağı, yaşadıkları yerlerde karşılaştıkları sorunlarını, hak ihlallerini, gördükleri, yaşadıkları sıkıntıları karşılıklı konuşacakları, çözüm arayacakları bir buluşma olacak. Bu buluşma Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri olan Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Derneği ve Kayseri Alevi Kültür Merkezi’nin ortaklaşa gerçekleştireceği ve Kayseri’de bulunan Alevi köy derneklerinin katkı sunduğu bir buluşma olacak.

Bölgede bulunan bir çok Alevi kurumunun ilk defa kendi sorunları etrafında bir araya geleceği bu etkinlik devamında da bölgede birlikteliğin önünü açmalı ve daha güçlü bir sesin çıkmasına hizmet etmelidir. Federasyonumuz başkanı Ali Balkız’ın da katılacağı buluşmamıza, geleceğine, kimliğine, kültürüne, inancına sahip çıkan tüm Alevi ve duyarlı kamuoyunun katılımını bekliyoruz.

Kayseri/EVRENSEL - 10.12.2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.