'İçimizdeki kurt' polemiği

'İçimizdeki kurt' polemiği

'İçimizdeki kurt' polemiği Alevi Bektaşi Federasyonu’nun Sıhhiye’de 50 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği mitingde...

A+A-

'İçimizdeki kurt' polemiği 'İçimizdeki kurt' polemiği

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun Sıhhiye’de 50 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği mitingde ‘muhalif Alevi liderler’ protesto edildi. DTP’liler ise kürsüden indirildi.

ALEVİ Bektaşi Federasyonu’nun öncülüğünde yaklaşık 50 bin Alevi yurttaş, Ankara Sıhhıye Meydanı’nda bir araya gelerek eşit hak talebinde bulundu. DTP milletvekilleri, ÖDP lideri Ufuk Uras ve bazı sendika temsilcilerinin de destek verdiği miting için yaklaşık 4 bin 500 polis güvenlik önlemi aldı. Miting, barış güvercinlerini uçurulması ve bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sırasında Sivas katliamında yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu. Her ismi okunana miting alanından ‘burada’ diye karşılık verildi.

Alevilerin zorunlu din dersinden muaf tutulması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, Alevi köylerinde camii yapılmaması, Sivas katliamının gerçekleştiği Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi ve cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi gibi taleplerle gerçekleştirilen mitingde, ilginç gelişmeler de yaşandı.

İÇİMİZDEKİ KURTLAR GÖRSÜN

ALEVİ Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, mitinge karşı çıkan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzetin Doğan’ı hedef aldı. Doğan’ın mitingi kast ederek ‘Yürüyüş düzenleyenler Alevi değil, Allah’ı tanımayan Marksistler’ çıkışına tepki gösteren Gümüş, meydandaki kalabalığa dikkat çekerek ‘Her ağacın kurdu kendi özünden olur. İçimizdeki kurtlar da gelsin bu meydanları görsün’ dedi. Gümüş’ün Doğan’a yönelik eleştirileri sık sık ‘yuh’ sesleri ile kesildi. Alevi Kültür Derneği Başkanı Tekin Özdil de ‘Sivas katliamını unutmayacağız ve unutturmayacağız. Ne zaman ki, Sunni kardeşlerimiz Madımak’ın önüne karanfiller bırakarak ‘bu bizim utancımız’ derler o zaman unutacağız’ dedi.

Konuşma yapmak için kürsüye çıkan DTP’liler konuşturulmadan kürsüden indirildi. Miting alanında Alevilerin taleplerini içeren dövizler arasında ‘Aleviler postal peşine değil’, ‘Devlet elini inancımdan çek’ pankartları dikkat çekti. LÜTFİ KAPLAN

Miting için ne dediler

Alevi önderler anlaşamadılar

ANKARA’DAKİ miting Alevi dernekleri arasında tartışmaya neden oldu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Eski Genel Sekreteri Turan Eser: Dostane bir tepki ortaya koyuyoruz. Hükümetin bu mesajı nasıl alacağını da zamanla göreceğiz. Mitinge katılmayın diyenler saçmalıyor. Biz protokol Aleviciliği yapmıyoruz. Kendini Alevi hissedenler ve Aleviler Ankara’da bir araya geldi. Mitingi farklı yorumlayanların ne dediği umrumuzda bile değil.

KÜRT MESELESİNİ SAVUNUNALAR

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan: Bu mitingin liderliğine soyunanların Avrupa’dan kaynaklı Alevilikle ilgisi olmayan tipler olduğunu biliyorum. Yani ismi Alevi ama cismen ne Cemevlerine giderler, ne Alevi ritüellerine katılırlar, ne peygamberi tanırlar ne Kuran’ı tanırlar ne de Muhammed’i. Bugün Türkiye’de bir Kürt hareketi var. Burada Alevileri de harekete geçirerek Kürt meselesine bir destek arayışının Alevi bayrağı altında yapılması sağlanmak isteniyor. Mitinge katılanlar genelde Kürt meselesini savunanlar.

ELEŞTİREN MEYDANI İZLESİN

Pir Sultan Abdal Derneği Önceki Başkanı Kazım Genç: Burası siyasi bir arena olsaydı kimse sonuna kadar kalmazdı. Bizleri eleştirenlerin yaptıkları açıklamalar, onların yanlışlığını ortaya koyuyor. Meydandaki Alevilere bir baksınlar. Biz siyaset yapmak için değil haklarımızı savunmak için miting yapıyoruz.

KENDİLERİNİ PAZARLIYORLAR

Anadolu İnanç Önderleri Derneği Başkanı Hıdır Bulut: Mitingle Alevilerin birlik ve beraberliğine derbe vuruldu. Alevi toplumunun sorunları bu şekilde çözülemez. Mitinge Alevi Bektaşi Birliği ile Pir Sultan Abdal Dernekleri’ne mensup kişiler katıldı. Amaç Alevilerin sorunlarını çözmek değil, yerel seçimler öncesi bazı kişilerin kendilerini CHP’ye pazarlama yürüyüşüdür.

STAR - 10 Kasım 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.